ΤΟΠΙΚΑ

Λιγοψυχούν οι μισθωτές σχολικών κυλικείων στη Μαγνησία

λιγοψυχούν-οι-μισθωτές-σχολικών-κυλι-817405

Δώρα Καναβιτσά προς τα μέλη του σωματείου: Κάντε κουράγιο. Θα έρθουν καλύτερες μέρες

«Από τους 12 μήνες του 2020 δουλέψαμε από 8 Ιανουαρίου έως 3 Μαρτίου και από 14 Σεπτεμβρίου έως 6 Νοεμβρίου και από αυτούς ο Οκτώβριος ήταν μήνας μαθητικών καταλήψεων»… Την απελπιστική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι μισθωτές σχολικών κυλικείων στη Μαγνησία, εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού, περιγράφει με λίγες λέξεις η πρόεδρος του τοπικού σωματείου, Δώρα Καναβιτσά.

Στο τοπικό σωματείο είναι εγγεγραμμένα συνολικά 74 μέλη, ωστόσο το νέο έτος δεν είναι σίγουρο αν όλοι θα επιστρέψουν στα πόστα τους και αν θα ανοίξουν όλες οι πόρτες των κυλικείων. «Ο κλάδος έχει στην κυριολεξία διαλυθεί. Χρωστάμε σε όποιον μιλά ελληνικά», αναφέρει η κ. Καναβιτσά, η οποία δέχεται ήδη μηνύματα από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με κυλικεία ιδίως στα δημοτικά σχολεία ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν.

«Κάντε κουράγιο. Θα έρθουν καλύτερες ημέρες» το μήνυμά της προς τους συναδέλφους της από τους οποίους ζητεί «να μην το βάλουν κάτω». «Εξω υπάρχει μεγάλη ανεργία. Δεν υπάρχουν διέξοδοι» προσθέτει.

Η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα που λήφθηκαν για την ανάσχεση του κύματος έχουν γονατίσει τους μισθωτές κυλικείων. Ωστόσο και τους δύο σχεδόν μήνες που δούλεψαν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τα μηνύματα δεν ήταν θετικά.

«Στα δημοτικά ούτε οι μισοί μαθητές δεν έρχονταν στα σχολικά κυλικεία όπου τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας. Οι περισσότεροι μαθητές έρχονταν με κολατσιό από το σπίτι τους με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση εσόδων κατά 40% τουλάχιστον. Στα γυμνάσια και τα λύκεια δεχθήκαμε το τελειωτικό χτύπημα εξαιτίας των σχολικών καταλήψεων», σημειώνει η ίδια.

Αυτή την περίοδο οι μισθωτές ζουν μέσω των οικογενειών τους ενώ τα χρέη συσσωρεύονται. Το μόνο βοήθημα που περιμένουν είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Μέτρα – σωσίβιο από τον Δήμο Βόλου

Σύμφωνα με την κ. Καναβιτσά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Βόλου πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση πακέτο μέτρων – σωσίβιο για τους επαγγελματίες των σχολικών κυλικείων το οποίο περιλαμβάνει 40% μείωση ενοικίου, ρύθμιση σε 12 δόσεις για τη β’ δόση του ενοικίου της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020 την οποία δεν κατέβαλαν για να μπορέσουν να ζήσουν, δυνατότητα επιστροφής εγγύησης και εξάμηνη παράταση σε όλες τις συμβάσεις μέσω της σχολικής επιτροπής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου