ΤΟΠΙΚΑ

«Δείπνο αλληλεγγύης» από εστιατόριο του Βόλου

δείπνο-αλληλεγγύης-από-εστιατόριο-827083

Κίνηση ανθρωπιάς από την Εξωραϊστική και τον Γιάννη Αλεξάκη με την προσφορά δωρεάν γευμάτων

Σπουδαία πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης άρχισε από χθες στην πόλη του Βόλου από το εστιατόριο της Εξωραϊστικής και τον ιδιοκτήτη του Γιάννη Αλεξάκη, ο οποίος αποφάσισε να προσφέρει καθημερινά, από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ, δωρεάν γεύματα σε ανθρώπους, που έχουν ανάγκη.

Ρεπορτάζ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Πρόκειται για μία κίνηση που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο από τρία γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, ακολουθώντας στη συνέχεια και η Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και άλλων εταιρειών και αποτέλεσε «φάρο» ανθρωπιάς και ελπίδας μεσούσης της πανδημίας.

Στα χνάρια αυτών των εστιατορίων και με γνώμονα τη δύσκολη κατάσταση Βολιωτών μετά και το δεύτερο lock down, ο κ. Αλεξάκης αποφάσισε να συνδράμει με τον δικό του τρόπο. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εξηγεί αυτή του την κίνηση: «Η ιδέα ξεκίνησε από μία ανάρτηση ενός μαγαζιού στη Θεσσαλονίκη που έκανε το ίδιο στην προηγούμενη καραντίνα και μαγείρευε για αστέγους», αναφέρει ο ιδιοκτήτης «της «Εξωραϊστικής», μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. «Ωστόσο είναι μια πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από πολλά και καλά μαγαζιά στην Αθήνα, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη. Θεώρησα, λοιπόν, δεδομένων των νέων συνθηκών, ότι χρειάζεται κάτι αντίστοιχο να γίνει και στην πόλη μας, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα αγαθά. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν ανάγκη. Βρίσκονται δίπλα μας και μπορεί να μην το γνωρίζουμε καν», αναφέρει.

«Σημαντική η ευαισθητοποίηση του κόσμου»

Από προχθές, οπότε έγινε γνωστή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ήταν πολλοί εκείνοι που ευαισθητοποιήθηκαν και θέλησαν να συνδράμουν στο εγχείρημα: «Mου έκανε εντύπωση η μεγάλη ανταπόκριση. Έλαβα πολλά τηλεφωνήματα και ήρθαν και με βρήκαν συμπολίτες που ήθελαν κι εκείνοι να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν και να συμμετέχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Ακόμη και επαγγελματίας από τον κλάδο της εστίασης, παρά το γεγονός ότι επλήγησαν οι επιχειρήσεις τους μετά και το δεύτερο «λουκέτο», θέλησαν να βοηθήσουν προσφέροντας τις προμήθειές τους, πακέτα για το φαγητό κ.λπ. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι προσφέροντας ένα πακέτο μακαρόνια ή λίγο ρύζι μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά. Δίνοντας ένα μικρό ποσό την εβδομάδα για καλό σκοπό -πόσω μάλλον σε μια περίοδο που με την εστίαση κλειστή δεν ξοδεύουμε χρήματα σε καφέ και φαγητό- δεν θα γίνουμε φτωχότεροι. Προσωπικά διαθέτω τα χρήματα της μισθοδοσίας μου από τη σχολή μαγειρικής, στην οποία διδάσκω παράλληλα, για την αγορά των τροφίμων ώστε να υλοποιείται αυτή η κίνηση», αναφέρει ο κ. Αλεξάκης.

Σημειώνεται ότι θα γίνεται και διανομή των μερίδων σε αστέγους και ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα μετακίνησης.

Κανονικά συνεχίζονται τα συσσίτια της Εκκλησίας

Κανονικά συνεχίζονται και τα συσσίτια της Εκκλησίας εφόσον δεν εμπίπτουν ακόμη στα έκτακτα υγειονομικά μέτρα που αφορούν στους ναούς. Με τήρηση των μέτρων προστασίας και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εκατοντάδες άνθρωποι καταφεύγουν καθημερινά στις ενορίες και είτε προμηθεύονται τρόφιμα για τις επόμενες μέρες, είτε λαμβάνουν μερίδες φαγητού σε συσκευασίες μίας χρήσης, προκειμένου να έρχονται σε όσο το δυνατόν μικρότερη επαφή με τους εθελοντές που εργάζονται στα συσσίτια, σύμφωνα με ιερέα κεντρικού ναού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Παράλληλα, το θετικό, όπως αναφέρεται, είναι ότι δεν παρατηρείται ακόμη αύξηση στους ανθρώπους που καταφεύγουν για σίτιση στην Εκκλησία σε σχέση με την προ κορονοϊού εποχή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου