Διεθνής διάκριση Βολιώτισσας

Τελευταία ενημέρωση: 2020-10-26, 18:23:35
Διεθνής διάκριση Βολιώτισσας

Μεταξύ των οκτώ κορυφαίων Ελλήνων του εξωτερικού η Ελευθερία Ζεγγίνη, που βραβεύτηκε για την επιστημονική της δράση

 

 

Στην dream team των επιστημόνων, που διαπρέπουν διεθνώς, συγκαταλέγεται η Βολιώτισσα Ελευθερία Ζεγγίνη, καθηγήτρια Υπολογιστικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, η οποία προσέθεσε μια ακόμη σπουδαία διάκριση στο βιογραφικό της. Η νεαρή επιστήμονας, που κάνει περήφανους τους Βολιώτες και όλη την Ελλάδα με το επιστημονικό και ερευνητικό της έργο, έλαβε το βραβείο «Αργώ», που απονέμεται στους κορυφαίους Ελληνες του εξωτερικού.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Μέσω του θεσμού «Αργώ – Τα βραβεία των Ελλήνων του εξωτερικού», η Αργώ – Δίκτυο Ελλήνων του Εξωτερικού, που απονέμει τα βραβεία, στοχεύει να αναδείξει την Ελλάδα, της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοιχτών οριζόντων.

Η Βολιώτισσα Ελευθερία Ζεγγίνη, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των διακριθέντων, έλαβε πρόσφατα το βραβείο επιστημών, με την απονομή να πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Τα «Βραβεία ΑΡΓΩ 2020» απονεμήθηκαν την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου σε οκτώ διακεκριμένους Ελληνες του εξωτερικού, σε διαδικτυακή εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.

Στη διαδικτυακή τελετή παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Συμμετείχε, επίσης, και απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τα «Βραβεία Αργώ» προσβλέπουν να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση των υπεύθυνων φορέων της Ελλάδας, για να αξιοποιηθεί «το άλλο μισό της» στο εξωτερικό. Γιατί η καρδιά αυτών των Ελλήνων μπορεί να χτυπά διπλά για την πατρίδα τους. «Ενα νεύμα, ίσως, να τους λείπει, για να συστρατευθούν και να βοηθήσουν και αυτοί, όπως μπορεί ο καθένας, στη συλλογική προσπάθεια της χώρας να επιστρέψει στην ευημερία και την πρόοδο» υπογραμμίζουν οι εμπνευστές του συγκεκριμένου θεσμού.

Την επιτροπή αξιολόγησης απαρτίζουν διακεκριμένοι Ελληνες σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες και συγκεκριμένα ο Βασίλης Σκουρής, ομότιμος καθηγητής Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρώην πρόεδρος του Δ.Ε.Ε., πρόεδρος της επιτροπής και μέλη είναι οι Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος Upstream, Partner Big Pi Venture Capital, Παναγιώτης Γιαννάκης, προπονητής καλαθοσφαίρισης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, ακαδημαϊκός, πρώην Ευρωπαίος διαμεσολαβητής, Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Αννη Ηλιοπούλου, επιχειρηματίας – εκδότρια, Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής - διευθυντής πληροφορικής MIT Media Lab, Σπύρος Παππάς, δικηγόρος, πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης «Αργώ – Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών» και Αθανάσιος Σαββάκης, επιχειρηματίας.

Βολιώτισσα με διεθνείς περγαμηνές

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη διακεκριμένη Βολιώτισσα, η οποία διακρίνεται για το ήθος και την επιστημονική της κατάρτιση, καταγράφοντας τα συναισθήματα και την λαχτάρα της, να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα για το βραβείο αυτό, για τρεις κυρίως λόγους. Πρώτον, για την αναγνώριση της ερευνητικής δουλειάς, που η ομάδα μου κι εγώ κάνουμε τα τελευταία 20 χρόνια στο χώρο της ανθρώπινης γονιδιωματικής. Στόχος μας ήταν πάντα και παραμένει, η βελτίωση της ανθρώπινης υγείας μέσω των ανακαλύψεών μας. Δεύτερον, η προβολή που αυτό το βραβείο φέρνει σε μια γυναίκα επιστήμονα, ελπίζω να εμπνεύσει τις νέες γενιές κοριτσιών και αγοριών να ακολουθήσουν ερευνητική πορεία, γνωρίζοντας ότι με όραμα, επιμονή και την κατάλληλη υποστήριξη από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον, τα πάντα είναι εφικτά. Τέλος, μια και η γενέτειρά μου είναι ο όμορφος Βόλος, χαίρομαι ιδιαίτερα που, και επίσημα πια, μπορώ να αποκαλούμαι Αργοναύτης», δήλωσε η διακεκριμένη Βολιώτισσα επιστήμων.

Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο

Εχοντας αναπτύξει ζηλευτή επιστημονική δραστηριότητα στο εξωτερικό, τα δύο τελευταία χρόνια μένει στο Μόναχο, ενώ προηγουμένως έμεινε στη Βρετανία 23 χρόνια.

Σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό της στον τομέα της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Eργάστηκε το Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής Wellcome του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης όπου μελέτησε τη γενετική του διαβήτη τύπου 2 και το 2006 δημιούργησε την δική της ομάδα.

Δύο χρόνια αργότερα έγινε μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger στo Cambridge όπου και παρέμεινε για δέκα χρόνια.

Το 2018 ίδρυσε το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Γονιδιωματικής στο Κέντρο Χέλμχολτζ στο Μόναχο, όπου ηγείται μιας πολυεθνικής ομάδας η οποία εργάζεται για να ανοίξει νέους δρόμους στην εξατομικευμένη ιατρική και την πρόληψη ακριβείας. Κατέχει επίσης την έδρα της Μεταφραστικής Γονιδιοματικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM).

«Εχω την τύχη να περιστοιχίζομαι από καταπληκτική ομάδα συνεργατών, με μακροχρόνια συνεργασία με τον φίλο και εταίρο Βολιώτη Κώστα Χατζηκωτούλα. Η έρευνά μας στοχεύει στην καταπολέμηση ασθενειών που πλήττουν εκατομμύρια ανθρώπους όπως η οστεοαρθρίτιδα, η παχυσαρκία και ο διαβήτης. Το όραμά μας είναι να προσφέρουμε περισσότερη υγεία και ποιότητα ζωής στους συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο» υπογράμμισε.

Ο Βόλος της καρδιάς της

Με τον Βόλο πάντα στην καρδιά της, η πολυβραβευμένη Ελευθερία Ζεγγίνη διατηρεί ακατάλυτους δεσμούς με την γενέτειρά της, τον τόπο της νιότης, των αναμνήσεων της σχολικής ζωής, των δικών της ανθρώπων.

Με εμφανή συγκίνηση απαριθμεί σημαντικούς σταθμούς της ζωής της, καθώς μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πόλη όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. «Ο Βόλος κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Μεγάλωσα στο κέντρο του Βόλου και φοίτησα στο 11ο Δημοτικό Σχολείο, κατόπιν στο 9ο Γυμνάσιο και τέλος στο 1ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Στο Λύκειο γνώρισα και τον σύζυγό μου, Βαγγέλη», αφηγείται.

Με ιδιαίτερη αγάπη αναφέρεται στους γονείς της, Κατερίνα και Αγγελο, οι οποίοι ζουν στο Βόλο, υπογραμμίζοντας ότι «μου προσέφεραν όλες τις ευκαιρίες για να διευρύνω τους ακαδημαϊκούς μου ορίζοντες και παραμένουν κύριοι υποστηρικτές μου. Η αδελφή μου Ελένη, ζει στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως νοσηλεύτρια, έχοντας, παράλληλα, ολοκληρώσει το διδακτορικό της στον τομέα της ανθρώπινης γενετικής από το Πανεπιστήμιο του Sheffield.To highlight της καριέρας μου μέχρι στιγμής, ήταν η ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί της».

Με το βλέμμα στραμμένο στις ρίζες της, δεν παραλείπει να επισκέπτεται την γενέτειρά της. «Εχω την ευκαιρία να επισκέπτομαι την Ελλάδα σχετικά συχνά, τόσο για επαγγελματικούς λόγους, όπως για παράδειγμα το Volos summer school σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και για θερινές διακοπές στο εξοχικό μας στις όμορφες Αφέτες, όπου συγκεντρωνόμαστε οικογενειακώς. Είμαστε επίσης τυχεροί που έχουμε διατηρήσει μια υπέροχη παρέα από τα σχολικά μας χρόνια, και έτσι κάθε επίσκεψη στο Βόλο συνοδεύεται από συναντήσεις με πολλά αγαπημένα πρόσωπα, τσιπουροκατανύξεις στην παραλία και απόλαυση κρύας μπίρας στο στέκι μας».

 

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
1
=