ΤΟΠΙΚΑ

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων τελετών

προσφυγή-στο-ευρωπαϊκό-δικαστήριο-γι-832813

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα προσφύγει η Ενωση Λειτουργών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, για τον εκσυγχρονισμό και την οργανωμένη λειτουργία γραφείων τελετών. Το σχέδιο νόμου που πρότεινε στην κυβέρνηση το 2015 δεν είχε καμία τύχη, ούτε καν συζητήθηκε στη Βουλή. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν προβλέπει επαγγελματική κατάρτιση σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι τελετάρχες κηδειών εγγράφονται σε κολλέγιο στην Πάφο για να αποκτήσουν κατάρτιση. Φετος παρακολουθούν μαθήματα διαδικτυακά λόγω της πανδημίας 14 Ελληνες ηλικίας 19 έως 27 ετών, ανάμεσά τους και δύο Βολιώτες που θέλουν να κάνουν το λειτούργημα με γνώσεις και παιδεία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Γραφείων Τελετών Ελλάδος, Νικόλαος Αγγελέτος, ο οποίος παρακολουθεί φέτος για δεύτερη χρονιά τα μαθήματα, λέει ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας έφεραν τον πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα στον κόσμο και εμείς σήμερα έχουμε μείνει 200 χρόνια πίσω σε σχέση με τους Ευρωπαίους.

«Οταν βλέπει κανείς από τις αρχαίες τραγωδίες πως τιμούσαν τους νεκρούς αντιλαμβάνεται την πλήρη απαξίωση της Πολιτείας. Αυτό που ζητούμε είναι παιδεία, γνώσεις, επαγγελματική κατάρτιση», σημειώνει.

Η Ενωση Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να ανοίξει σχολή στην Ελλάδα, οι οποίες όμως έπεσαν όλες στο κενό.

«Η Πολιτεία απαξιεί να ασχοληθεί, με αποτέλεσμα να μην έχουμε επαγγελματική κατάρτιση στον κλάδο όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα, καθώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Εχουμε καταθέσει σχέδιο νόμου από το 2015 και όλο λένε ότι θα το εξετάσουν. Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν έχουμε σχολή επαγγελμάτων κηδείας», προσθέτει.

Το σχέδιο περί ίδρυσης και λειτουργίας γραφείων κηδειών που είχε προτείνει η Ενωση προέβλεπε να μπορεί να λειτουργεί κανείς γραφείο τελετών όταν έχει επαγγελματική κατάρτιση, κατάλληλο εξοπλισμό, χώρο όπου θα υποδέχεται τους πελάτες. Επιπλέον, να δοθεί η άδεια για λειτουργία ψυκτικών θαλάμων και νεκροθαλάμων που αυτή τη στιγμή έχουν μόνο τα Νοσοκομεία και τα Κοιμητήρια.

«Θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε συνεργασία με την Παγκόσμιο Οργανισμού Γραφείων Κηδειών», προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι άμεση ανάγκη προσαρμογής του κλάδου των λειτουργών γραφείων κηδειών αλλά και των ταριχευτών στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Νέοι άνθρωποι θέλουν να κάνουν το λειτούργημα με παιδεία

Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι στον κλάδο θέλουν να ασκήσουν το λειτούργημα με γνώσεις και επαγγελματική κατάρτιση.

Ο γιος του Νικόλαου Αγγελέτου Σωτήρης που γράφτηκε στη σχολή λέει ότι θέλει να αναλάβει και να επεκτείνει την επιχείρηση του πατέρα του σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις. Τα μαθήματα που παρακολουθεί διαδικτυακά λέει ότι περιλαμβάνουν την ψυχολογία για την ορθή αντιμετώπιση των συγγενών του νεκρού, γνώσεις του τρόπου κήδευσης σε διάφορες θρησκείες και δόγματα, κατάρτιση στη διοίκηση. «Η άσκηση του λειτουργήματος πρέπει να γίνεται με γνώσεις και παιδεία», σημειώνει.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κωνσταντέλος που αποφάσισε να αναλάβει επίσης την επιχείρησή της οικογένειάς του, λέει ότι δεν νοείται λειτουργός κηδειών χωρίς μόρφωση. Το πρόγραμμα που παρακολουθεί περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα μαθημάτων, ώστε οι απόφοιτοι να είναι έτοιμοι να εργαστούν επαγγελματικά σε αυτόν τον ευαίσθητο και συναισθηματικά δύσκολο τομέα. Το πρόγραμμα που παρακολουθεί έχει εγκριθεί και πιστοποιηθεί από τον φορέα διασφάλισης ποιότητας και υγείας του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Η σχολή

Η φοίτηση στο CDA COLLEGE που λειτούργησε για πρώτη φορά πέρυσι είναι διετής και χορηγεί δίπλωμα λειτουργού κηδειών – ταριχευτή. To Καινοτόμο Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Λειτουργός Τελετών (Κηδειών) – Ταριχευτής είναι το μοναδικό που προσφέρεται στην Κύπρο και την Ελλάδα. Εχει θεωρητικό και πρακτικό προσανατολισμό και επικεντρώνεται στην μελέτη και ανάλυση των σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων, συνεκτιμώντας την παράδοση, τον πολιτισμό, την θρησκεία την κείμενη νομοθεσία, την ηθική και δεοντολογία, αλλά και τους κανόνες υγιεινής ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

Στόχος του προγράμματος σπουδών είναι μεταξύ άλλων να παρέχει αποδοτική, αποτελεσματική και εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής εξυπηρέτησης λειτουργού κηδειών και συναφών τελετών και ταριχευτή, βάση των αρχών της κείμενης εθνικής, κοινοτικής και διεθνούς νομοθεσίας καθώς και των βασικών αρχών που διέπουν κατά περίπτωση, τον πολιτισμό, την κουλτούρα και το θρήσκευμα ή δόγμα, προς όλους τους διαβιούντες καθοιονδήποτε τρόπο στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Τα γραφεία τελετών στη Μαγνησία

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν στον Βόλο και τη Μαγνησία 27 γραφεία τελετών, τα οποία αποτελούν στην πλειοψηφία τους οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο αριθμός των γραφείων παραμένει στάσιμος εδώ και τέσσερα χρόνια. Ο κλάδος αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80 οπότε υπήρξε ραγδαία αύξηση των γραφείων. Μέχρι τότε λειτουργούσαν μόνο τρία γραφεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου