ΤΟΠΙΚΑ

Ωρες αναμονής για μία κούρσα τα ταξί στον Βόλο

ωρες-αναμονής-για-μία-κούρσα-τα-ταξί-στ-819033

Οικονομική στήριξη ζητούν οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί

Αραγμένα στην πλατεία Ελευθερίας και τις άλλες πιάτσες είναι τα ταξί αναμένοντας επί ώρες για μία κούρσα. Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει φοβερό οικονομικό πρόβλημα στους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με πληρότητα 25%, δηλαδή να μεταφέρουν μόνο ένα άτομο και τον συνοδό όταν πρόκειται για λόγους υγείας.

Οι επαγγελματίες ζητούν από την Πολιτεία να τους στηρίξει οπωσδήποτε με κάποιο βοήθημα, καθώς -όπως λένε- δεν βγαίνουν οικονομικά όχι μόνο οι υποχρεώσεις του επαγγέλματος αλλά ούτε και των οικογενειών τους. Αρκετοί στον κλάδο βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

«Εμείς όχι μόνο δεν έχουμε δουλειά τώρα, αλλά δεν είχαμε και πιο μπροστά. Ειδικά όμως τώρα με τα μέτρα απαγόρευσης στην κυκλοφορία ο κόσμος δεν έχει λόγο για μετακινείται», αναφέρει ο Δημήτρης Πολυμέρου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το χειρότερο απ’ όλα για τους επαγγελματίες είναι ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει συνεχώς νέα μέτρα αλλά -όπως επισημαίνουν -δεν λαμβάνει κανένα βοήθημα για οικονομική στήριξη για τους ιδιοκτήτες ταξί. «Δεν μας ενισχύει οικονομικά ενώ τα μέτρα μας περιορίζουν αφάνταστα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και του επαγγέλματος και της οικογένειας», τονίζει.

Οι επαγγελματίες υπενθυμίζουν ότι προηγήθηκαν 10χρονη οικονομική κρίση, η καραντίνα του Μαρτίου, η κρίση στον τουρισμό. «Κανένας δεν περίμενε ένα δεύτερο lockdown, δεν υπάρχουν οικονομικά αποθέματα και δουλεύουμε συνεχώς με περιοριστικά μέτρα στις πληρότητες 25%-50%, ενώ είμαστε μη επιδοτούμενοι.

Πρέπει η κυβέρνηση ανάμεσα στα μέτρα στήριξης που ετοιμάζει για όλους τους πληττόμενους και τους ανέργους, τους οποίους καλώς κάνει και ενισχύει, να μεριμνήσει και για εμάς, που είμαστε συνεχώς στον δρόμο, χωρίς έργο συν όλες τις άλλες υποχρεώσεις», προσθέτει.

«Πάνω που πήγαμε να ανασάνουμε από την οικονομική κρίση ήρθε ο ιός. Τώρα το μέλλον φαντάζει αβέβαιο. Πολλοί συνάδελφοι είναι σε απόγνωση», τονίζει ο Γεώργιος Κωνσταντινάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι οι επαγγελματίες είναι πολλές ώρες έξω στον δρόμο χωρίς εργασία και βοήθεια από το κράτος.

Οι πολίτες είναι δικαιολογημένα φοβισμένοι. «Από ανάγκη μας καλούν, είτε για να πάνε στην εργασία τους είτε στον γιατρό. Η κίνηση έχει μειωθεί κατά 70% ίσως και 80%», τονίζει ο ίδιος και σημειώνει: «Εμείς εξαιρεθήκαμε από την ενίσχυση των 534 ευρώ, που πήραν όλες οι μεταφορές. Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν όποιοι τηρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις αποτελεί επί της ουσίας δάνειο, χρήματα που θα πρέπει να επιστραφούν. Δεν μπορεί να έχουμε μέτρα και να μην ενισχυόμαστε οικονομικά», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου