ΤΟΠΙΚΑ

«Μποναμάς» για δανειολήπτες

μποναμάς-για-δανειολήπτες-817356

Ανάσα η επιλεξιμότητά τους στο πρόγραμμα «Γέφυρα», μέσω του οποίου λαμβάνουν κρατική επιδότηση έως και 90% επί της δόσης του δανείου για εννέα μήνες

Μηνύματα – ανάσα σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο λόγω και της υγειονομικής κρίσης, την οποία βιώνει η χώρα, λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες Βολιώτες δανειολήπτες, οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα κατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Μέσω του προσωπικού τους ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημερώνονται για την έγκριση της αίτησής τους και άρα την επιδότηση της δόσης του δανείου τους για την πρώτη κατοικία τους, διάρκειας εννέα μηνών και σε ποσοστό έως 90%.

Βολιώτες, που την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς λόγω του lockdown είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή, είτε βγήκαν σε αναστολή εργασίας, αλλά καλούνται να εξυπηρετήσουν στεγαστικό δάνειο, παίρνουν βαθιά οικονομική ανάσα στην πιο κρίσιμη στιγμή. Ιδίως τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία τα έξοδα των νοικοκυριών είναι αυξημένα, καθώς υπάρχουν και οι ανάγκες θέρμανσης, η έγκριση επιδοτήσεων έρχεται να στηρίξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Μηνύματα από την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Επιδότησης Πληγέντων Κορονοϊού ενημερώνουν τους δανειολήπτες, που πληρούν τις προϋποθέσεις για την ταυτότητα οφειλής, το ποσό της δόσης, το ύψος της επιδότησης του δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό, που θα πρέπει να καταβάλλουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σημειώνεται ότι η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Γέφυρα» ολοκληρώθηκε τέλος Οκτωβρίου και αιτήσεις κατέθεσαν περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες.

Από το σύστημα γίνεται έλεγχος επιλεξιμότητας των αιτήσεων πριν αρχίσει η κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου, διάρκειας εννέα μηνών.

Ηδη τα πρώτα εγκριτικά μηνύματα φθάνουν στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία Βολιωτών, που καλούνται να καταβάλλουν δόση δανείου μικρότερη από την προβλεπόμενη.

Το χρονοδιάγραμμα για την κρατική επιδότηση των δικαιούχων του προγράμματος έχει ως εξής:

  • Από τον τρέχοντα μήνα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.
  • Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.
  • Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Το ύψος της επιδότησης των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται:

  • στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο,
  • στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο
  • 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Τα «κόκκινα» δάνεια

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται:

  • στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο,
  • στο 70% το 2ο τρίμηνο και
  • στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φτάνει:

  • το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο,
  • το 50% το 2ο τρίμηνο και το
  • 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Οι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε μήνα το υπόλοιπο ποσό της δόσης, το οποίο δεν καλύπτεται από το Κράτος. Μετά τη λήξη της επιδότησης, οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5 έως 12 μηνών ανάλογα με την περίπτωση. Διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν την κρατική επιδότηση.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε πράσινο φως για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 665 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει η ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη των ευάλωτων, στον κορονοϊό, δανειοληπτών στο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου