ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Μαραβέγιας: Η ΝΔ αποδεικνύει στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία της

κων-μαραβέγιας-η-νδ-αποδεικνύει-στην-π-817542

«Εν μέσω των έκτακτων συνθηκών που διαμόρφωσε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, το Υπουργείο Εργασίας λαμβάνει στοχευμένα μέτρα για πλήθος ευπαθών ομάδων, αποδεικνύοντας στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία της Νέας Δημοκρατίας και της φιλελεύθερης παράταξης». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Αφού συνεχάρη την αρμόδια Υφυπουργό για θέματα πρόνοιας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, για την πολύπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στα σημαντικότερα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όπως η επέκταση των δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και η διευκόλυνση της καταβολής του επιδόματος στεγαστικής συνδρομής στους ηλικιωμένους ανασφάλιστους. Δημιουργείται για αυτό το σκοπό, όπως είπε, ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα χορήγησης του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ. «Πρόκειται για μια διάταξη η οποία έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης επιτυχημένης πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εργασίας για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στους δικαιούχους που είχε ξεχάσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί δύο χρόνια», ανέφερε.

Επίσης, ο βουλευτής χαρακτήρισε εξίσου σημαντικό το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» που στηρίζει τη μετάβαση αστέγων σε αυτόνομη διαβίωση με τη διασφάλιση μιας θέσης εργασίας γι’ αυτούς μέσω ΟΑΕΔ, ενώ αναφέρθηκε ακόμη στην προστασία των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας και μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Αυτή αφορά, όπως είπε, στην κάλυψη του συνόλου του προσωπικού όλων των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας με μέσα ατομικής προστασίας για τους εργαζόμενούς τους, αλλά και στην κάλυψη του κόστους διεξαγωγής rapid- test για όλους.

Αναφερόμενος στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου που αφορά τον «e-ΕΦΚΑ» και θέματα κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Μαραβέγιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη, εργαζόμενου, την αύξηση της σύνταξης των ορφανών παιδιών, αλλά και την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση μηχανικών, δικηγόρων, οικονομολόγων και υγειονομικών από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται, όπως τόνισε, για αναγκαίες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες όμως δεν αφορούν το δομικό πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας, δηλαδή τον ίδιο τον e-ΕΦΚΑ, όπως είπε. Εντόπισε, μάλιστα, τον πυρήνα του προβλήματος στη δυσλειτουργία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού μας ταμείου και συγκεκριμένα των τομέων παροχών της κύριας, της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ.

«Για όλα αυτά, οφείλουμε να μιλήσουμε θαρρετά και να πάρουμε δομικά μέτρα με την αναδιάρθρωση του e-ΕΦΚΑ», υπογράμμισε ο βουλευτής Μαγνησίας και πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. κληρονόμησε σοβαρές παθογένειες από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φακέλους συνταξιοδότησης καταχωνιασμένους σε σακιά, ασφαλιστικές υποθέσεις που αγνοήθηκαν επί πέντε χρόνια και δεν καταχωρήθηκαν ποτέ ούτε καν σαν εκκρεμότητες.

Ο κ. Μαραβέγιας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση, εξαιτίας του ερασιτεχνισμού που επέδειξε και μιας κακής νοοτροπίας που έβλεπε τον ΕΦΚΑ σαν μαγαζί του πατέρα, του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι θα μπορούσε να κρύψει κάτω από το χαλί του ενοποιημένου ΕΦΚΑ ανεπάρκειες πολλών δεκαετιών. Προφανώς, δεν τα κατάφερε», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «λόγω του τεράστιου μεγέθους του e-ΕΦΚΑ και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες διοίκησης και υπαλλήλων, ο οργανισμός όπως προέκυψε αντιμετωπίζει μέσα από τις διαδοχικές συγχωνεύσεις διογκωμένα προβλήματα, υα οποία αφορούν κυρίως καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων. Σηκώνει ένα πελώριο διοικητικό βάρος το οποίο αντικειμενικά κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, ανεξαρτήτως καλών προθέσεων και ικανοτήτων. Έτσι τα προβλήματα πλέον διαχέονται σε όλους τους τομείς του οργανισμού όπως η ηλεκτρονική ασφαλιστική ενημερότητα, η ψηφιακή ενσωμάτωση δεδομένων στο ασφαλιστικό βιογραφικό ΑΤΛΑΣ ή ο νέος κανονισμός παροχών του e-ΕΦΚΑ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει μέσω της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων μια μεγάλη και ειλικρινής συζήτηση για την κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου