ΤΟΠΙΚΑ

«Θύμα» της πανδημίας η απασχόληση στη Μαγνησία

θύμα-της-πανδημίας-η-απασχόληση-στη-832807

37χρονη με σκλήρυνση κατά πλάκας ζήτησε άδεια για ευπαθείς ομάδες και απολύθηκε – Με αύξηση 20% θα κλείσουν στο τέλος του χρόνου οι εργατικές διαφορές

Διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας τον Φεβρουάριο του 2019 και δεν θέλησε να πάρει την άδεια ασθενείας, που δικαιούταν από το ΙΚΑ για δύο χρόνια, λόγω της ιδιαιτερότητας της ασθένειάς της, γιατί δεν ήθελε να αφήσει την εργασία της. Συνέχιζε να δίνει τον καλύτερό της εαυτό, όπως έκανε πάντοτε, ως πωλήτρια σε κατάστημα αλυσίδας στον Βόλο, αφού η νόσος είναι σε πρώιμο στάδιο και πλήρως ελεγχόμενη με τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει, ώστε να ασκεί επαρκώς τα καθήκοντά της. Απουσίαζε μόνο για λόγους υγείας όταν ήταν ανάγκη, όπως ο καθένας. Ομως, τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού τον Ιούλιο την οδήγησαν να ζητήσει άδεια ευπαθών ομάδων, καθώς κινδύνευε λόγω πεσμένου ανοσοποιητικού. Αυτός ήταν ο λόγος που άρχισαν τα προβλήματα στην εργασία της και τελικά οδήγησαν στην απόλυσή της. Ο λόγος για μία Βολιώτισσα ηλικίας 37 ετών που απολύθηκε από την εργασία της γιατί ανήκει σε ευπαθείς ομάδες και δικαιούνταν εν μέσω πανδημίας να λάβει την ειδική άδεια. Τίποτα δεν μέτρησε από τις θυσίες της στο κατάστημα όπου εργαζόταν εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια. Στα μάτια της εργοδοσίας φάνηκε απλώς αντιπαραγωγική όπως της ειπώθηκε προφορικά. Την ανάγκασε να βγει σε άδεια ασθενείας και στη συνέχεια κατήγγειλε τη σύμβασή της με συνοπτικές διαδικασίες. Μάλιστα αυτό συνέβη λίγες μόλις μέρες μετά το 45ημερο από την αναστολή εργασίας που έληξε τον Μάιο.

Η αλυσίδα, που είχε ευεργετηθεί με οικονομικά μέτρα στήριξης, «άντεξε» να την απασχολήσει μόλις δύο μέρες μόνο περισσότερο από το υποχρεωτικό διάστημα απασχόλησης που προέβλεπε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για απαγόρευση απολύσεων μετά την αναστολή. Επικαλούμενη πτώση τζίρου προχώρησε σε 40 απολύσεις πανελλαδικά. Επέλεξε κι εκείνη με ιδιαίτερη ευκολία, όταν ζήτησε να κάνει χρήση της άδειας κατόπιν προτροπής του νευρολόγου που την παρακολουθούσε.

Τι λέει η 37χρονη

«Αισθάνομαι θυμωμένη και αδικημένη πολύ. Θεωρώ ότι όλο αυτό συνέβη επειδή χρειαζόμουν να λείπω, όταν αρρώσταινα ή επειδή όταν χρειάζονταν κάποια επιπλέον εργασία του έλειπε άτομο», αναφέρει. «Εγώ απουσίαζα μόνο για λόγους ανάγκης όπως ο καθένας. Απλά έγραφα στο χαρτί ότι αφορούσε στη συγκεκριμένη ασθένεια», τονίζει η 37χρονη η οποία άνοιξε την καρδιά της και μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Οι κόποι της και οι θυσίες της δεν μέτρησαν στην τελική απόφαση. «Όταν είσαι επί 15 συνεχόμενα χρόνια σε μία δουλειά που προσπαθείς να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό και ακόμη παραπάνω και κάποια στιγμής ασθενείς και όχι από κάτι απλό, βρίσκουν την ευκαιρία και σε διώχνουν» σημειώνει. Η 37χρονη θα διεκδικήσει το δίκαιό της στη Δικαιοσύνη. Η τριμερής που έγινε στην Επιθεώρηση Εργασίας μετά την απόλυση, η οποία έγινε στις 17 Ιουλίου απέβη άκαρπη. «Υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν είτε το ίδιο πρόβλημα με εμένα είτε άλλα αυτοάνοσα που εργάζονται και κάθονται με τις άδειες για τις ευπαθείς ομάδες από τον Μάρτιο και δεν έχουν επιστρέψει στην εργασία τους ακόμη. Δεν ζήτησα κάτι παράλογο», προσθέτει.

Οταν η 37χρονη υποχρεώθηκε σε άδεια ασθενείας και αιτήθηκε να κάνει χρήση της νομοθεσίας για τις ευπαθείς ομάδες άρχισαν τα προβλήματα. Επί ένα μήνα της τηλεφωνούσαν από την εργασία της και της ζητούσαν να επικοινωνήσει εκείνη αντί για εκείνους με τον ΕΟΔΥ ενώ δεν ήταν αρμοδιότητά της.

Στη Δικαιοσύνη η λύση

Η δικηγόρος της 37χρονης Αμφιτρίτη Καραβίδα λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η καταγγελία της σύμβασης δεν είναι νόμιμη. «Εχουμε καταθέσει αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείου Βόλου, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Αθήνα. Ζητούμε αναγνώριση της ακυρότητας της απόλυσης, καταβολή μισθών υπερημερίας για όσο διάστημα έμεινε άνεργη και τις διαφορές στους μισθούς», τονίζει. «Η 37χρονη αντιμετωπίζει χρόνια πάθηση και έπρεπε να παραμείνει απασχολούμενη. Η Επιθεώρηση Εργασίας συμβούλεψε την εργοδότρια να πάρει πίσω την απόλυση. Από μέρους της δεν υπήρξε καμία βούληση για να κλείσει η υπόθεση συμβιβαστικά», προσθέτει.

Μάλιστα αυτό συνέβη ενώ υπήρχε εγκύκλιος που όριζε ότι άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αρχικά μπαίνουν σε αναστολή εργασίας για το πρώτο διάστημα και μετά να εργαστούν είτε back office είτε με τηλεργασία είτε συνέχιση της αναστολής, η οποία μάλιστα μπορούσε να γίνει με έξοδα του κράτους. Η εγκύκλιος αυτή που υπήρχε από τον Φεβρουάριο έγινε υπουργική απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2020. Η εργαζόμενη είχε αντιπροτείνει εργασία από το σπίτι ή back office, αλλά οι προτάσεις της αγνοήθηκαν.

Ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών εργασίας

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού οι συνθήκες εργασίας έχουν αλλάξει ραγδαία προς το χειρότερο. Μελέτη της Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε προχθές διαπιστώσει διαπιστώνει ότι τρεις τους δέκα εργαζόμενους λαμβάνουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό μαζί με κατάργηση του 8ωρου εργασίας.

Δεκάδες πρόστιμα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ έχουν επιβληθεί από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα από την Επιθεώρηση Εργασίας για εξόφθαλμες παρατυπίες ή παραβιάσεις του εργατικού δικαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον δικηγορικό κόσμο, κάθε μέρα συζητούνται τουλάχιστον δύο με τρεις εργατικές διαφορές για απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών, μη καταβολή αποζημιώσεων, μη τήρηση του ωραρίου, μη παροχή ρεπό, απρεπή συμπεριφορά.

Τοπικά οι αναφορές στο ΕΚΒ για μη τήρηση ωραρίου και γενικότερα εκμετάλλευση πυκνώνουν, ενώ καθημερινά -σύμφωνα με πληροφορίες από δικηγορικούς κύκλους- οι εργατικές διαφορές που συζητούνται στην Επιθεώρηση Εργασίας εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα κλείσουν με αύξηση 20%.

Εντούτοις οι έλεγχοι που γίνονται κρίνονται ελλιπείς. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους παρατηρείται παραβίαση του ωραρίου εργασίας και εκμετάλλευση. «Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος έξω. Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι απούσα. Δεν υπάρχει βούληση της Πολιτείας να πατάξει αυτό το φαινόμενο. Επειδή υπάρχει πανδημία και δεν υπάρχουν έσοδα κλείνουν τα μάτια», καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου