ΤΟΠΙΚΑ

Ενας στους δύο υπαλλήλους σε αναστολή σε επισιτισμό και τουρισμό

ενας-στους-δύο-υπαλλήλους-σε-αναστολή-830467

Σε αχαρτογράφητα νερά το εργατικό δυναμικό σε επισιτισμό και τουρισμό σε «καραντίνα» – Κατρακυλούν οι αποδοχές λόγω των ειδικών συνθηκών

Φόβους για εκτίναξη της ανεργίας και μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων εκφράζει πλέον ανοιχτά το Εργατικό Κέντρο Βόλου, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Υπολογίζεται, πως ειδικά στον τομέα του τουρισμού, υπηρεσιών και του επισιτισμού, τις επόμενες εβδομάδες οι δείκτες ανεργίας θα αυξηθούν, καθώς πρόκειται για τους κλάδους που από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Επιπροσθέτως, ένας στους δύο ξενοδοχοϋπαλλήλους και εργαζόμενους στον επισιτισμό πλέον έχει ενταχθεί στο σύστημα αναστολής συμβάσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου, με το μέλλον όμως να είναι άδηλο, όσο δεν αποσαφηνίζεται τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που όλο το καλοκαίρι έκαναν μονομερώς αίτηση αναστολής σύμβασης είτε γιατί η επιχείρηση που δούλευαν δεν άνοιξε καθόλου, ή άνοιξε αλλά δεν προσλήφθηκαν, θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και τον μήνα Οκτώβριο που εκπνέει ουσιαστικά σήμερα, όπως επίσης και όσοι απολύθηκαν νωρίτερα λόγω κλεισίματος της επιχείρησης λόγω συνεπειών του covid 19 και βγήκαν σε αναστολή σύμβασης.

Για τους εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης στον τομέα του επισιτισμού, όσοι δούλεψαν θα μπουν με 50 ένσημα στο ταμείο ανεργίας αλλά κι αν ακόμη δεν τα έχουν συγκεντρώσει ειπώθηκε πως θα υπάρξει μέριμνα και για αυτούς.

Ακόμη υπάρχουν εργαζόμενοι στην εστίαση που δεν βρήκαν δουλειά, την ίδια ώρα όμως δεν μπορούν να πάρουν το έκτακτο επίδομα του ΟΑΕΔ καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται θέτουν εκτός ρύθμισης αρκετούς από αυτούς.

Οσο για τις κλαδικές συμβάσεις δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα οι μισθοί να έχουν κατρακυλήσει στα επίπεδα των 650 ευρώ.

«Δεν γίνεται κάθε μήνα να παρακαλάμε για επιδόματα της τάξεως των 534 ευρώ η 400 ευρώ. Δεν δεχόμαστε με τίποτα να έχουμε φτάσει τέλη Οκτωβρίου και να μην ξέρουμε πως θα συντηρήσουμε τις οικογένειες μας τον χειμώνα», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπάλληλος στον τομέα του επισιτισμού που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες.

Η Ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτισμού έχει ζητήσει η στήριξη των εργαζομένων με ειδικές αποζημιώσεις να είναι καθολική, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αφού ακόμη και όσοι εργάζονται έχουν υποστεί δραματικές αλλαγές είτε στο ωράριο απασχόλησης, είτε στις αποδοχές τους, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν πλέον.

«Έχουν δίκιο οι συνάδελφοι που διαμαρτύρονται ειδικά αναφορικά με το ότι θα πρέπει να είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο όσον αφορά τις αποζημιώσεις που δικαιούνται και πότε. Δεν είναι δυνατόν για παράδειγμα να μην γνωρίζουν αν θα συνεχιστεί η αναστολή και τους επόμενους μήνες ή αν θα πρέπει να κάνουν αίτηση για το ταμείο ανεργίας. Πως θα προγραμματίσουν τη ζωή τους;», αναρωτιέται ο γενικός γραμματέας του ΕΚΒ Δημήτρης Βασιλείου που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου