ΤΟΠΙΚΑ

Χριστούγεννα με lockdown, αν δεν συμμορφωθούμε

χριστούγεννα-με-lockdown-αν-δεν-συμμορφωθούμ-824497

Καμπανάκι αφύπνισης από επιστήμονες που μίλησαν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το επόμενο 1οήμερο που είναι κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας

Οι μέρες του δεύτερου εθνικού lockdown μπορεί να ξεκίνησαν από το Σάββατο και με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση η διάρκειά του να είναι μέχρι 30 Νοεμβρίου, με σιγουριά όμως κανείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να πει ότι η καραντίνα θα τελειώσει τότε. Το «παράθυρο» επέκτασης της καραντίνας άνοιξαν πρώτοι οι ίδιοι οι επιστήμονες που στις δημόσιες εμφανίσεις τους δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, εάν θα αποδώσουν μέχρι τέλος του μήνα τα μέτρα για τη διασπορά του ιού, ή θα χρειαστεί νέα παράταση. Το ερώτημα που καίει όλους είναι αν την περίοδο των Χριστουγέννων θα είμαστε σε καθεστώς lock down ή όχι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε και ζήτησε τη γνώμη των ειδικών που δεν είναι άλλοι από τους επιστήμονες που παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας και με τις προτάσεις και τις εισηγήσεις τους δίνουν τον «μπούσουλα» κάθε φορά στην Κυβέρνηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Αθηνά Λινού, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης από διαφορετική σκοπιά ο καθένας, βρήκαν κοινή συνισταμένη στη εκτίμηση ότι είναι δύσκολο από τώρα να γίνει ασφαλή πρόβλεψη για το επιδημιολογικό φορτίο που θα έχει η χώρα και ο κάθε νομός ξεχωριστά, ώστε να μπορεί με σιγουριά να πει ότι 30 Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση να επανέλθουμε σε κανονικότητα.

Στο χειρότερο σενάριο, όπου τα κρούσματα δεν μειωθούν αλλά παρουσιαστεί εκθετική αύξηση στην κοινότητα τότε, είναι δεδομένο ότι το lockdown αναμένεται να παραταθεί ακόμα τουλάχιστον 15 μέρες με τον κίνδυνο να χαθούν τα Χριστούγεννα, μία περίοδο που αναμένουν πως και πως οι καταστηματάρχες για τόνωση του τζίρου τους.

Αθηνά Λινού: Το κλειδί το έχουν οι πολίτες

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, μέλος της Επιτροπής «Σοφών» του υπ. Υγείας για την πανδημία υπογράμμισε πως το «κλειδί» για να αρθεί το lock down, έστω και λίγο αργότερα από τα τέλη Νοεμβρίου που είναι ο αρχικός στόχος, το κρατούν οι ίδιοι οι πολίτες.

«Αν εφαρμοστεί σωστά από τους πολίτες η καραντίνα και δοθεί προσοχή στους ανθρώπους που έχουν οικονομικά δυσκολία να το εφαρμόσουν , τότε υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί η διασπορά», πρόσθεσε.

Η εκτίμηση της κ. Λινού για τα κρούσματα που θα εντοπιστούν τις επόμενες είναι ότι θα αυξηθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα, καθώς πρόκειται για πολίτες που έχουν ήδη μολυνθεί. «Δεν πρέπει να μας ανησυχήσει η πιθανότητα να βλέπουμε αύξηση τις επόμενες δέκα μέρες αλλά μετά θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και μετά να αρχίσει να μειώνεται», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή και αν δεν περάσει τουλάχιστον ένα 10ήμερο, να εκτιμήσει κανείς αν είναι εφικτό μέσα σε τρεις εβδομάδες να υπάρχει ραγδαία μείωση «θετικών». «Προσωπικά πιστεύω ότι αν ξαναβγούμε τόσο γρήγορα, μετά τις τρεις εβδομάδες, δεν αποκλείεται να ξαναέχουμε αύξηση. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εξετάζοντας όλα τα δεδομένα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Χρ. Χατζηχριστοδούλου: Το επόμενο 1οήμερο θα είναι καθοριστικό

Ανησυχία για το κατά πόσο θα εφαρμοστεί με επιτυχία αυτό το δεύτερο lockdown εξέφρασε και ο καθηγητής επιδημιολογίας του Παν. Θεσσαλίας, μέλος επίσης της ίδιας Επιτροπής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. καθηγητής εκτιμά ότι οι επόμενες δέκα μέρες είναι το κρίσιμο ορόσημο για την αποδοτικότητα που θα έχουν τα μέτρα που εφαρμόζονται.

«Είναι σαφές πως από τα δείγματα που θα έχουμε, τον αριθμό των νέων κρουσμάτων που θα προκύψει και τον δείκτη μεταδοτικότητας το επόμενο 10ήμερο θα κριθούν και τα επόμενα βήματα. Δυστυχώς βλέπουμε ότι ακόμη και παραμονή της εφαρμογής του δεύτερου lockdown υπήρξαν άνθρωποι που επέμεναν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα ή δίχως να τηρούν τις αποστάσεις και το μέτρο αποφυγής συγχρωτισμού. Αυτά τα φαινόμενα απειθαρχίας πρέπει να εκλείψουν για να προσδοκούμε αποτελέσματα σύντομα. Στην Κίνα που είναι μία τεράστια χώρα εφήρμοσαν τα μέτρα αυστηρά και πλέον ημερησίως τα κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 25. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι τι διακυβεύεται», σημείωσε. «Αν όλοι συμμορφωθούμε και για 10-15 μέρες αποφασίσουμε ότι θα καθίσουμε στα σπίτια μας, δεν πάμε σε κρυφά πάρτι, δεν έχουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια με πάνω από 2-3 συγγενικά πρόσωπα, γνωστά άτομα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο ίδιος.

Κων. Γουργουλιάνης: Δεν αποκλείεται μικρή παράταση

Ο καθηγητής πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης εκτίμησε ότι δεν αποκλείεται μικρή παράταση του lockdown, αν δεν καταγραφεί βελτίωση.

«Είναι νωρίς ακόμη για να προβλέψουμε την πορεία μέχρι 30 Νοεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ξεκινάει ο χειμώνας και με την καραντίνα εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός μεταφέρεται μέσα στα σπίτια, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες οικογένειες. Η επιθετική πορεία του ιού και η συνεχιζόμενη έξαρση μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποδοτικά κατά τη γνώμη μου με ένα lock down όπως έκανε το Ισραήλ.

«Εκλεισε» στις 18 Σεπτεμβρίου και μετά από ενάμιση μήνα άρχισαν να φαίνονται θεαματικά αποτελέσματα. Αυτό όμως που είδαμε τις τελευταίες μέρες πριν το δικό μας «κλείσιμο» είναι και μια απόδειξη το πως δεν συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα που ανακοινώνονται. Αυτή η νοοτροπία πρέπει να αλλάξει

Όσον αφορά αν ενδεχομένως χρειαστεί να κάνουμε Χριστούγεννα κλεισμένοι στα σπίτια μας ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως «πάντα έτσι ξεκινά μια καραντίνα. Για λίγο χρονικό διάστημα και αναλόγως από το πόσοι από εμάς θα ακολουθήσουμε τα νέα μέτρα και τις νέες οδηγίες θα δούμε και μια αποτελεσματικότητα. Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν πάντως σε καραντίνα, είναι ένα σενάριο πιθανό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου