ΤΟΠΙΚΑ

Πάρτι… αιωρούμενων σωματιδίων στον Βόλο

πάρτι-αιωρούμενων-σωματιδίων-στον-β-819053

Από την Κυριακή το απόγευμα τζάκια και σόμπες πήραν «φωτιά» και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική

Αποπνικτικό… ήταν το προηγούμενο διήμερο για τον Βόλο, με τον μέσο όρο των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ2,5 να ξεπερνά κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και οι συγκεντρώσεις να φθάνουν έως και δύο φορές πάνω από το «κόκκινο». Ωριαίες υπερβάσεις καταγράφηκαν και στα ΡΜ10, ενώ η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας ήταν αισθητή για τους πολίτες ακόμη και χωρίς την επιβολή μετρητών, η ατμόσφαιρα μύριζε έντονα καμένο, ερεθίζοντας λαιμό και μάτια. Τζάκια, ξυλόσομπες, υγρασία και χαμηλής έντασης άνεμοι φαίνεται ότι ήταν το κοκτέιλ που απογείωσε τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων.

Το… πάρτι με τους επικίνδυνους ρύπους στην ατμόσφαιρα ξεκίνησε από την Κυριακή το απόγευμα και κορυφώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ειδικά την Κυριακή, από τις επτά το απόγευμα και μετά, ο δείκτης δεν σταμάτησε να χτυπά «κόκκινο» με τις υπερβάσεις να κυμαίνονται έως και δυόμισι φορές πάνω από τα όρια για τα ΡΜ2,5 και αρκετές μονάδες πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για τα ΡΜ10.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του σταθμού καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, την Κυριακή ο μέσος όρος συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 έκλεισε στα 29μgr/m3, όταν το όριο (ετήσιο) είναι τα 25μgr/m3, με τις ωριαίες υπερβάσεις να κυμαίνονται από 39 έως 60μgr/m3.

Η επιβάρυνση φαίνεται να περιορίζεται τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όταν ανοίγουν οι θερμάνσεις. Οι υπερβάσεις ξεκίνησαν από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου και οι υψηλές συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια συνεχίστηκαν μέχρι και μία ώρα μετά τα μεσάνυκτα και την Κυριακή οι υψηλές τιμές ΡΜ2,5 και μάλιστα σε συγκεντρώσεις διπλάσιες από τα όρια ξεκίνησαν από τις επτά το απόγευμα έως και τα μεσάνυκτα.

Από τις επτά το απόγευμα της Κυριακής ωριαίες υπερβάσεις καταγράφτηκαν και στα ΡΜ10, ο μέσος όρος συγκεντρώσεων στα οποία έκλεισε εντός ορίων στα 40μgr/m3 (όριο τα 50).

Το κρεσέντο των υπερβάσεων συνεχίστηκε και το βράδυ της Δευτέρα τόσο στις συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 όσο και στις συγκεντρώσεις των ΡΜ10. Από τις 8 έως τις 11 το βράδυ, οι ωριαίες συγκεντρώσεις ΡΜ2,5 ήταν 70-70-75 και 52μgr/m3 και στα ΡΜ10 οι αντίστοιχες τιμές ήταν 87-81-94 και 62μgr/m3.

Συστάσεις για περιορισμό στη χρήση τζακιών και ξυλόσομπων

Περιορισμό στη χρήση τζακιών και ξυλόσομπων, συστήνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεδομένου ότι τις βραδινές ώρες της ημέρας και ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας ευνοείται το ενδεχόμενο αύξησης των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτό οφείλεται αυτή την εποχή στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια και τις σόμπες των κατοικιών. Για τους παραπάνω λόγους η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, για την προστασία του πληθυσμού στα τέσσερα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα της Θεσσαλίας, συστήνει τα εξής:

Σε άτομα αυξημένου κινδύνου: Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Στον γενικό πληθυσμό: Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.) καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου