ΤΟΠΙΚΑ

Στέβια αντί για ζάχαρη!!!

στέβια-αντί-για-ζάχαρη-380713

Ο πρώτος παραγωγός σε ολόκληρη την Ελλάδα και 24ος στην Ευρώπη βρίσκεται στο Κρόκιο Αλμυρού

Ο θάμνος Stevia rebaudiana bertoni που φυτρώνει στη βορειοδυτική Παραγουάη και αποτελεί παραδοσιακό γλυκαντικό των αυτοχθόνων Γουαρανών αποδεικνύεται «μάνα εξ ουρανού» στη βιομηχανία τροφίμων μιας και είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, χωρίς καθόλου θερμίδες. Στην Ελλάδα, όπως πάντα άλλωστε, η καλλιέργεια και παραγωγής της βρίσκεται στα σπάργανα ακόμα, ωστόσο πάντα υπάρχουν άνθρωποι που «μυρίζονται» τις μεγάλες ευκαιρίες… Ο πρώτος σε ολόκληρη την Ελλάδα και 24ος στην Ευρώπη παραγωγός είναι Βολιώτης και διατηρεί τα κτήματά του στο Κρόκιο Αλμυρού!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Η στέβια φιλοδοξεί και τα καταφέρνει σιγά-σιγά, μετά και την επίσημη άδεια που πήρε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να αποτελέσει τον άξιο αντικαταστάτη καλλιεργειών που από ότι δείχνουν τα δεδομένα δεν θα «ανθοφορήσουν» στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, ενώ μπορεί να ευδοκιμήσει ιδιαίτερα αντικαθιστώντας τα καπνοχώραφα.

Ο Ηλίας Τσαμπαρδούκας, γεωπόνος, «μυρίστηκε» τη μεγάλη ευκαιρία που δίνει στους παραγωγούς η στέβια και πριν από έξι χρόνια έφερε τα πρώτα σπόρια από την Παραγουάη. Ξεκίνησε με τέσσερα στρέμματα και στην συνέχεια φύτεψε άλλα δύο, ωστόσο μέχρι και τον Απρίλιο θα έχει σπείρει ακόμα 30 στρέμματα στέβια στο Κρόκιο του Αλμυρό τα οποία και στοχεύει να διαθέσει σε παραγωγούς για συμβολαιακή καλλιέργεια.

Αυτή τη στιγμή διαθέτει τα φύλλα της στέβιας σε εμπόρους για την επεξεργασία τους καθώς ο ίδιος δεν έχει προχωρήσει ακόμα στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας επεξεργασίας, κάτι όμως που σκοπεύει να κάνει άμεσα. «Μοναδική τροχοπέδη είναι τα χρήματα. Η οικονομική συγκυρία είναι τέτοια που αυτή τη στιγμή καθιστά απαγορευτική για τις οικονομικές μου δυνατότητες να προβώ σε μια τέτοια επένδυση», τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και προσθέτει πως «δεν πρόκειται να το παρατήσω και σίγουρα θα γίνει το εργοστάσιο». Ο ίδιος επισημαίνει ότι ήδη η ζήτηση, μετά και την άδεια που δόθηκε από την Ε.Ε, έχει αυξηθεί κατακόρυφα και είναι ήδη σε επαφή με επαγγελματίες από Γερμανία, Ινδία και Κίνα για την διάθεση των φύλλων που παράγει.

Την ίδια στιγμή βέβαια συνεχίζει τους πειραματισμούς του αναπτύσσοντας δικές του καλλιέργειες και συνεργάζεται με διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδος, Γερμανίας και Βελγίου για την ανάπτυξη της μεταποίησης.

300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη

Η στέβια είναι ένα θαμνώδες πολυετές φυτό. Ανάμεσα στις πολλές ουσίες που παράγει είναι και η στεβιοσίδη, φυσική γλυκαντική ουσία 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Αυτό την κάνει γλυκύτερη από κάθε φυσική γλυκαντική ουσία, ενώ ξεπερνά ακόμη και τεχνητές όπως η ασπαρτάμη. Σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός πως δεν είναι θρεπτική. Δεν περιέχει υδατάνθρακες ή άλλα λιπαρά συστατικά, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η χρήση της από τους διαβητικούς.

Όπως κάθε σακχαρίτης περιέχει μία θερμίδα ανά gr. Όσο και η ζάχαρη δηλαδή. Αλλά αφού είναι 300 φορές γλυκύτερη σημαίνει και 300 φορές μικρότερη ποσότητα για την ίδια γλυκιά γεύση.

Ως φυτό η στέβια αναπτύσσεται φυσικά, στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, ενώ άλλες ουσίες που παράγει είναι οι ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) και χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης από τη βιομηχανία ποτών και τροφίμων καθώς και από τη φαρμακοβιομηχανία.

Και φαρμακευτική;

Όπως επισημαίνει ο κ. Τσαμπαρδούκας τα φύλλα της στέβιας περιέχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες Β και φυτοθρεπτικά όπως η χλωροφύλλη και οι φυτικές στερόλες. Ο συνδυασμός και η αλληλεπίδραση των συστατικών αυτών ενδέχεται να της προσδίδουν επιπλέον ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία μας. «Η στέβια βοηθάει στο ζάχαρο φυσικά αλλά και στη μείωση της πίεσης, ενώ σε συνδυασμό με τον βασιλικό βοηθά πάρα πολύ στη μνήμη» διευκρινίζει.

Ειδικότερα στη στέβια αποδίδονται διάφορες ιδιότητες, όπως καρδιοτονωτικό, ρύθμιση σακχάρου στο αίμα, αντιυπερτασικό, διαστολή των αγγείων, διευκόλυνση της ούρησης και ιδιότητες αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές, επουλωτικές ως αντισηπτικό και περιποιητικό του δέρματος.

Στην Κίνα τσάγια από φύλλα στέβιας συνιστώνται ως ορεκτικά, χωνευτικά, για απώλεια βάρους, ως αντιγηραντικά, κατά των ρυτίδων του προσώπου, ως διαιτητικά και για μείωση της επιθυμίας για κάπνισμα και ποτό.

Εως 1.000 ευρώ αποφέρει το στρέμμα

Σύμφωνα με τον κ. Τσαμπαρδούκα η καλλιέργεια της στέβιας μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα για τους παραγωγούς και να αποφέρει έως και 1.000 το στρέμμα. «Μιλάμε για μια καλλιέργεια καταρχάς που όσο περνάει ο καιρός αποφέρει περισσότερα χρήματα καθώς είναι πολυετές φυτό και η παραγωγή του αυξάνεται με τα χρόνια», σημειώνει και προσθέτει πως το συγκεκριμένο κέρδος αφορά στην πώληση μόνο των φύλλων.

Συγκεκριμένα η τιμή ανά κιλό ξηρών φύλλων κυμαίνεται από 1 έως 2,5 ευρώ, με την παραγωγή ανά στρέμμα να ξεκινά από 100-150 κιλά και να φθάνει τα 400-450 κιλά, εφόσον ο παραγωγός τηρεί όλους τους κανόνες. Η απόδοση δηλαδή μπορεί υπό συνθήκες να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.

Από εκεί και πέρα όμως πολλά περισσότερα είναι τα κέρδη σε επίπεδο επεξεργασίας και τυποποίησης αν αναλογιστεί κανείς ότι η στέβια πωλείται σε… πιο τσιμπημένη τιμή από την ζάχαρη τόσο εξαιτίας των ιδιοτήτων της όσο και εξαιτίας του γεγονότος πως η κατανάλωση της είναι πολύ λιγότερη από την στιγμή που είναι 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη.

Και το κόστος;

Το κόστος για την καλλιέργεια της στέβιας ουσιαστικά περιορίζεται μόνο στον πρώτο χρόνο της καλλιέργειάς της και ουσιαστικά το πιο ακριβό από όλα είναι η προμήθεια των σπόρων. Ωστόσο για νέες φυτεύσεις και εφόσον υπάρχει ήδη παραγωγή οι αγρότες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν σπόρια από τη δική τους καλλιέργεια ελαχιστοποιώντας το κόστος.

Ο κ. Τσαμπαρδούκας κάνει λόγο για ένα κόστος της τάξης των 480-580 ευρώ στο οποίο περιλαμβάνονται ενοίκια, όργωμα, προετοιμασία, προμήθεια σπορόφυτων, λίπανση, σκάλισμα, άρδευση, μεταφορικά κ.α. «Το κόστος είναι ελάχιστο αν αναλογιστεί κανείς ότι τα επόμενα χρόνια ουσιαστικά εκμηδενίζεται» διευκρινίζει.

Το υποκατάστατο της ζάχαρης λοιπόν με τις φαρμακευτικές ιδιότητες και τις 0 θερμίδες είναι πραγματικότητα και έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα, ενώ είναι ένα από τα φυτά που από το 2013 και μετά με τη νέα ΚΑΠ θα «απολαμβάνει» αρκετά μεγάλες επιδοτήσεις!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου