ΤΟΠΙΚΑ

Καμπανάκι από οικονομολόγους: Ηλεκτρονική η τιμολόγηση από 1/1

καμπανάκι-από-οικονομολόγους-ηλεκτρ-829836

Αναγκαία κρίνεται η δρομολόγηση ενεργειών από Συλλόγους και Επιμελητήρια για την κάλυψη του κόστους

Υποχρεωτική θα είναι από τη νέα χρονιά η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών (ΣΟΛ) Μαγνησίας κρούει καμπανάκι κινδύνου ότι Σύλλογοι και Επιμελητήρια θα πρέπει να προβούν άμεσα σε ενέργειες για ενημέρωση των επαγγελματιών, οι οποίοι δεν θα έχουν χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και παράλληλα δεν θα έχουν προετοιμαστεί και για ένα σημαντικό κόστος, η κάλυψη του οποίου πρέπει να διεκδικηθεί συνολικά από κάποιο πρόγραμμα.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς λέει ότι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών επικαιροποιεί το σύστημά του. «Θέλει από 1/1 όλοι οι επαγγελματίες να έχουν ηλεκτρονική τιμολόγηση και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις, καθώς πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν.

«Πρακτικά τα χειρόγραφα τιμολόγια θα απαιτούν για την κοινοποίησή τους τόσο μεγάλη διαδικασία που μοιραία θα οδηγείται κανείς στην ηλεκτρονική τιμολόγηση, είτε έχει μικρή επιχείρηση, είτε μεγάλη και δυστυχώς ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος», επισημαίνει.

Για την προσαρμογή στα νέα δεδομένα θα απαιτείται εφαρμογή προγράμματος, αλλά και εκπαίδευση. «Οι Σύλλογοι και τα Επιμελητήρια πρέπει να διεκδικήσουν πόρους από το ΕΣΠΑ για την κάλυψη αυτού του πρόσθετου εξόδου που δεν θα είναι διόλου αμελητέο», υπογραμμίζει.

Η πλατφόρμα που φτιάχνει το υπουργείο (myDATA) θα αφορά είτε σε αποδείξεις λιανικής είτε σε τιμολόγια.

«Να γιατί χρειάζεται επικαιροποίηση η ταμειακή για να συνδέεται αυτόματα. Αντίστοιχα, όσοι έχουν μπλοκάκια θα πρέπει να εγκαταστήσουν πρόγραμμα για να εκδίδουν τα τιμολόγια ψηφιακά. Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί θα αναγκαστούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν. Το ίδιο και οι αγρότες, όλοι δηλαδή ανεξαιρέτως», σημειώνει.

Επιπλέον, πρέπει να υπάρξει ενημέρωση. «Η αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών θα έχει ένα κόστος της τάξεως των 300-400 ευρώ. Η ηλεκτρονική έκδοση τιμολογίων θα έχει ακόμη μεγαλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό το βήμα που γίνεται από το υπουργείο. Ακόμη και εμείς, οι λογιστές, θα χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αμοιβή, καθώς δεν θα ελέγχουμε μόνο τα βιβλία της επιχείρησης αλλά και τα στοιχεία της πλατφόρμας. Κι εμείς θα έχουμε αυξημένο κόστος, καθώς θα απαιτηθεί να ενισχυθούμε με επιπλέον προσωπικό για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε», προσθέτει.

Παράταση στις ταμειακές

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ παρέτεινε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 την προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών, που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την ΑΑΔΕ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου ενημερώνει ότι η παράταση των προθεσμιών κρίθηκε απαραίτητη, λόγω τόσο των συνθηκών της πανδημίας, όσο και για να εναρμονιστεί η προθεσμία με τον χρόνο έναρξης της υποχρεωτικής διαβίβασης στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών βιβλίων – myDATA.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου