ΤΟΠΙΚΑ

Αμετάβλητα τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Βόλου

αμετάβλητα-τα-δημοτικά-τέλη-στον-δήμο-832819

Ερχονται προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, μαζί με προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα

Αμετάβλητα θα παραμείνουν και για το 2021 τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Βόλου. Το θέμα έρχεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί διά περιφοράς την ερχόμενη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου.

Οι χρεώσεις για τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, χρήσης κοινόχρηστων χώρων, διαφήμισης, δημοτικών κοιμητηρίων, όπως επίσης και το δικαίωμα βοσκής δεν αλλάζουν για το νέο οικονομικό έτος.

Μικρές διαφοροποιήσεις θα ισχύσουν όμως στα τιμολόγια των νομικών προσώπων του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα σε ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ.

Στον ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ Βόλου γίνεται εξορθολογισμός διδάκτρων με πολύ μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με το τμήμα, το όριο των μαθητών κ.τ.λ.

Στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν αφορούν στην παροχή έκπτωσης 50% επί των διδάκτρων του ΔΙΕΚ για τα παιδιά υπαλλήλων της επιχείρησης που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον παρακολούθησης ειδικοτήτων για την απόκτηση πτυχίου.

Στην ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ επίσης αποφασίστηκε για τα παιδιά που δεν έλαβαν voucher για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής σε ολόκληρη –τετράωρη- βάρδια και πενθήμερη, κι όχι σε μεμονωμένα εργαστήρια, το κόστος συμμετοχής να διαμορφωθεί στο ποσό των 120 ευρώ.

Τρόπος καταβολής τελών κοινοχρήστου χώρου

Ο τρόπος καταβολής των ετήσιων τελών χρήσης κοινόχρηστους χώρου για το 2021 καθορίζεται ως εξής:

-Άδειες έως 150€ να εξοφλούνται εφάπαξ

-Στην περίπτωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής ο οφειλέτης θα πρέπει να καταθέσει στον Δήμο Βόλου εγγυητική επιστολή καλής πληρωμής η οποία θα είναι ισόποση του τέλους κοινοχρήστων χώρων. Το αναλογούν τέλος στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται ανάλογα σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους

-Στην περίπτωση τμηματικής καταβολής προκαταβολή 30% του τέλους κοινοχρήστου χώρου με την αίτηση και το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται ανάλογα σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.

Σφίγγουν τα ζωνάρια στις λαϊκές

Σε ό,τι αφορά στους παραγωγούς και μικροπωλητές λαϊκών αγορών και προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία υψηλών χρεών απέναντι στα δημοτικά ταμεία, αυστηροποιείται ο τρόπος καταβολής του ημερήσιου τέλους.

Σύμφωνα με την απόφαση που καλείται να πάρει το δημοτικό συμβούλιο οι άδειες θα αναστέλλονται όταν οι υπόχρεοι για διάστημα άνω των δύο μηνών δεν έχουν καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά.

Σημειώνεται ότι χρέη μισού εκατ. ευρώ περίπου από μερίδα μικροπωλητών οδήγησε στην αναστολή έκδοσης 48 αδειών στις λαϊκές βιομηχανικών ειδών.

Το ημερήσιο τέλος καταβάλλεται κάθε μήνα ανάλογα με τον αριθμό ημερών που δραστηριοποιούνται και με το μήκος των πάγκων που τους έχει εγκριθεί.

Αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας κοιμητηρίων

Αλλαγές θα υπάρξουν από το 2021 και στον κανονισμό λειτουργίας των κοιμητηρίων. Τις αλλαγές εισηγήθηκαν οι πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων με στόχο την αποτροπή του κορεσμού περιφερειακών κοιμητηρίων στα οποία ενταφιάζονται συγγενείς μονίμων κατοίκων χωρίς όμως οι ίδιοι οι νεκροί να είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής.

Πλέον δεκτοί στα κοιμητήρια κάθε περιοχής θα γίνονται μόνο μόνιμοι κάτοικοι της εκάστοτε περιοχής.

Κατ’ εξαίρεση σε όλα τα κοιμητήρια, Βόλου, Ν. Ιωνίας και Δημοτικών Ενοτήτων, μετά από αιτιολογημένη αίτηση των συγγενών του θανόντος και έγκριση του αντιδημάρχου Κοιμητηρίων, επιτρέπεται ο ενταφιασμός μη μονίμου κατοίκου.

Προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα

Στην ίδια συνεδρίαση τίθεται προς έγκριση ο προϋπολογισμός για το 2021 που διαμορφώνεται στα 118.986.000 ευρώ και μεταξύ άλλων προβλέπει δαπάνες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 19 εκατ. ευρώ, πολιτισμού και αθλητισμού 9 εκατ. ευρώ, για το πράσινο 2,5 εκατ. ευρώ και για κοινωνική πολιτική 1,5 εκατ. ευρώ.

Υψους 89.641.417,21 ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό είναι και το τεχνικό πρόγραμμα για το 2021. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 7.310.600 ευρώ, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» προϋπολογισμού 2.538.000 ευρώ αλλά και του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» προϋπολογισμού 1.106.356 ευρώ.

Από το σύνολο του τεχνικού προγράμματος τα 67.602.940,18 ευρώ αφορούν σε συνολικά 57 νέα έργα και μελέτες που προγραμματίζονται για μέσα στο νέο έτος.

Προσλήψεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού»

Με εισήγηση της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου θα γίνουν έξι προλήψεις εργατών γενικών καθηκόντων ΥΕ με συμβάσεις διάρκειας δύο μηνών.

Οι προσλήψεις κρίθηκαν αναγκαίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του «Ιανού». Συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα της Νέας Αγχιάλου επλήγη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Ιανός» από το πρωί της Παρασκευής 18-9-2020 έως το πρωί του Σαββάτου 19-9-2020. Συγκεκριμένα ή έντονη βροχόπτωση, με το μεγάλο ύψος βροχής σε συνδυασμό και με τους ισχυρούς ανέμους προκάλεσε πολύ μεγάλες καταστροφές όπως ξεχείλισαν τα ρέματα και κατέστρεψαν πάρα πολλούς δρόμους, πλημμύρισαν και μπαζώθηκαν οικίες, οικόπεδα, πλατείες, εκκλησίες, δρόμοι και κτήματα. Έσπασαν και έγειραν πάρα πολλά δέντρα και στις παραλίες ξεβράστηκαν όλα τα φερτά υλικά.

Το πολυδύναμο Γραφείο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πρασίνου, Συντήρησης Υποδομών και Κοιμητηρίου της Δ.Ε. Νέας Αγχιάλου είναι υποστελεχωμένο και δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες έκτακτες ανάγκες αποκατάστασης των ζημιών και για το λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η ενίσχυσή του με έξι εργαζόμενους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου