ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά ενίσχυση διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην 5η Υ.ΠΕ

ζητά-ενίσχυση-διαφάνειας-και-αντικει-832691

Ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Την έντονη διαμαρτυρία του βουλευτή Μαγνησίας και Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου προκάλεσε η πληροφόρηση για την ασύγκριτα μεγάλη αύξηση πιστώσεων στα Νοσοκομεία Χαλκίδας και Λαμίας, έναντι του Νοσοκομείου Βόλου. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην κατάθεση σχετικής ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, με την οποία ο Χρήστος Μπουκώρος ζητά να ενημερωθεί για τις αυξήσεις πιστώσεων που εγκρίθηκαν από 1/1/2020 μέχρι και 20/10/2020 στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ., καθώς όπως επισημαίνει τίθεται ζήτημα διακριτικής αντιμετώπισης ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων από τη Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Πιο αναλυτικά, στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες των Νοσοκομείων στο τέλος του έτους, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας, είναι αυξημένες. Κατά συνέπεια, η συγκεντρωτική δημοσιοποίηση της έγκρισης αύξησης πιστώσεων των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τη διαφάνεια και αποδεικνύει τον αντικειμενικό τρόπο διαχείρισης των πραγματικών αναγκών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Μέχρι πρόσφατα, η διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ. ανακοίνωνε συγκεντρωτικά τις εγκρίσεις αύξησης πιστώσεων των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων. Αυτή η τακτική φαίνεται ότι τον τελευταίο χρόνο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, δημιουργώντας βάσιμες υπόνοιες για διακριτική αντιμετώπιση ορισμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να εξηγηθεί στους φορολογούμενους πολίτες με ποιο σκεπτικό εγκρίθηκε αύξηση πιστώσεων για φέτος 650.000€ για το Νοσοκομείο της Χαλκίδας, 500.000€ για το Νοσοκομείο της Λαμίας και μόλις 180.000€ για το Νοσοκομείο του Βόλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2019 το Νοσοκομείο του Βόλου δέχθηκε 32.000 ασθενείς, ενώ το Νοσοκομείο της Λαμίας δέχθηκε 16.000 ασθενείς.

Προκειμένου να εκλείψουν οι συγκεκριμένες υπόνοιες, θα συνιστούσε ορθή πρακτική η συγκεντρωτική δημοσιοποίηση όλων των εγκρίσεων.

Κατόπιν τούτων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πόσες και ποιες αυξήσεις πιστώσεων εγκρίθηκαν από 1/1/2020 μέχρι 20/10/2020 στα Νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης Υ.ΠΕ. (συγκεντρωτικός πίνακας).
  2. Να κατατεθούν τα απαιτούμενα έγγραφα των εγκρίσεων» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου