ΤΟΠΙΚΑ

Τουλάχιστον 15 αιμοκαθαρόμενοι θετικοί στον covid-19 στο Νοσοκομείο Βόλου

τουλάχιστον-15-αιμοκαθαρόμενοι-θετικο-817854

Οι φόβοι, που εκφράζονταν τις προηγούμενες μέρες ότι η διασπορά του ιού μπορεί να αγγίξει ευαίσθητα τμήματα του Νοσοκομείου Βόλου, επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον αρνητικό τρόπο. Οπως έγινε γνωστό χθες, ο κορονοϊός χτύπησε τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού., ένας γιατρός και τρεις νοσηλευτές έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικοί στον COVID-19. Στη λειτουργία της Μονάδας έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Η επιβεβαίωση θετικών κρουσμάτων έχει σημάνει συναγερμό, αλλά και ανησυχία, διότι πρόκειται για ένα τμήμα, το οποίο λόγω της ιδιαιτερότητάς του τηρεί ένα από τα πλέον αυστηρά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Αυτό που βέβαια προέχει τώρα είναι να μη σημειωθεί μεγαλύτερη διασπορά. Προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και θα ξαναγίνουν rapid test σε ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπροσθέτως, αφενός αποφασίστηκε η αιμοκάθαρση να γίνεται σε δύο βάρδιες, αφετέρου αρκετοί αιμοκαθαρόμενοι ήδη έχουν κατευθυνθεί σε ιδιωτικές μονάδες του Βόλου για να κάνουν αιμοκάθαρση, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο στις 4.30 το απόγευμα προσέρχονται για αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όσοι είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού. Τις υπόλοιπες μέρες υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση εκείνοι που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα COVID-19.

To σύνολο των αιμοκαθαρόμενων αυτή τη στιγμή εξυπηρετείται από τους δύο εναπομείναντες γιατρούς της Μονάδας, ενώ μαζί με τον προϊστάμενο του Τμήματος συνολικά 14 νοσηλευτές παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους νεφροπαθείς.

«Είμαστε οριακά. Δίνουμε με συνέπεια τον αγώνα μας για τους ασθενείς όπως κάνουμε πάντα. Είναι πολύ ιδιαίτερες οι συνθήκες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πάνω από όλα όμως επιβάλλεται να είμαστε ψύχραιμοι», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Τεχνητής Μονάδας Νεφρού Γιώργος Κουτρούμπας.

Στο Νοσοκομείο του Βόλου και στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετούνται 104 αιμοκαθαιρούμενοι, οι οποίοι επισκέπτονται την Μονάδα τρεις φορές την εβδομάδα για την καθιερωμένη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, ενώ σε επίπεδο Μαγνησίας οι αιμοκαθαιρούμενοι είναι 200. Περίπου 95 άτομα εξυπηρετούνται από ιδιωτικές μονάδες.

Εκκληση από τον πρόεδρο των νεφροπαθών

Θορυβημένος ο Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας «Αγιοι Ανάργυροι» μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τα θετικά κρούσματα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Ο πρόεδρος μάλιστα έκανε έκκληση προς όλα τα μέλη του συλλόγου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. «Αιμοκαθαιρόμενος μεταμοσχευμένος και χρόνια πάσχοντες να προσέχουν πάρα πολύ και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα γιατί έχουμε μεγάλη έξαρση από το COVID-19 και στα μέλη μας. Δεν έχουμε τα περιθώρια παρακοής. Η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου