ΤΟΠΙΚΑ

Επαναστατική πύλη αποστείρωσης αποκτά το Δημαρχείο Βόλου

επαναστατική-πύλη-αποστείρωσης-αποκ-819039

Ο εισερχόμενος θα θερμομετρείται και θα αποστειρώνεται σε μόλις ενάμιση δευτερόλεπτο ανέπαφα περνώντας από την έξυπνη πόρτα

Επαναστατική πύλη αναμένεται να τοποθετηθεί στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου Βόλου, εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για έξυπνη πύλη, από την οποία θα περνούν εργαζόμενοι, πολιτικά πρόσωπα, αλλά και δημότες που επισκέπτονται το δημαρχείο και σε ενάμιση δευτερόλεπτο(!) θα θερμομετρούνται και θα αποστειρώνονται και μάλιστα ανέπαφα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η έξυπνη πύλη αποστείρωσης, που ουσιαστικά αποτελεί καινοτόμο μηχάνημα θερμομέτρησης και απολύμανσης, ήδη δοκιμάζεται στην είσοδο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στόχος είναι η εγκατάσταση αντίστοιχων σε μεγάλα δικαστήρια της χώρας, ενώ το ίδιο σύστημα έχει εγκατασταθεί και στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας όπου επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου χρήσης μάσκας μέσω κάμερας θερμικής απεικόνισης και αναγνώρισης προσώπου. Στον Βόλο αναμένεται να είναι η πρώτη που θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει.

Το προηγούμενο διάστημα για τη δυνατότητα εγκατάστασης της πύλης στην κεντρική είσοδο του Δημαρχείου Βόλου ενημερώθηκε από εκπροσώπους εταιρείας στην πόλη ο δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος. Το θέμα εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού.

Το σύστημα θα κοστίσει σχεδόν 40.000 ευρώ και επιλέχθηκε να τοποθετηθεί στο δημαρχείο, που είναι από τα πλέον πολυσύχναστα κτίρια της πόλης. Ωστόσο υπάρχει δυνατότητα εγκατάστασης αντίστοιχων έξυπνων πυλών σε όλα τα σημεία όπου παρουσιάζεται υψηλή επισκεψιμότητα: σχολεία, σταθμούς, τράπεζες, ξενοδοχεία, εκκλησίες κ.α. Ακόμη και σε πάρκα ή πλατείες μπορεί να εγκατασταθεί, που συνιστούν επίσης πολυσύχναστα σημεία.

Η έξυπνη πύλη αποστείρωσης θεωρείται ως λύση εν μέσω πανδημίας για τον περιορισμό του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού σε πολυσύχναστα σημεία. Ωστόσο αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά όλοι οι ιοί και τα βακτήρια και μπορεί να εξουδετερώσει τόσο τον ιό της γρίπης, αναφέρει ακόμη και τη φυματίωση, μέσα από ακτινοβολία που δεν βλάπτει τους ανθρώπινους ιστούς.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί στον Δήμο Βόλου, όταν κάποιος περνά μέσα από την πύλη, μέσα σε ενάμιση δευτερόλεπτο έχει θερμομετρηθεί και έχει απολυμανθεί. Η αποστείρωση μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους, με υπεριώδη ακτινοβολία, με άοσμο αντισηπτικό που δεν προκαλεί προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και με όζον. Το σύστημα θεωρείται απόλυτα ασφαλές και μπορεί να απολυμάνει τόσο τον άνθρωπο σε όλα τα μέρη του σώματος όσο και τα αντικείμενα που τη διαπερνούν. Μάλιστα όταν ανιχνεύσει στον ανθρώπινο σώμα υψηλή θερμοκρασία χτυπά ηχητικός συναγερμός.

Η έξυπνη πύλη αναμένεται να τονώσει το αίσθημα της ασφάλειας για εργαζόμενους και πολιτικά πρόσωπα που εργάζονται στο δημαρχείο Βόλου, όπου επίσης προσέρχονται συνεργάτες του Δήμου και πολίτες.

Το προηγούμενο διάστημα, το δημαρχείο τρεις φορές βρέθηκε σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού και εκτιμάται ότι η εγκατάσταση της έξυπνης πύλης αποστείρωσης θα δώσει λύση.

Η προμήθειά της θα γίνει με προσφυγή στη διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου