ΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΑ

Σε ομηρία ιδιοκτήτες ακινήτων στις Αλυκές

σε-ομηρία-ιδιοκτήτες-ακινήτων-στις-αλ-829878

Η ζώνη της παραλίας, όπως χαράχτηκε στα χαρτιά, μπαίνει σε οικόπεδα –Επανακαθορισμό ζητά ο Δήμος Βόλου

Σε ομηρία βρίσκονται ιδιοκτήτες ακινήτων στις Αλυκές, όπου η ζώνη της παραλίας μπαίνει στα οικόπεδά τους με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Στο πρόβλημα λύση επιχειρεί να δώσει το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, το οποίο στη χθεσινή του διά περιφοράς συνεδρίαση ενέκρινε να ζητήσει επανακαθορισμό της ζώνης της παραλίας.

Η υπόθεση αρχίζει από το 1988 οπότε και εγκρίθηκε η πολεοδομική μελέτη σε τμήματα της συνοικίας Νέων Παγασών του Δήμου Βόλου καθώς και ο πολεοδομικός κανονισμός με τους όρους δόμησης και επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Στη συνέχεια συντάχτηκε η πράξη εφαρμογής και με την κύρωσή της

αποδόθηκαν οι τελικές ιδιοκτησίες σε κάθε ακίνητο σύμφωνα με το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης.

Στη συνέχεια εγκρίθηκε ο καθορισμός των ορίων του αιγιαλού και η δημιουργία ζώνης παραλίας στις Νέες Παγασές.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται σε αποσπάσματα του σχεδίου πόλης, σε ορισμένα οικοδομικά τετράγωνα η καθορισμένη ζώνη παραλίας εισέρχεται μέσα στα οικόπεδα και περιλαμβάνει τμήματα της εγκεκριμένης πρασιάς, υπερβαίνοντας τις ρυμοτομικές γραμμές.

Με τον καθορισμό της ζώνης παραλίας, εντός της εγκεκριμένης από το σχέδιο πόλης πρασιάς, δηλαδή εντός των αποδιδόμενων από την κυρωμένη πράξη εφαρμογής τελικών ιδιοκτησιών, δημιουργείται μία στρεβλή και άκρως προβληματική κατάσταση για ορισμένα παραλιακά ακίνητα, τα οποία κρατούνται σε μία ιδιότυπη ομηρία, όπου, οι τελικές και μεταγραμμένες στο Υποθηκοφυλακείο ιδιοκτησίες, δεν μπορούν να οικοδομηθούν – γιατί τμήμα τους υπόκειται σε ρυμοτομική απαλλοτρίωση.

Ούτε όμως και η ρυμοτομική απαλλοτρίωση μπορεί να συντελεστεί γιατί απαιτείται τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης (με Προεδρικό Διάταγμα ως παραλιακή περιοχή) έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα τμήματα της πρασιάς από την ζώνη παραλίας εις βάρος των ιδιοκτησιών.

Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που υπάρχει για ιδιοκτήτες ακινήτων ο Δήμος Βόλου ζητά επανακαθορισμό της ζώνης παραλίας με την κατάθεση αιτιολογημένης αίτησης επανακαθορισμού στην υπηρεσία της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας.

Η παρέμβαση θα αφορά σε έξι οικοδομικά τετράγωνα που έχουν «πρόσωπο» σε διαμορφωμένες κοινόχρηστες οδούς, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να παρεμποδιστεί η ελεύθερη πρόσβαση προς την ακτή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου