ΤΟΠΙΚΑ

Αργοναύτες οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ

αργοναύτες-οι-επιστήμονες-της-νασα-851206

Κατευόδιο… στην Αργώ ευχήθηκαν χθες οι σύνεδροι της ΝΑΣΑ που επισκέφτηκαν το καράβι και για περισσότερες από δύο ώρες… “εκπαιδεύτηκαν” στο κουπί μέσα στο λιμάνι του Βόλου, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το ομοίωμα του μυθικού σκάφους…
Αφορμή της οργάνωσής του στον Βόλο ήταν το ταξίδι της «Αργούς», το οποίο κορυφαία στελέχη του συνεδρίου συσχετίζουν με την προσπάθειά τους να φέρουν στη γη το «χρυσόμαλλο δέρας της γνώσης».
Οι ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες “κωπηλατώντας”… έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο τις εργασίες της πρώτης φάσης του συνεδρίου της ΝΑΣΑ που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο μετά από πρωτοβουλία του μεγάλου Βολιώτη μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου.
“Ήταν η πιο σημαντική στιγμή αυτού του συνεδρίου, επισήμανε εμφανώς ικανοποιημένος ο επικεφαλής του προγράμματος JUNO κ. Σκότ Μπόλτον, που για μία ακόμη φορά τόνισε ότι το ταξίδι της Αργούς είναι συνυφασμένο με το ταξίδι της ΝΑΣΑ στο Δία και επανέλαβε τη στήριξη των συνέδρων στο όλο εγχείρημα.
“Ευχόμαστε καλό ταξίδι στην Αργώ που θα αναζητήσει το σύγχρονο χρυσόμαλλο δέρας, όπως εμείς στη ΝΑΣΑ που αναζητούμε να φέρουμε στη γη “το χρυσόμαλλο δέρας της γνώσης…” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόλτον.
Το βράδυ ο Δήμος Βόλου διοργάνωσε προς τιμήν των υψηλών προσκεκλημένων μίνι κρουαζιέρα στον Παγασητικό με το Ελισσάβετ.

Στο κουπί…
Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ μπήκαν στο πλοίο ανά ομάδες και μαζί με το δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, το Μιλτιάδη Ζιάκα, αντιπρόεδρο της ΔΗΤΕΒ, τον αντιδήμαρχο Γ. Στάμο, τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Χαρ. Σκυργιάννη και στελέχη της δημοτικής αρχής, για περισσότερο από δύο ώρες εξασκήθηκαν στο… “κουπί”.
“Η επίσκεψή μας στην Αργώ ήταν η πιο σημαντική πραγματικά στιγμή είπε βγαίνοντας από το καράβι ο κ. Μπόλτον, ενώ οι συνάδελφοί του έβγαζαν φωτογραφίες και απαθανάτιζαν τις ιστορικές στιγμές, όπως σχολίαζαν λίγο αργότερα φανερά ικανοποιημένοι.
Το ταξίδι της Αργούς έχει έντονο παραλληλισμό με το δικό μας ταξίδι… στους πλανήτες.
Οι Αργοναύτες έφεραν το χρυσόμαλλο δέρας από την Κολχίδα και εμείς επιδιώκουμε να φέρουμε το χρυσόμαλλο δέρας της γνώσης.
Συγχαρητήρια, κατέληξε ο κ. Μπόλτον, στο Βόλο και το Δήμο Βόλου, διότι κατάφερε αυτό το μεγάλο επίτευγμα”.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε το Βαγγέλη Παπαθανασίου και το ομώνυμο Ίδρυμα για τη μεγάλη τιμή το συνέδριο της ΝΑΣΑ να γίνει στο Βόλο και επισήμανε ότι η εμπειρία για τους συνέδρους ήταν πρωτόγνωρη, αφού είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την προετοιμασία του ταξιδιού και εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τα πολύ θετικά σχόλια που απέσπασε η πόλη και ο Δήμος Βόλου για το μεγάλο αυτό εγχείρημα.

Το συνέδριο
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν χθες “σε κλειστό κύκλο” στο συνεδριακό κέντρο του Ξενία με τους επιστήμονες του προγράμματος JUNO
να αναζητούν τις νέες πληροφορίες για το Δία.
Σήμερα οι επιστήμονες αναχωρούν για την Αθήνα, όπου θα συνεχιστούν οι εργασίες μέχρι και την Παρασκευή.
Το 2016 το περιστροφικό διαστημόπλοιο Juno (Ήρα), που θα κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα φτάσει στον Δία και θα μπει σε μια εξαιρετικά ελλειπτική πολική τροχιά, η οποία θα περνά μόλις 5.000 χιλιόμετρα πάνω από την ατμόσφαιρά του. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα προηγούμενων αποστολών, το Juno θα παρέχει νέες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε πώς, πότε και πού σχηματίσθηκε ο τεράστιος αυτός πλανήτης. Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα για τον Δία είναι σημαντικές για την κατανόηση των καταβολών / γένεσης του ίδιου του ηλιακού μας συστήματος, επειδή ο Δίας περιέχει περισσότερη μάζα από όλους τους υπόλοιπους πλανήτες συνολικά.
Ο Ο Δίας είναι ο 5ος και μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος με μάζα περίπου 320 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και σώμα της ίδιας χημικής σύνθεσης με τον Ήλιο. Η ύπαρξή του είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Η τεράστια μάζα του, καθώς και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται στο εσωτερικό και στην ατμόσφαιρά του, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης αυτός μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν ένα αστέρι που λόγω της μικρής του μάζας, σε σχέση με την απαιτούμενη που είναι κάπου 70 φορές μεγαλύτερη, δεν κατάφερε ποτέ να φθάσει στο σημείο που φτάνουν τα κανονικά άστρα στη διάρκεια της ζωής του (Κύρια Ακολουθία) και τώρα πεθαίνει όπως προβλέπει η αστρική εξέλιξη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου