ΤΟΠΙΚΑ

Φρένο στην οικοδομή μετά το lockdown ~ Σταματούν οι κατασκευές νέων κτιρίων

φρένο-στην-οικοδομή-μετά-το-lockdown-σταματο-820965

Σε στάση αναμονής η κτηματαγορά – Κλήσεις στους ηλεκτρολόγους μόνο για βλάβες – Αναδουλειά στους υδραυλικούς – Διαμαρτυρίες για κλείσιμο καταστημάτων, που προμηθεύουν πρώτες ύλες

Μεταφέρονται για το νέο έτος τα σχέδια για καινούργιες οικοδομές στον Βόλο και τη Μαγνησία μετά τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η αναγγελία του lockdown πάτησε φρένο στην οικοδομή, η οποία τώρα είναι αναγκασμένη να δουλεύει μόνο με ανακατασκευές παλιών κτιρίων και ενεργειακή αναβάθμιση στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος Εξοικονόμηση Κατ’ Οικον, το οποίο έχει ήδη υλοποιηθεί κατά 80%. Δεκάδες συναφή επαγγέλματα βρίσκονται σε στάση αναμονής.

Η κτηματαγορά που είχε αποκτήσει μία ροή με επενδύσεις σε μικρά διαμερίσματα και οικόπεδα για ιδιοκατοίκηση παρέλυσε. Οι ηλεκτρολόγοι χάνουν τις προγραμματισμένες δουλειές, οι υδραυλικοί λένε ότι τα πάντα έχουν παγώσει, ενώ έμποροι καταστημάτων που τροφοδοτούν την οικοδομή διαμαρτύρονται για το αιφνίδιο κλείσιμο βλεποντας να έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας.

Ο φόβος έγινε πραματικότητα

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Εργων Μαγνησίας, Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, λέει ότι ο κορονοϊός προκάλεσε οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι επιφυλακτικός. Τουλάχιστον δέκα μεγάλες οικοδομές επρόκειτο να ανεγερθούν σε Αγίους Αναργύρους, Νεάπολη, Μεταμόρφωση αλλά και στο κέντρο Βόλου όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα και όλα τα σχέδια πάγωσαν προσωρινά. «Θα συνεχιστούν μόνο οι καινούργιες οικοδομές που είχαν ξεκινήσει ήδη να χτίζονται, καθώς γίνονται με ιδία κεφάλαια εταιρειών», σημείωσε.

Οι επαγγελματίες του κλάδου δουλεύουν αυτή τη στιγμή με ανακατασκευές παλιών κτιρίων και το «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». «Και πάλι όμως υπάρχουν φόβοι ότι θα μείνουν από εμπορεύματα όπως συνέβη και στην πρώτη καραντίνα, ενώ το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του», σημειώνει.

Η οικοδομή πάλεψε όλο το προηγούμενο διάστημα για να αρχίσει να κινείται. Ο κορονοϊός την πέτυχε να βγαίνει πληγωμένη από την οικονομική κρίση. Πάνω που άρχισε να δουλεύει υποχρεώνεται να κλείσει για δεύτερη φορά αν και η πορεία της ήταν καλύτερη από πέρυσι.

«Φοβόμαστε ότι θα παραλύσει η οικοδομή. Από εδώ και πέρα ποιος θα φέρει οικοδομικά υλικά για τα συνεργεία που συνεχίζουν να δουλεύουν. Τα εργοστάσια μπορεί να σταματήσουν εκ νέου να παράγουν», προσθέτει.

«Πάγωσε» η κτηματαγορά

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Συλλόγου Κτηματομεσητών Βόλου και εκπρόσωπος της Πανελλήννιας Ομοσπονδίας Κτηματομεσητών, Σοφία Χαλκιά, λέει ότι «οφείλουμε να τηρήσουμε όλα τα μέτρα πρωτίστως και να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας, τους εργαζόμενους και βεβαίως του πελάτες».

Τα κτηματομεσητικά γραφεία έκλεισαν λόγω της πανδημίας ενώ υπήρχε ενδιαφέρον για επενδύσεις. «Τις προηγούμενες μέρες του lockdown τρέξαμε για να τακτοποιηθούν κάποια ανοιχτά θέματα. Από κει και είμαστε σε στάση αναμονής. Κρατούμε το ενδιαφέρον που είχε παρουσιαστεί για όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα», σημειώνει.

Ο κορονοϊός ανέτρεψε αιφνίδια την πορεία της κτηματαγοράς.

«Υπήρχε ζήτηση για μικρά ακίνητα και για ακίνητα για ιδιοκατοίκηση», σημειώνει. Μάλιστα, το lockdown ήταν το δεύτερο χαστούκι που έφαγε μέσα στις τελευταίες εβδομάδες. Το πρώτο ήταν το ξενοίκιασμα διαμερισμάτων από τους φοιτητές που επέστρεψαν στα μέρη τους και συνεχίζουν τις σπουδές με τηλεκπαίδευση. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον κλάδο μας, όπως και για τον υπόλοιπο κόσμο», προσθέτει.

Εργασίες μόνο για έκτακτες περιπτώσεις

Σταμάτησαν να χτυπούν τα τηλέφωνα στους ηλεκτρολόγους της Μαγνησίας μετά τα νέα μέτρα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτρολόγων Μαγνησίας, Σεραφείμ Μαουσίδης, λέει ότι αναβάλλονται επ’ αόριστον οι προγραμματισμένες δουλειές. «Θα δουλεύουμε μόνο για έκτακτες περιπτώσεις. Ολοι οι επαγγελματίες είναι ενημερωμένοι και θα είμαστε στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε έκτακτη βλάβη. Είναι η δουλειά μας τέτοια που το επιτάσσει», σημειώνει και προσθέτει: «Περνάμε δύσκολα σαν κλάδος. Το έκτακτο δεν επαρκεί για να σώσει την κατάσταση. Επιπλέον υπάρχει επικινδυνότητα και για εμάς», προσθέτει.

Ολες οι εργασίες αναβάλλονται

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών Απόστολος Τσούπρος λέει ότι από τότε που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα ο κόσμος μούδιασε. «Ολοι αναβάλλουν τις εργασίες που είχαν προγραμματίσει. Ετσι ή αλλιώς οικοδομή δεν υπήρχε. Δουλέψαμε λίγο με το φυσικό αέριο και τις ανακατασκευές μόνο».

Το αρνητικό κλίμα εντοπίζεται ήδη από τις 20 Οκτωβρίου. «Δουλέψαμε λίγο και μετά το κλίμα άρχισε να αλλάζει.

Προσπαθούμε όλοι να βγάλουμε υποχρεώσεις και να μην τις αφήνουμε χρέη να συσσωρεύονται. Μακάρι να επανέλθουμε γρήγορα διαφορετικά θα έρθει βαρύς χειμώνας. Η προηγούμενη εμπειρία από την καραντίνα ήταν ό, τι χειρότερο συνέβη», προσθέτει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Αν μπουν δύο πελάτες σε μία έκθεση θα κολλήσουν κορονοϊό;»

Οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων που εφοδιάζουν την οικοδομή με υλικά διαμαρτύρονται για την απόφαση του κλεισίματος των εκθέσεών τους. «Αν μπουν δύο πελάτες σε ένα κατάστημα 500 τετραγωνικών μέτρων θα κολλήσουν κορονοϊό;», διερωτάται ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Ειδών Υγιεινής Υδραυλικών και Πλακιδίων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Κουκουβίνος.

«Δεν συμφωνούμε με την απαγόρευση της λειτουργίας μας. Επρεπε τα μαγαζιά μας να μείνουν ανοιχτά να μην υπάρξει πρόβλημα με τις προμήθειες.Ωστόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», τονίζει. Ο κλάδος των καταστημάτων ειδών υγιεινής υδραυλικών και πλακιδίων είχε αρχίσει να καταγράφει θετική πορεία το καλοκαίρι μετά την πρώτη καραντίνα. «Ενόψει του χειμώνα πάντοτε κόβει η οικοδομική δραστηριότητα. Τώρα δουλεύαμε μόνο ανακαινίσεις. Δυστυχώς τα πράγματα γίνονται και πάλι δύσκολα. Πλέον υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια και αβεβαιότητα», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου