Κορυφαία διάκριση καθηγήτριας του Π.Θ.

Τελευταία ενημέρωση: 2020-11-21, 17:43:56
Κορυφαία διάκριση καθηγήτριας του Π.Θ.

Η Αρτεμις Χατζηγεωργίου, καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

 

 

 

Αναγνώριση της διεθνούς ακτινοβολίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον τομέα των Βιοεπιστημών αποτελεί η συμμετοχή της καθηγήτριας Αρτεμις Χατζηγεωργίου στον κατάλογο των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως. Με το ερευνητικό της έργο συμβάλλει αποφασιστικά στην εξέλιξη της Μοριακής Βιολογίας και της Ιατρικής, ανοίγοντας, παράλληλα, δρόμους για τη διερεύνηση της αντίδρασης του οργανισμού, σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από κορονοϊό.

Η διακεκριμένη επιστήμων, που συγκαταλέγεται για τρίτη φορά στη λίστα με τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, είναι καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η λίστα φέτος περιλαμβάνει μόνο 11 επιστήμονες από την Ελλάδα. Ο κατάλογος βασίζεται σε στοιχεία της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science και περιλαμβάνει συνολικά 6.200 επιστήμονες, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, το έργο των οποίων έχει τη μεγαλύτερη επιρροή, κάτι που προκύπτει από την απήχηση του έργου τους κατά τα τελευταία 11 έτη.

Σπουδαίο ερευνητικό έργο

Αναλύοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα δεδομένα της έρευνας που διενεργεί, υπογραμμίζει ότι ως πληροφορικός με διδακτορικό στη Μοριακή Βιολογία δραστηριοποιείται στο πεδίο της Βιοπληροφορικής.

«Αναλύουμε γενετικά δεδομένα με αλγορίθμους, πολύ συχνά και μηχανικής μάθησης, προσπαθώντας να προβλέψουμε τη λειτουργία γονιδίων» εξηγεί. Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την καλύτερη θεραπεία ασθενειών, όπως για παράδειγμα τον καρκίνο, την πρόβλεψη ασθένειας και το είδος της ασθένειας.

Σπουδαίο είναι το έργο της ερευνητικής ομάδας για τον κορονοϊό, με την κ. Χατζηγεωργίου να επισημαίνει ότι: «Εχουμε μελετήσει 46 ρινοφαρυγγικά δείγματα από τη Λάρισα, για να δούμε τις διαφορές ασυμπτωματικών, συμπτωματικών και ασθενών που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το μικροβιακό φορτίο των ασυμπτωματικών είναι πολύ υψηλότερο από των υγιών, με την ομάδα να παρατηρεί επίσης ότι ορισμένα γονίδια πάρα πολύ χαμηλά σε ασθενείς με κορονοϊό που εισάγονται στη ΜΕΘ. «Μπορούμε από το ρινοφαρυγγικό δείγμα να κάνουμε μια πρόβλεψη για την πορεία του ασθενή. Αυτό μας βοηθά να πάμε πιο εστιασμένα μετά στα επόμενα φάρμακα ή να δούμε ποιους ασθενείς πρέπει να προσέξουμε πιο πολύ. Αυτό μας δίνει μια άλλη εικόνα για το πρόβλημα, που είναι η αντίδραση του οργανισμού στον ιό» επισημαίνει η κ. Χατζηγεωργίου.

Με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, τα μέλη της ερευνητικής ομάδας «διαβάζουν» τον ιό και την αντίδραση του οργανισμού, μελετώντας τι συμβαίνει στη μύτη και τον φάρυγγα ασθενών, που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Διεθνής βάση δεδομένων

Μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς η Αρτεμις Χατζηγεωργίου, η οποία είναι αφοσιωμένη στο ερευνητικό της έργο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για την (δια) πληροφορική γονιδιακή ανάλυση, έχει δημιουργήσει με την ερευνητική της ομάδα βάση και εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά μέσο όρο από 70.000 επιστήμονες τον χρόνο. Εχει αναπτύξει συνεργασίες με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και με πανεπιστήμια της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας δίνεται μια σημαντική βοήθεια στην πρόβλεψη, επί της ουσίας, της πορείας ενός ασθενούς και οριοθέτησης της φαρμακευτικής αγωγής, με την έρευνα να εξελίσσεται παράλληλα και σε άλλα πεδία όπως τα δεδομένα που αφορούν στα γονίδια ασθενών που έχουν εκτεθεί στον ιό.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, ωστόσο, διερευνάται η αντίδραση του οργανισμού στους ασθενείς με κορονοϊό, τι συμβαίνει στον φάρυγγα και τη μύτη, με τη βοήθεια της μοριακής βιολογίας και των υπολογιστών.

Η μεγάλη διάκριση, που απέσπασε, αποτελεί για την ίδια «ηθική επιβράβευση, αναγνώριση πολυετών προσπαθειών, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο», για την ερευνητική της ομάδα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Περιγράφοντας τα συναισθήματά της, αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «νιώθω μεγάλη χαρά, δεν μπορώ να το κρύψω. Μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας είναι η έρευνα και η έρευνα μαζί με τους φοιτητές μας. Η διαδικασία της έρευνας είναι κάτι πολύ όμορφο, αλλά όταν βλέπουμε ότι έχει και μεγάλο αντίκτυπο, σίγουρα δίνει άλλη ώθηση και βαρύτητα».

 

Επιστήμων με διεθνείς περγαμηνές

Η Αρτεμις Γ. Χατζηγεωργίου σπούδασε Επιστήμη των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη Μοριακή Βιολογία από το Τμήμα Βιολογίας και Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο της Ιένα το 2001.

Το διάστημα 2001-2007 διετέλεσε επίκουρη καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο Τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, καθώς και στη Σχολή Μηχανολόγων του ίδιου Πανεπιστημίου. Από το 2007 ώς το 2012 εργάστηκε ως κύρια ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Ογκολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Τα έτη 2012-2019 υπήρξε καθηγήτρια Βιοπληροφορικής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διδάσκοντας παράλληλα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Τεχνολογίες Πληροφορικής στην Ιατρική και τη Βιολογία» του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ελληνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μαθήματα Βιοπληροφορικής και Αλγορίθμων Μοριακής Βιολογίας.

Το 2015 άρχισε να διατελεί ως συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ενώ από το 2019 είναι καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα κινούνται γύρω από την υπολογιστική βιολογία, τη μελέτη της έκφρασης και ρύθμισης των γονιδίων και τη μηχανική μάθηση. Εχει δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα διεθνή περιοδικά, ενώ οι αναφορές στις εργασίες της ξεπερνούν τις 18.000 (h-index 49) σύμφωνα με το Google Scholar (2020). Εχει συμμετάσχει στις εξεταστικές επιτροπές για τα Welcome Trust Sanger Institute (UK), National Science Foundation (NSF-USA), National Institute of Health (NIH-USA), την Ευρωπαϊκή Ενωση (FP7, CONNECT) και τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιοπληροφορικής (ΕΕΥΒΒ) και υπήρξε διοργανωτής του 17ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Υπολογιστικής Βιολογίας (ECCB18).

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
8
=