ΤΟΠΙΚΑ

Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση παιδιού: «Δυνατή φωνή κατά της βίας»

παγκόσμια-ημέρα-ενάντια-στην-κακοποί-818453

Το μήνυμα του κοινωνικού λειτουργού της Αρσις Γεώργιου Βασιλειά, ο οποίος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ – Σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα παιδιά θύματα κακοποίησης εν μέσω καραντίνας

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που λόγω του εγκλεισμού αυξάνει τα περιστατικά βίας στο σπίτι, συμπίπτει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην κακοποίηση των παιδιών. Το μήνυμα «υψώνουμε φωνή απέναντι στη βία» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση υποστήριξης νέων Αρσις. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ μίλησε με τον κοινωνικό λειτουργό της δομής Γιώργο Βασιλειά.

Ο κ. Βασιλειάς λέει ότι «μοιραία η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκε στην πρώτη καραντίνα συνεχίζεται και σήμερα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και οδηγεί στην παράλληλη αύξηση των περιστατικών κακοποίησης στα παιδιά. Τα θύματα περνούν περισσότερο χρόνο με τους θύτες. Οι τεταμένες σχέσεις στο σπίτι αυξάνουν και τη συχνότητα του φαινομένου και την έντασή του».

Πώς μπορεί όμως να αναγνωρίσει κανείς την κακοποίηση; Τι μπορεί να κάνει για την αντιμετωπίσει; Τι αντίκτυπο έχει στην ψυχή ενός παιδιού;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό τα θύματα να μιλούν γιατί αυτή είναι η αρχή για να μπορέσουν να καταγγείλουν το περιστατικό. Ο κ. Βασιλειάς επισημαίνει ότι επειδή πολλές φορές τα παιδιά σιωπούν λόγω του νεαρού της ηλικίας τους πρέπει να γίνουν εμείς η φωνή τους. «Να καταγγέλλουμε τα περιστατικά που υποπίπτουν στην αντίληψή μας για να σώσουμε τα παιδιά. Ανήλικοι θύματα κακοποίησης έχουν συχνά σωματικά σημάδια στο σώμα που μπορούμε να αναγνωρίσουμε. Συνήθως αποφεύγουν να βρίσκονται με τους γονείς τους και βρίσκονται σε μεγάλη εγρήγορση φοβούμενα ότι κάτι κακό θα συμβεί. Η αυτοπεποίθησή τους είναι πολύ χαμηλή. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι παρουσιάζουν παραμελημένη εμφάνιση ή ανάρμοστη συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερα τα τελευταία περιστατικά πρέπει οπωσδήποτε να διερευνούνται για να προχωρούμε και στην αποκάλυψή τους», συμβουλεύει.

Η κακοποίηση έχει να κάνει με κάθε πράξη παράλειψης που φυσικά δεν είναι τυχαία και προέρχεται από τα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά, όπως οι γονείς τους που είναι δυνατόν να του προκαλέσουν ψυχολογικές και σωματικές βλάβες.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειά, οι τέσσερις σημαντικές μορφές εκδήλωσης είναι:

  1. Η σωματική κακοποίηση, η οποία συμπεριλαμβάνει τα εμφανή τραύματα ή κακώσεις που γίνονται αντιληπτά στο σώμα του παιδιού.
  2. Η συναισθηματική, που εκδηλώνεται σε όλες τις μορφές ακόμη και στη σωματική, αν αναλογούμε ότι ο τραυματισμός της ψυχής μπορεί να γίνει σε όλες τις μορφές κακοποίησης. Επίσης αφορά και στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας όπου το παιδί μπορεί να μην είναι απευθείας θύμα της βίας αλλά μάρτυρας περιστατικών αυτής στο σπίτι.
  3. Οι απειλές που μπορεί να δέχεται ένα παιδί, ο χλευασμός και η προσβολή της αξιοπρέπειάς του, καθώς και η συναισθηματική απόρριψή του από τους γονείς οι οποίοι μπορούν πολλές φορές να τη χρησιμοποιούν ως μέτρο τιμωρίας.
  4. Η παραμέληση, όταν οι γονείς παραλείπουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των ανήλικων και τις ψυχολογικές όταν αδυνατούν να εμπλακούν συναισθηματικά με τα παιδιά τους. 5) Η χειρότερη μορφή είναι η σεξουαλική κακοποίηση που έχει να κάνει με τον εξαναγκασμό του παιδιού να συμμετέχει σε σεξουαλικές πράξεις ή την έκθεσή του σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο με σκοπό την ικανοποίηση κάποιου ενήλικα.

Είναι πολύ σημαντικό να καταγγέλλονται τα περιστατικά όπως προβλέπει και ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας (3500/2006). «Οποιοσδήποτε βλέπει κάποιο περιστατικό πρέπει να το αναφέρει. Να απευθύνεται είτε στην άμεση δράση τηλεφωνώντας στο «100» είτε σε άλλες τηλεφωνικές γραμμές, όπως το 1057 του Χαμόγελου του Παιδιού και 11525 της Γραμμής Μαζί για το παιδί. Το κακοποιημένο παιδί θα αναφέρει σε κάποιο συγγενή ή άτομο εμπιστοσύνης του τι του συμβαίνει. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να έχουν μία καλή σχέση με το παιδί, ώστε να μπορεί να τους μιλά για πιθανή κακοποίηση, είτε στο σχολείο είτε σε κάποιον άλλο χώρο», σημειώνει.

Ο αντίκτυπος της κακοποίησης στις αθώες ψυχές των παιδιών είναι πολύ μεγάλος. «Είναι εύθραυστες οι ψυχούλες τους. Πληγώνονται εύκολα συναισθηματικά με οποιοδήποτε τρόπο κακοποιηθούν. Πέφτει πολύ ο δείκτης της αυτοεκτίμησής τους και κλείνονται στον εαυτό τους αδυνατώντας να αναπτυχθούν ψυχοσυναισθηματικά», τονίζει ο ίδιος.

Επισημαίνεται ότι η Αρσις φιλοξενεί ασυνόδευτους ανήλικους από Αφγανιστάν, Συρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, που βρίσκονταν σε κίνδυνο. Ανάμεσα σε αυτούς πολλές φορές υπάρχουν παιδιά που έχουν πέσει θύματα βίας και συστηματικής κακοποίησης.

Ο κ. Βασιλειάς σημειώνει: «Και μόνο το ταξίδι για την Ελλάδα μπορεί να τα έχει τραυματίσει με οποιονδήποτε τρόπο ή να έχουν κακοποιηθεί από διακινητές. Ακόμη μπορεί να έφυγαν από τις χώρες τους λόγω περιστατικών ενδοοικογενειακών συγκρούσεων όπως είναι οι βεντέτες ή να εγκαταλείφθηκαν και από τους δύο γονείς. Το χειρότερο είναι παιδιά να έρχονται από εμπόλεμες περιοχές και να έχουν κακοποιηθεί με τον πιο βάναυσο τρόπο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου