ΤΟΠΙΚΑ

“Περίεργες” προμήθειες στο Νοσοκομείο

περίεργες-προμήθειες-στο-νοσοκομ-851206

Στο διαγωνισμό προσήλθαν δύο ενδιαφερόμενοι. Ένας χονδρέμπορος από τη Λαχαναγορά του Βόλου και ένας λιανοπωλητής από την περιοχή του Αλμυρού.
Όπως τονίζουν έγκυρες πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τις διαδικασίες διενέργειας ανάλογων διαγωνισμών στο «Αχιλλοπούλειο», τα ζητούμενα είδη έχουν νόμιμα ποσοστά κέρδους, που για μεν τους χονδρέμπορους είναι της τάξεως του 8-10%, για δε τους λιανοπωλητές 25-30%. Ο λιανοπωλητής έδωσε ποσοστό έκπτωσης 30,2% και ο χονδρέμπορος 10%. Η Επιτροπή Διαγωνισμού ζήτησε στο πρακτικό της τον αποκλεισμό του λιανοπωλητή καθώς το 30,2%, όπως σημείωσαν, υπερβαίνει τα νόμιμα ποσοστά κέρδους, τα οποία στα περισσότερα οπωρολαχανικά είναι της τάξεως του 25%, επομένως, σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Επιτροπής, η υιοθέτηση της προσφοράς του λιανοπωλητή θα συνεπάγονταν προσφορά ειδών ελλιπούς βάρους ή προσφορά ειδών σε υψηλότερες τιμές.
Παρά την απορριπτική τους εισήγηση, κατά περίεργο τρόπο, τα μέλη της Επιτροπής Διαγωνισμού είδαν λίγες μέρες αργότερα το Δ.Σ. του «Αχιλλοπούλειου» να εισηγείται διαφορετικά και να τάσσεται υπέρ του λιανοπωλητή που πρόσφερε έκπτωση 30,2%…
Το αποτέλεσμα για την παρατυπία που σημειώθηκε δεν άργησε να φανεί από τα πρώτα τιμολόγια που έφθασαν λίγες εβδομάδες αργότερα για πληρωμή στο λογιστήριο του «Αχιλλοπούλειου» Νοσοκομείου και τα οποία δείχνουν την τεράστια διαφορά τιμής στα διάφορα οπωρολαχανικά που εφοδιάζεται το Νοσοκομείο.
Πιο συγκεκριμένα σε τιμολόγιο με ημερομηνία 8 Μαΐου 2007 ο «μειοδότης» προμηθευτής χρεώνει το κιλό τις τομάτες 1,65 ευρώ το κιλό (1,80 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α.), όταν η αντίστοιχη τιμή του προϊόντος με την οποία εφοδιάζονταν το Νοσοκομείο ήταν πριν το διαγωνισμό 0,80 ευρώ το κιλό (0,87 μαζί με το Φ.Π.Α.). Το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές στα υπόλοιπα οπωρολαχανικά. Αγγούρια (το ζευγάρι) 1,10 ευρώ (μαζί με το Φ.Π.Α. 1,20 ευρώ), όταν οι προηγούμενες τιμές ήταν 0,65 ευρώ (0,71 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α.), οι μπανάνες 1,85 ευρώ (2 ευρώ με το Φ.Π.Α.), όταν οι αντίστοιχες τιμές του τελευταίου προμηθευτή πριν το φετινό μειοδοτικό διαγωνισμό ήταν 1,30 ευρώ (1,5 ευρώ μαζί με το Φ.Π.Α.).
Με βάση τα παραπάνω, δύο είναι τα ερωτήματα που τίθενται:
1ον) Αν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Μαγνησίας είχαν θεωρήσει τα τιμολόγια του «μειοδότη» προμηθευτή και
2ον) Αν οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές κρίνουν σκόπιμο να διερευνήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το Δ.Σ. του Νοσοκομείου οδηγήθηκε υπέρ της επιλογής του συγκεκριμένου προμηθευτή, οδηγώντας κατ’ ουσίαν σε υπερτιμολόγηση των συγκεκριμένων ειδών με τα οποία εφοδιάζεται το Νοσοκομείο του Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου