ΤΟΠΙΚΑ

Επαγγελματίες του Βόλου: «Μας ανησυχεί το ντόμινο»…

επαγγελματίες-του-βόλου-μας-ανησυχε-817924

Ιδιοκτήτες καταστημάτων με είδη διατροφής μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την κίνηση στη διάρκεια του lockdown

Αυξομειώσεις παρουσιάζει η κίνηση στη διάρκεια του δεύτερου lockdown, με τους επαγγελματίες, που δραστηριοποιούνται στην πώληση ειδών διατροφής, να εκφράζουν σε όλους τους τόνους τον προβληματισμό και την αγωνία τους. Με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ κατέγραψε τον παλμό της καραντίνας, δια στόματος καταστηματαρχών του Βόλου, που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους καταναλωτές.

«Αυξημένη είναι η κίνηση στο κατάστημα λόγω των περιοριστικών μέτρων, γιατί ακόμη κι όσοι δεν ασχολούνταν με την κουζίνα, πλέον μαγειρεύουν. Μας λένε ότι είναι πιεσμένοι, γιατί δεν μπορούν να βγουν έξω», αναφέρει ο Περικλής Βογιατζής, εργαζόμενος σε κρεοπωλείο του Βόλου. Θετικός είναι, σύμφωνα με την εκτίμησή του, ο μέχρι τώρα απολογισμός της κίνησης στην διάρκεια και της δεύτερης καραντίνας, ενώ επισημαίνει ότι «και με την προηγούμενη καραντίνα είχαμε κίνηση, αλλά και τώρα ακόμη περισσότερο, γιατί ψωνίζει ο κόσμος. Η κίνηση βρίσκεται στο απόγειο Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο». Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εμείς που είμαστε στα καταστήματα κρατούμε πολύ αυστηρά τα μέτρα, αλλά διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος δεν έχει θορυβηθεί».

Για μείωση στην κίνηση κάνει, αντίθετα, λόγο ο Λευτέρης Ξηρακιάς, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου – εστιατορίου, ενώ τονίζει ότι «είναι χειρότερα από την προηγούμενη φορά, λόγω κρουσμάτων. Ο κόσμος φοβάται, δεν κατεβαίνει στα καταστήματα. Το delivery δουλεύει, παρουσιάζει αύξηση τις καθημερινές, γιατί παραγγέλνουν στο σπίτι και εννοείται ότι υπάρχει μείωση και στην εστίαση, λόγω των καταστημάτων που παραμένουν κλειστά. Είναι δύσκολη η κατάσταση για όλους και για τον κόσμο επίσης. Είναι αρκετά φοβισμένος ο κόσμος».

Μειωμένη κίνηση είναι ο απολογισμός του Νίκου Βλάχου, ιδιοκτήτη παντοπωλείου, ο οποίος κάνει λόγο για «αρκετή μείωση στη δουλειά» και προσθέτει: «Δεν υπάρχει σύγκριση με την προηγούμενη καραντίνα, που είχε περισσότερη δουλειά. Βέβαια, δεν γνώριζε ο κόσμος τι ακριβώς συνέβαινε στην πρώτη φάση της καραντίνας, ενώ τώρα είναι πιο μετρημένοι». Περιγράφοντας την εικόνα που αντικρίζει καθημερινά, αναφέρει ότι «εκείνο που προέχει για τον κόσμο, είναι η υγεία. Επειδή έχω μικρό κατάστημα, είναι πιο προσωπική η σχέση με τον κόσμο, συζητάμε με όσους έρχονται να ψωνίσουν και όλοι είναι προβληματισμένοι».

Προβληματισμός και αβεβαιότητα

Σε ανάλογο μήκος κύματος η Βαλεντίνα Κορτέση, ιδιοκτήτρια οπωροπωλείου, η οποία υπογραμμίζει: «Είναι πολύ μικρότερη η κίνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη καραντίνα. Ο τζίρος είναι πάρα πολύ πεσμένος, ο κόσμος είναι πιο πολύ φοβισμένος. Οντως δεν κυκλοφορούν οι περισσότεροι και πιστεύω ότι αυτά είναι κατάλοιπα της προηγούμενης καραντίνας». Αναφερόμενη στην μείωση της κίνησης επισημαίνει ότι «πολύς κόσμος δεν δούλεψε το καλοκαίρι. Δεν δούλεψε το καλοκαίρι ο τουρισμός, επομένως είναι λογικό ο κόσμος που δεν δούλεψε το καλοκαίρι, τώρα πλέον να μην μπορεί να ανταπεξέλθει και στα πιο απλά, τα καθημερινά, κάνοντας περικοπές ακόμη και στο φαγητό». Με την αγωνία του κόσμου να ανεβαίνει κατακόρυφα, η κ. Κορτέση παρατηρεί ότι «ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, είναι φοβισμένος. Είμαι προβληματισμένη, γιατί είναι αβέβαιο πλέον το μέλλον».

Μειωμένη σε γενικές γραμμές η κίνηση και ο κόσμος που κυκλοφορεί στην πόλη είναι περιορισμένος, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρει ο Μάκης Χριστοφορίδης, ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ. «Το 10% κυκλοφορεί έξω, αλλά μιλώντας για το δικό μας κατάστημα, υπάρχει αύξηση στο ταμείο, γιατί όλοι θέλουν να προμηθευτούν είδη διατροφής. Ο κόσμος δεν μετακινείται σε μεγάλες αποστάσεις και επιλέγει για τα καθημερινά του ψώνια το κατάστημα της γειτονιάς του», επισημαίνει. Με τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες να τηρούν απαρέγκλιτα μέτρα και αποστάσεις ασφαλείας, η ανησυχία είναι δεδομένη. «Ολοι είναι ανήσυχοι και τους απασχολεί το ζήτημα της πανδημίας. Ως άνθρωπος αλλά και ως επαγγελματίας είμαι προβληματισμένος και ανήσυχος, γιατί δημιουργείται ένα ντόμινο. Δεν μπορεί να είναι κλειστά όλα τα μαγαζιά και εγώ να έχω την αξίωση ότι και μετά από δύο – τρεις μήνες θα έχω σταθερή δουλειά. Αυτό αποκλείεται, γιατί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, θα μας επηρεάσει όλους. Σίγουρα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει μείωση σε όλους», υπογραμμίζει ο κ. Χριστοφορίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου