ΑΛΜΥΡΟΣ

Πράσινο φως για βοτανικό κήπο στην Οθρυ μετά προσπάθειες πέντε ετών

πράσινο-φως-για-βοτανικό-κήπο-στην-οθρ-832899

Πράσινο φως άναψε για τη δημιουργία βοτανικού κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά στην Οθρυ και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Μετά από προσπάθειες πέντε ετών, ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Οθρυος, Ηρακλής Παυλίδης, έλαβε προχθές την πολυπόθητη έγκριση, που σηματοδοτεί την υλοποίηση του μεγάλου στόχου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου, υπογράμμισε ότι «μετά από πέντε χρόνια λάβαμε την έγκριση παρέμβασης στην έκταση 60 στρεμμάτων που μας παραχώρησε ο δήμος Αλμυρού, για την δημιουργία του βοτανικού κήπου με αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, τράπεζα σπόρων, εκπαίδευση αγροτών, νέων ανθρώπων».

Πρώτο μεγάλο βήμα μετά την πολυπόθητη έγκριση είναι η περίφραξη του χώρου καθ’ υπόδειξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο θα αναλάβει τα περαιτέρω.

Το Κέντρο Προστασίας Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Οθρυος έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα τη Γεωπονική. Στόχος είναι η φύτευση σπόρων που έχουν συγκεντρωθεί από όλη την Ελλάδα και παράλληλα η εκπαίδευση των αγροτών και νέων «γιατί η Ελλάδα έχει πάρα πολλά είδη βοτάνων που πρέπει να ασχοληθούμε και εκεί είναι το μέλλον της χώρας μας», υπογράμμισε ο κ. Παυλίδης, για να προσθέσει ότι «όλα γίνονται εθελοντικά, χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση από πουθενά».

Με το βλέμμα στραμμένο στον πλούτο της γης και το πλήθος των βοτάνων και αρωματικών που υπάρχουν στην περιοχή, με πρωτοβουλία του Συλλόγου έχουν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές δράσεις σε περισσότερους από 1.200 μαθητές, τόσο σε σχολεία, όσο και κοντά στην φύση, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει τη σημασία της γνώσης και της έρευνας στο συγκεκριμένο πεδίο.

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του ίδιου Συλλόγου έχουν αλλάξει όψη οι προαύλιοι χώροι σχολείων και δημόσιων κτιρίων, με πιο πρόσφατη την παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Παιδόπολης στην Αγριά.

Υπόθεση ζωής ο εθελοντισμός για τον Ηρακλή Παυλίδη, «ψυχή» της προσπάθειας, ο οποίος συνεχίζει ακούραστα, με στόχο να δοθεί στους μαθητές, τους φοιτητές, τα παιδιά, τους νέους, τους ερευνητές και τους αγρότες, η δυνατότητα να διευρύνουν τις γνώσεις τους γύρω από τα βότανα και τα αρωματικά, την πλούσια χλωρίδα της περιοχής που μετράει ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου