ΤΟΠΙΚΑ

Η τέχνη της ανακύκλωσης

η-τέχνη-της-ανακύκλωσης-380906

Γλυπτά από άχρηστα υλικά και μια ολόκληρη ορχήστρα από άδεια μπουκάλια

Η δημιουργία γλυπτών από ανακυκλώσιμα υλικά, άχρηστα σίδερα, πλαστικά μπουκάλια, εφημερίδες και περιοδικά, δεν είναι αποκύημα φαντασίας, αλλά μια σύγχρονη πραγματικότητα, που υφίσταται χάρη στην ευαισθησία εικαστικών δημιουργών και λιλιπούτειων, εκκολαπτόμενων καλλιτεχνών. Το πρωτότυπο δημιούργημα που κοσμεί το ΚΔΑΠ Προσφυγικών, οι αντίστοιχες δράσεις που αναπτύσσονται σε όλα τα ΚΔΑΠ της περιοχής μας, η οικολογική εικαστική προσέγγιση Βολιωτών δημιουργών και η ορχήστρα που δημιούργησαν παιδιά της Σκιάθου, δίνουν τον ορισμό της τέχνης της ανακύκλωσης. Σε εποχές έντονου προβληματισμού και ανατροπών σε όλα τα πεδία, η οικολογική συνείδηση κατακτά διαρκώς έδαφος και διευρύνει την δράση της και στο εικαστικό πεδίο, προσδίδοντας χρώμα πρωτοτυπίας στις προτάσεις που διατυπώνονται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το σύνθημα «Μια λέξη αρκεί για να είναι καθαρή η γη… ανακύκλωση» ήταν αρκετό για τους εμψυχωτές και τα παιδιά του ΚΔΑΠ Προσφυγικών της Κ.Ε.Κ.Π.Α. – Δ.Ι.Ε.Κ., για να συγκεντρώσουν ανακυκλώσιμα υλικά, προκειμένου να κατασκευάσουν ένα γλυπτό, που το ονόμασαν «Ο Ανακυκλωσούλης του ΚΔΑΠ Προσφυγικών». Τα παιδιά συνέθεσαν πλαστικά μπουκάλια, καπάκια, σακούλες, εφημερίδες, κουτιά, μπαταρίες και δημιούργησαν ένα γλυπτό σε ανθρώπινες διαστάσεις, υπό την καθοδήγηση του Δημοσθένη Προδρόμου, απόφοιτου της Σχολής Καλών Τεχνών, χρησιμοποιώντας ωε συνδετικό υλικό σιλικόνη. Το πρωτότυπο δημιούργημα κοσμεί πλέον τον παραπάνω χώρο και όπως υπογραμμίζει η συντονίστρια στο ΚΔΑΠ Προσφυγικών Ελευθερία Γιακουμίδη «η συγκεκριμένη διαδικασία ενθουσίασε τα παιδιά και τα βοήθησε να συνειδητοποιήσουν ότι όλα τα αντικείμενα μπορούν να αξιοποιηθούν». Στόχος, εξάλλου, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, που λειτουργούν καλύπτοντας ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος της περιοχής του ενιαίου Δήμου Βόλου, είναι μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη της αισθητικής αγωγής, η ενθάρρυνση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και η προώθηση της ανάγνωσης και του βιβλίου. Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στα θέματα του περιβάλλοντος και της οικολογίας, οι συγκεκριμένες δομές του Δήμου Βόλου, υλοποιούν ήδη δημιουργικά προγράμματα με τα παιδιά, τα οποία προωθούν την ιδέα της ανακύκλωσης, ως στάση ζωής και προγραμματίζουν ένα σύνολο παρόμοιων δράσεων, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ιδέας της ανακύκλωσης ως καθημερινή δραστηριότητα στη ζωή μας.

Γλυπτά από εφημερίδες

Ένθερμος οπαδός της ανακύκλωσης ο εικαστικός Δημοσθένης Προδρόμου, o οποίος έδωσε τα φώτα του στους μικρούς μαθητές του ΚΔΑΠ Προσφυγικών, προκειμένου να κατασκευάσουν το πρωτότυπο έργο τους, γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία, είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Μετροπόλιταν στο Μάντσεστερ της Βρετανίας και έχει κατ’ επανάληψη εκθέσει έργα του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο καλλιτέχνης πειραματίζεται με διάφορα υλικά, όπως εφημερίδες και περιοδικά, με τα οποία συνθέτει γλυπτές φιγούρες, αλλά και προσωπογραφίες, που αποτελούν ένα νέο κεφάλαιο στο πεδίο της εικαστικής τέχνης. Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου, η φυσικών διαστάσεων, ανθρώπινη φιγούρα, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο ατομικής έκθεσης του Δημοσθένη Προδρόμου, αποσπώντας τον γενικό θαυμασμό. «Χρησιμοποιώ κατά βάση εφημερίδες και περιοδικά για τα έργα μου, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία και είναι φθηνό υλικό» εξηγεί ο ίδιος και προσθέτει «κόβω την εφημερίδα σε λουρίδες και την δένω σε κόμπους, οι οποίοι δημιουργούν τον όγκο του γλυπτού». Παράλληλα όμως, δημιουργεί πρωτότυπους πίνακες με την τεχνική του κολλάζ, χρησιμοποιώντας χρωματιστά κομμάτια από περιοδικά και εφημερίδες. Το αισθητικό αποτέλεσμα της δουλειάς του έχει αποσπάσει πολύ θετικά σχόλια, λόγω της καλλιτεχνικής σύλληψης αλλά και των οικολογικών μηνυμάτων που εμπεριέχει.

Με βιομηχανικό χρώμα

Παλιά σίδερα, βιομηχανικά εξαρτήματα και άχρηστα μεταλλικά υλικά, αποκτούν καλλιτεχνική διάσταση χάρη στην εμπνευσμένη εικαστική πρόταση του Απόστολου Χασιώτη από τον Αλμυρό. Ο καλλιτέχνης είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, έχει πραγματοποιήσει αρκετές εκθέσεις, παρουσιάζοντας μάλιστα έργα του και στο Μουσείο Αλμυρού. Εργάζεται με πολύ μεράκι πάνω στην κατασκευή εικαστικών αντικειμένων με υλικά ανακύκλωσης κι όπως υπογραμμίζει «διαφορετικά πράγματα μπορούν να συνεργαστούν και τίποτα δεν πάει χαμένο, αρκεί το κάθε τι να βρει την θέση του». Οι εικόνες που αποκόμισε από τα ταξίδια του στο εξωτερικό ήταν ουσιαστικά το ερέθισμα για να ασχοληθεί με την δημιουργία γλυπτών αλλά και διακοσμητικών αντικειμένων από παλιά σίδερα. «Στην αρχή χρησιμοποιούσα βαριά βιομηχανικά υλικά όπως εξαρτήματα από μηχανές αυτοκινήτων, αλλά σταδιακά άρχισα να ενσωματώνω πιο ελαφρά υλικά, όπως αλουμίνιο, ή τμήματα από σκεύη, ακόμη και κομμάτια επίπλων από ξύλο ή γυαλί, προσπαθώντας να αναμειγνύω διάφορα, ετερόκλιτα αντικείμενα» εξηγεί ο δημιουργός. Κάθε υλικό που χρησιμοποιεί έχει την δική του ιστορία, έχει το αποτύπωμα των χεριών που το δημιούργησαν, μα πάνω απ’ όλα έχει την αύρα της εποχής που αντιπροσωπεύει. Κατά συνέπεια τα έργα του είναι κυρίως συνθέσεις υλικών που έχουν διανύσει ήδη έναν κύκλο ζωής, αποκτώντας πλέον διαφορετική διάσταση. Δημιουργίες του Αλμυριώτη καλλιτέχνη βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, καθώς και στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, δίνοντας το ιδιαίτερο στίγμα της δουλειάς του.

Ορχήστρα της ανακύκλωσης

Η ορχήστρα της ανακύκλωσης δημιουργήθηκε πρόσφατα στην Σκιάθο, στο πλαίσιο βιωματικού εργαστηρίου για παιδιά που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «η Σκιάθος» με την υποστήριξη του «Πολιτιστικού Εργαστηρίου». Μεταλλικά κουτιά, πλαστικά μπουκάλια νερού, μονωτικές ταινίες, πλαστικά κουτάλια, καλαμάκια αναψυκτικού, βρώσιμα είδη και άλλα συναφή αντικείμενα χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία πρωτότυπων μουσικών οργάνων. Την εμψύχωση και την διδασκαλία των παιδιών, που ανταποκρίθηκαν με θέρμη και ενθουσιασμό, ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Ελένη Λούρα και Δημήτρης Σαρρής, διανθίζοντας με οικολογικό χρώμα την δημιουργική προσέγγιση των παιδιών στα πνευστά και κρουστά όργανα, όπως ο αυλός, το μακροτύμπανο, η αφρικάνικη κουδούνα και άλλα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου