ΤΟΠΙΚΑ

Ανησυχία στην αγορά του Βόλου

ανησυχία-στην-αγορά-του-βόλου-827670

Τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν από σήμερα στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί

Αλλαγή δεδομένων λόγω της πανδημίας, με τα καταστήματα να ανοίγουν από σήμερα στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ενημέρωσε τα μέλη του για τα προαναφερθέντα, υπογραμμίζοντας ότι το υπόλοιπο ωράριο λειτουργίας παραμένει ως έχει, με την ανησυχία για το λουκέτο στην εστίαση να κυριαρχεί παντού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν είναι υποχρεωτική η μάσκα για όλους, πωλητές, καταναλωτές και κοινό σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με τέσσερα άτομα εντός του καταστήματος έως 100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, εκτός του καταστηματάρχη και του προσωπικού. Αναγκαία προϋπόθεση, η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και η διασφάλιση μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

Με τον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου να εφιστά την προσοχή των μελών για την τήρηση των μέτρων, η αγωνία για την επόμενη μέρα στο λιανεμπόριο κορυφώνεται, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι επιπτώσεις από το προσωρινό κλείσιμο της εστίασης θα αγγίξουν και τους υπόλοιπους κλάδους.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος επεσήμανε ότι: «Επικρατούν έντονος προβληματισμός και ανησυχία, καθώς αυτό που είχε δείξει η εμπειρία με το κλείσιμο της εστίασης που προηγήθηκε, του κλεισίματος γενικότερα όλης της οικονομίας, ήταν ότι χωρίς την εστίαση η αγορά υπολειτουργούσε. Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί ξανά αυτό το σενάριο, αν και η λογική λέει ότι τα πράγματα από δω και πέρα θα είναι δύσκολα, για όλους τους κλάδους της οικονομίας. Λόγω της διασύνδεσης όλων των κλάδων της οικονομίας, του εμπορικού, της εστίασης και του τουρισμού, καταλαβαίνουμε ότι το πρόβλημα του ενός γρήγορα μεταφέρεται και στον άλλο».

Ανάλογες θέσεις διατύπωσε ο έμπορος Κωστής Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το κλείσιμο της εστίασης επηρεάζει όλους τους κλάδους όπως και την πρώτη περίοδο της καραντίνας, που την πρώτη εβδομάδα είχαν κλείσει τα καφέ και στα καταστήματα είδαμε τρομερή μείωση τζίρου έως και μηδενικά ταμεία. Είναι παράλογο να κλείνει ένας τομέας και να μην επηρεάζονται οι υπόλοιποι. Ολη η αγορά λειτουργεί σαν αλυσίδα».

Τι αναφέρουν εκπρόσωποι άλλων κλάδων

Εντείνεται η ανησυχία όλων των κλάδων του εμπορίου και του επιχειρείν, με το λουκέτο στην εστίαση να θεωρείται βέβαιο ότι θα σηματοδοτήσει, για μια ακόμη φορά, οικονομικές απώλειες για όλους.

Ενδεικτική η δήλωση του Γιάννη Κίτσιου, προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η Δήμητρα» στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Είναι μεγάλη η οικονομική απώλεια. Τα οινοποιεία υπέστησαν ζημιά και την προηγούμενη και αυτή την φορά, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να το δει και να μας στηρίξει. Ευελπιστούμε ότι θα ληφθούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση».

Εντονος ο προβληματισμός και στον κλάδο των αρτοποιών, με τον πρόεδρο Κώστα Τσουράπα να επισημαίνει ότι «έχουμε πρόβλημα, γιατί σε πρώτη φάση δεν υπάρχει πλέον κατανάλωση σε τσιπουράδικα και ταβέρνες εφόσον δεν είναι ανοιχτά. Συν το ότι οι εργαζόμενοι που μένουν χωρίς αντικείμενο εργασίας. Αυτά τα χρήματα θα λείψουν από την αγορά. Αναμφίβολα το πρόβλημα μετακυλύει στον δικό μας κλάδο, αλλά επηρεάζει και τους υπόλοιπους».

Ανάλογος ο προβληματισμός και στον κλάδο των ταξί, με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Volos taxi, Ευδόκιμο Πασχαλίδη, να κάνει λόγο για εμφανή σημάδια μείωσης της επιβατικής κίνησης ήδη από χθες, ενώ τόνισε ότι η μείωση του αριθμού των επιβατών στα ταξί είναι ένα ακόμη οικονομικό πλήγμα για τον κλάδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου