ΤΟΠΙΚΑ

Ενα παγκάκι αλλιώτικο από τα άλλα από μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

ενα-παγκάκι-αλλιώτικο-από-τα-άλλα-από-μ-832581

Είναι ηλιακό, διαθέτει σύστημα αυτόματου φωτισμού, αλλά και θύρες USB για τη φόρτιση συσκευών, ακόμη και ηλεκτρικού ποδηλάτου!

Ενα παγκάκι αλλιώτικο από τα άλλα εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας υπό την πολύτιμη καθοδήγηση των καθηγητών τους. Πρόκειται για ένα ηλιακό παγκάκι, μέσω του οποίου παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, ενώ διαθέτει σύστημα αυτόματου φωτισμού, αλλά και θύρες USB για την φόρτιση κινητών και τάμπλετ όσο ο δημότης ξεκουράζεται ακόμη και θύρα 12V που εξασφαλίζει τη δυνατότητα φόρτισης ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο «ηλιακός σταθμός ξεκούρασης» όπως επισήμως λέγεται δεν πρόκειται για σχέδιο σε χαρτιά. Εχει κατασκευαστεί και είναι πλήρως εξοπλισμένο με τους μαθητές να δηλώνουν πρόθυμοι να προσφέρουν το έργο τους προς αξιοποίηση γιατί όχι και από τον Δήμο Βόλου. Προς το παρόν η κατασκευή έξυπνης στάσης ξεκούρασης φυλάσσεται σε χώρο του σχολείου και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί στο προαύλιο και να δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες.

Η κεντρική ιδέα εκφράστηκε από τους μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος, «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ», και αφορούσε την εύρεση και υλοποίηση τρόπων και δράσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην πόλη τους.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές δράσεις ώστε να μπορέσει να προστατευτεί το περιβάλλον και να διασφαλιστεί ένα αειφόρο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Σκοπός της κατασκευής ήταν η δημιουργία μιας στάσης ανάπαυσης η οποία εκτός από την αισθητική προσαρμογή στο χώρο που θα τοποθετηθεί και τις θέσεις ξεκούρασης που θα διαθέτει, θα προσφέρει και διάφορες επιπλέον υπηρεσίες.

Το σχήμα της στάσης ξεκούρασης καθώς και οι υπηρεσίες που θα προσφέρει επιλέχτηκαν από τους μαθητές με βάση τις επιθυμίες τους αλλά και τις τεχνικές δυνατότητες των εργαστηρίων του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας.

Η στάση ξεκούρασης περιλαμβάνει:

-σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ηλιακό συλλέκτη,

-σύστημα φόρτισης και προστασίας της μπαταρίας

-σύστημα αυτόματου φωτισμού,

-σύστημα φόρτισης κινητών τηλεφώνων

-παροχή τροφοδοσίας 12volt.

Τις νύχτες ανάβει…

Στο παγκάκι έχει τοποθετηθεί μια πλάκα ηλιακού συλλέκτη που μετατρέπει το ηλιακό φως σε ηλεκτρικό ρεύμα και για τη φόρτιση μίας μπαταρίας 100Αh.

Κάτω από τη στάση ξεκούρασης έχει τοποθετηθεί περιμετρικά φωτισμός led ο οποίος ελέγχεται από ένα αισθητήρα (ημέρας – νύχτας). Όταν νυχτώνει ενεργοποιείται αυτόματα ο φωτισμός. Αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται ο περιβάλλων φωτισμός που προσφέρεται στους διαβάτες και μαζί με το δημοτικό φωτισμό, να επιτυγχάνεται ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα. Όταν ξημερώνει ο φωτισμός αυτόματα απενεργοποιείται.

Φόρτιση συσκευών

Το έξυπνο παγκάκι όμως δεν σταματά εκεί. Οι χρήστες της στάσης ξεκούρασης έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις τέσσερεις θύρες USB για τη φόρτιση των φορητών συσκευών τους (κινητά τηλέφωνα, tablets) κατά τη διάρκεια της σύντομης ανάπαυσης. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιούν μια ακόμη θύρα 12V με παροχή επαρκούς ισχύος για την φόρτιση ηλεκτρικών ποδηλάτων, ακόμη και για την φόρτιση ηλεκτρικών εργαλείων από τεχνικούς του δήμου που εκτελούν διάφορες εργασίες γύρω από το σταθμό ξεκούρασης.

Από τις 4 θύρες USB υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ

Η επιφάνεια ανάπαυσης φέρει τζάμι ασφαλείας (tempered) συνδυάζοντας την απρόσκοπτη έκθεση του ηλιακού πάνελ με την ασφάλεια των χρηστών σε περίπτωση ζημιάς.

Τέλος, έμφαση δόθηκε στην ανθεκτικότητα της κατασκευής σε συνθήκες κακοκαιρίας (βροχή, χιόνι), εξασφαλίζοντας ικανοποιητικές επιδόσεις στεγανότητας.

Ασφαλής σταθμός ξεκούρασης

Ολες οι παροχές γίνονται με ασφάλεια τόσο για τους χρηστές όσο και για το σταθμό ξεκούρασης. Πιο συγκεκριμένα όλες οι παροχές ελέγχονται από ηλεκτρονικό κύκλωμα που παρακολουθεί συνέχεια την μπαταρία. Αν για οποιοδήποτε λόγο παρουσιαστεί αστοχία, αμέσως αποσυνδέονται όλες οι παροχές μέχρι να επιστρέψει το σύστημα πάλι σε ασφαλή λειτουργία. Αν τα φορτία είναι υπερβολικά μεγάλα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα και η ενέργεια της μπαταρίας δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες ζήτησης τότε το σύστημα τίθεται εκτός λειτουργίας. Αν δεν επικρατεί μεγάλη ηλιοφάνεια και δεν έχει φορτιστεί η μπαταρία, τότε και πάλι τα φορτία απενεργοποιούνται μέχρι να φορτίσει επαρκώς η μπαταρία και να αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία. Τέλος, όλες οι τάσεις λειτουργίας είναι μικρές ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τους χρήστες.

«Μία Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ»

Το παγκάκι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Μία Νέα Αρχή για τα ΕΠΑΛ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα σχέδια δράσης, ως ένας από τους πυλώνες του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» σκοπό έχουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων, της συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, η ανακατασκευή προκαταλήψεων και η εξωστρέφεια.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια δράσης είναι projects τύπου STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Μathematics), αλλά αφορούν και κοινωνικά θέματα, δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας στο πλαίσιο των οποίων δημιουργείται εκπαιδευτικό υλικό με την μέγιστη εμπλοκή των μαθητών με βάση τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά τους.

Επιτελείο από 30 μαθητές και τέσσερις εκπαιδευτικούς

Το ηλιακό παγκάκι δημιουργήθηκε από ένα επιτελείο 39 μαθητών του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας υπό την καθοδήγηση και τις πολύτιμες γνώσεις τεσσάρων εκπαιδευτικών.

Υπεύθυνος του έργου είναι ο ηλεκτρονικός Γεώργιος Φιλίππου, συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί οι Απόστολος Βαμβάκος – ηλεκτρολόγος και Παρασκευη Μούτου επίσης ηλεκτρολόγος, ενώ συνεργάστηκε το 1Ο Εργαστηριακό Κέντρο Βόλου μέσω του ηλεκτρονικού Δημήτρη Παπαναστασίου.

Οι μαθητές που συμμετείχαν είναι οι εξής (με αλφαβητική σιερά):

Γκολέτσας Χρήστος Παναγιώτης, Δημητρίου Κωνσταντίνος, Δημητροπούλου Νεφέλη, Δολαράκης Χρήστος, Δραγατογιάννης Κίμων Θεόφιλος, Ευθυμίου Ιωάννης, Ευσταθίου Σταύρος Φώτιος, Ζαχαριάς Κωνσταντίνος, Θάνος Ευθύμιος, Ιμεράι Μπουγιάρ, Ιωαννίδης Ιωάννης, Καγιάννης Χρήστος, Καδδάς Νικόλαος, Καλαθά Ειρήνη Γεωργία, Καλαντζής Χρήστος, Καλκίμη Μαρία, Καλογήρου Κωνσταντίνος, Καραγκούνης Χρήστος, Καραδήμα Αποστολία Μηλίτσα, Κατσαρός Απόστολος, Στεφανίδη Ιωάννα, Στογιάνοβ Βίκτωρας, Στρίγγος Βασίλειος, Τζίμος Μάριος, Τζιοβάρας Βασίλειος, Τσέντζου Παρασκευή, Τσιανάκας Ραφαήλ, Τσιμητρέας Σπυρίδων, Τσιμούρτος Θωμάς, Τσιμπανογιάννης Βλάσιος, Τσιούπης Πάρης, Τσιτσικλής Λάζαρος, Φερνάντεζ Παύλος, Φιλομανιώτης Αλέξανδρος, Φώτου Ευάγγελος, Χατζηβασιλείου Κωνσταντίνος, Χατζημανίκας Άγγελος, Χατζοπούλου Αικατερίνη και Χόρτη Άννα.

Με μόλις 600 ευρώ πρόταση για πάρκα, πλατείες και δημοτικά wifi spots

Με μόλις 600 ευρώ κόστος η παιδαγωγική και μαθητική ομάδα του 2ου ΕΠΑΛ -1ου Ε.Κ. Βόλου κατάφερε να παρουσιάσει μία καινοτόμα πρόταση που μπορεί να σταθεί στον δημόσιο χώρο της πόλης, σε πάρκα, πλατείες και δημοτικά wi-fi spots δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα συμπίεσης του κόστους αλλά και αναβάθμισης της κατασκευής.

Μέσω πλάκας ηλιακού συλλέκτη μετατρέπεται το ηλιακό φως σε ηλεκτρικό ρεύμα και για τη φόρτιση μπαταρίας 100Αh

Το κόστος κατασκευής για το πρωτότυπο ανήλθε στα 600 ευρώ αλλά μετά από την ολοκλήρωση του έργου, η ομάδα υλοποίησης εκτιμά ότι το κόστος δύναται να μειωθεί με χρήση μπαταρίας μικρότερης χωρητικότητας και μικρότερο ηλιακό συλλέκτη.

Ο σταθμός ξεκούρασης μπορεί να προσφέρει περαιτέρω λειτουργίες και υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρεται η προσθήκη οθόνης ενημέρωσης με ποικίλες πληροφορίες (περιοχή και ιστορικά στοιχεία, δρομολόγια μέσων μεταφοράς, εγκατεστημένο δίκτυο σταθμών, κ.α.). Σημαντικές βελτιώσεις στον σκελετό και στα υλικά κατασκευής μπορούν να γίνουν σε επίπεδο πιθανής μαζικής παραγωγής, καθώς το πρωτότυπο υλοποιήθηκε με τους περιορισμούς που προσέφερε ο σχολικός εργαστηριακός εξοπλισμός. Επιπρόσθετες βελτιώσεις έχουν ήδη επισημανθεί στους τομείς της απόλυτης στεγανοποίησης και της εύκολης συντήρησης.

Το παγκάκι μπορεί να σταθεί σε πάρκα πλατείες και γενικότερα υπαίθριους χώρους και να συνδυαστεί ο σταθμός ξεκούρασης με δημοτικά Wi-Fi hotspots. Μάλιστα η διεύθυνση του σχολείου και η ομάδα υλοποίησης είναι πρόθυμη να προσφέρει το έργο προς αξιοποίηση και είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου