Τρεις αιτήσεις για απόλυση κρατουμένων από τις φυλακές

Τελευταία ενημέρωση: 2020-10-27, 12:00:28
Τρεις αιτήσεις για απόλυση κρατουμένων από τις φυλακές

 

Συνεδρίασε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου

 

Σειρά αιτήσεων υποβάλλεται στο Πρωτοδικείο Βόλου από κρατούμενους για απόλυση υπό όρο. Χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου συνεδρίασε για να εξετάσει αιτήματα τριών κρατούμενων, ενός ημεδαπού και δύο αλλοδαπών.

Το Συμβούλιο κάλεσε σε ακρόαση τους κρατούμενους οι οποίοι οδηγήθηκαν στα δικαστήρια συνοδεία αστυνομικών. Αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του άμεσα.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου αποτελείται από τον πρόεδρο πρωτοδικών και δύο πρωτόδικες, ενώ στις συνεδριάσεις υπάρχει φυσική παρουσία εισαγγελέα.

Κρίνει τις αιτήσεις βάσει του άρθρου 105Β του νέου Ποινικού Κώδικα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, το οποίο έχει μείνει γνωστό ως νόμος Παρασκευόπουλου.

Από το καλοκαίρι και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι το 30% -40% των κρατούμενων έχει αποφυλακιστεί από τις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων του νόμου και σημειώνεται αποσυμφόρηση των φυλακών σε σημαντικό βαθμό.

 Το άρθρο συγκεντρώνει έντονο ενδιαφέρον.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι μπορούν να απολυθούν υπό τον όρο της ανάκλησης κρατούμενοι που έχουν εκτίσει τα δύο πέμπτα της ποινής σε περίπτωση φυλάκισης, τα τρία πέμπτα της ποινής σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης και τα 20 έτη σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης.

Για τη χορήγηση της υπό όρο απόλυσης δεν απαιτείται να έχει καταστεί η καταδίκη αμετάκλητη.

Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά περισσότερες ποινές, ο καταδικασθείς μπορεί να απολυθεί αν έχει εκτίσει το άθροισμα των τμημάτων των ποινών.

Αν ο καταδικασθείς εργάζεται, ο χρόνος εργασίας συνυπολογίζεται στην έκταση της ποινής, ενώ αν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας όπως ημιπληγία ή παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, μία μέρα κράτησης υπολογίζεται σαν δύο.

Το άρθρο προβλέπει και άλλες ευεργετικές διατάξεις.

Κ.Μ. 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=