ΤΟΠΙΚΑ

12 οικογένειες στον Δήμο Βόλου κερδίζουν την αξιοπρέπειά τους

12-οικογένειες-στον-δήμο-βόλου-κερδίζου-829759

Ζούσαν χωρίς ηλεκτροδότηση από την περασμένη άνοιξη – Συνεχίζονται οι αιτήσεις στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας

Την αξιοπρέπειά τους κερδίζουν ξανά 12 οικογένειες στον Δήμο Βόλου, οι οποίες ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ήδη από την περασμένη άνοιξη. Με το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα που τους εγκρίθηκε θα μπορέσουν να πληρώσουν τις οφειλές τους στις εταιρείες ηλεκτροδότησης μηδενίζοντας το κοντέρ των χρεών τους και τα φώτα θα ανάψουν ξανά στα σπιτικά τους χωρίς να αγωνιούν για τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Βόλου Θέμη Τζούνη πρόσφατα συνεδρίασε η τριμελής επιτροπή που έχει συσταθεί για την εξέταση των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος επανασυνδέσεων ηλεκτρικού ρεύματος με τη χορήγηση εφάπαξ ειδικού βοηθήματος μετά από κοινή απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιτροπή εξέτασε συνολικά 24 αιτήσεις που κατατέθηκαν και ενέκρινε εφάπαξ βοήθημα σε 12 συνολικά περιπτώσεις οικογενειών που πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν το εφάπαξ χρηματικό βοήθημα. Οι έντεκα περιπτώσεις έχουν πάροχο τη ΔΕΗ και μία άλλη εταιρεία ηλεκτροδότησης.

Το σύνολο του οικονομικού βοηθήματος που εγκρίθηκε είναι ύψους 45.000 ευρώ. Η μικρότερη οφειλή αφορά σε 800 ευρώ και η μεγαλύτερη σε 6.000 ευρώ, σύμφωνα όμως με τον κ. Τζούνη ο μέσος όρος των οφειλών είναι περί τις 3.000 ευρώ.

Με την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι οικογένειες αποπληρώνουν τα χρέη τους προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και τα νοικοκυριά τους επανασυνδέονται με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανάσα για νοικοκυριά που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε βασικές υποχρεώσεις. Οι συγκεκριμένες αιτήσεις που εξετάσαμε αφορούν σε οικογενειάρχες – νοικοκύρηδες που βρέθηκαν σε δύσκολη οικονομική θέση και τα χρέη τους άρχισαν να διογκώνονται με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και να τους γίνει διακοπή ρεύματος. Βάσει αντικειμενικών κριτηρίων εξετάστηκαν οι αιτήσεις που έγιναν και εκδόθηκαν 12 εγκριτικές αποφάσεις με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτει το πρόγραμμα», σημειώνει ο κ. Τζούνης.

Το πρόγραμμα είχε τρέξει και στο παρελθόν ανακουφίζοντας μερικές δεκάδες νοικοκυριών στον Δήμο Βόλου, περίπου 200, για τα οποία είχε δοθεί ως ειδικό βοήθημα ποσό άνω των 400.000 ευρώ.

Δικαιούχοι

Ο κ. Τζούνης υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα συνεχίζει να τρέχει και μπορούν να καταθέτουν αιτήσεις πολίτες στους οποίους έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης έως και τις 30 Απριλίου. «Οι αιτήσεις συνεχίζονται και κάθε φορά που συγκεντρώνονται περίπου 20 θα εξετάζονται από την επιτροπή», τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του ειδικού βοηθήματος επανασύνδεσης είναι τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος (έως 9.000 ευρώ τον χρόνο για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, ποσό που προσαυξάνεται μέχρι τα 31.500 ευρώ για πολυμελείς οικογένειες και με επιπλέον προσαυξήσεις για άτομα με αναπηρία, ανάγκη χρήσης ιατρικών συσκευών για μηχανική υποστήριξη κ.ά.). Ισχύουν επίσης περιουσιακά κριτήρια.

Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, έως και τις 30 Απριλίου 2020, προκειμένου να καλυφθούν και καταναλωτές που επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού.

Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Το σύνολο της οφειλής καλύπτεται όταν αυτή:

  1. δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ,
  2. το 75% από 6.001-9.000 ευρώ,
  3. το 50% από 9.001 – 12.000 ευρώ και
  4. το 30% από 12.000 ευρώ και πάνω.

Το υπόλοιπο ποσό ρυθμίζεται σε άτοκες μηνιαίες δόσεις, το πλήθος των οποίων ορίζεται από τον εκάστοτε προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αιτήσεις γίνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Βόλου (Κοινωνική Πρόνοια – 2ας Νοεμβρίου 129) καθημερινά (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) 9 – 11 π.μ, στο γραφείο 8. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 24213-53147 και 24213-53148.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου