ΤΟΠΙΚΑ

Κλινική Covid – 19…όπως «κόκκινη ζώνη» στο Αχιλλοπούλειο

κλινική-covid-19όπως-κόκκινη-ζώνη-στο-α-833391

Γιατροί και νοσηλευτές τετ α τετ με τον ιό σε σκηνικό, που παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πλέον καθημερινότητα

Αν κάποιος έλεγε στους γιατρούς της Α’ και Β΄ Παθολογικής Κλινικής ή στον διευθυντή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και τις νοσηλεύτριες των αντίστοιχων τμημάτων του Αχιλλοπουλείου ότι σε ελάχιστες εβδομάδες θα έρχονταν τα πάνω κάτω και τις άσπρες και πράσινες μπλούζες, που φορούσαν, θα αντικαθιστούσαν οι ολόσωμες στολές προστασίας από τον COVID-19, που τους κάνουν να μοιάζουν με αστροναύτες, ασφαλώς και θα γελούσαν. Και όμως συμβαίνει. Από τη στιγμή που το Αχιλλοπούλειο μπήκε ενεργά στη διαχείριση κρουσμάτων κορονοϊού όλα έχουν αλλάξει.

Γιατροί και νοσηλευτές λειτουργούν υπό συνθήκες άτυπης, καθημερινής εφημερίας αφενός, αφετέρου σε συνθήκες πανδημίας, με τη Μονάδα Λοιμώξεων και την κλινική COVID-19 να αποτελούν πλέον «κόκκινη ζώνη».

Τετ α τετ με τον ιό

Η διαφορά στο Αχιλλοπούλειο μεταξύ της πρώτης φάσης της πανδημίας με το σήμερα μεγάλη. Δεν μιλάμε πλέον για τη διαχείριση «ύποπτων» κρουσμάτων αλλά για νοσηλεία ασθενών που «χτυπήθηκαν» από τον φονικό ιό. Άτομα κάθε ηλικίας που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, πλέον νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, ακολουθώντας συγκεκριμένη θεραπεία με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Μέχρι αρχές Αυγούστου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τη Μαγνησία νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας που ήτα νοσοκομείο αναφοράς. Με απόφαση του υπ. υγείας όμως στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος ορίστηκε ως «Νοσοκομεία-COVID» και το Αχιλλοπούλειο το οποίο τέθηκε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Έτσι όταν ένας ασθενής επιβεβαιώνεται ότι έχει προσβληθεί από το νέο κορονοϊό, μεταφέρεται από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του αποτελέσματος είτε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ώστε να απομονωθεί από τους υπόλοιπους ασθενείς, είτε σε κλινική που νοσηλεύονται άλλοι ασθενείς με COVID-19 (σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Λοιμώξεων).

Αυτή την περίοδο το ΓΝΒ συντονίζεται για τα πλέον δύσκολα που ενδεχομένως να προκύψουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει αποφασιστεί στους πέντε θαλάμους αρνητικής πίεσης πλέον θα νοσηλεύονται μόνο θετικά κρούσματα κορονοϊού. Η Μονάδα Λοιμωδών που έχει διαμορφωθεί στην παλιά Β’ Παθολογική (παλιά πτέρυγα) εφόσον προκύψει ανάγκη επίσης θα νοσηλεύει θετικά κρούσματα, ενώ τα ύποπτα περιστατικά πλέον θα μεταφέρονται σε άλλον χώρο που έχει διαμορφωθεί για αυτό τον σκοπό.

Γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν έτοιμοι και «δοκιμάζονται» καθημερινά, αφού έρχονται τετ α τετ με τον κορονοϊό, από τη στιγμή που το νοσοκομείο νοσηλεύει κρούσματα κορονοϊού.

Αυτό που απεύχονται όλοι είναι μία μεγαλύτερη έξαρση, για αυτό και ξορκίζουν τον συγχρωτισμό και τη χαλάρωση και σ’ όλους τους τόνους επαναλαμβάνουν την ανάγκη για τήρηση των μέτρων προστασίας ειδικά από τους νέους.

«Ο κορονοϊός εξακολουθεί και είναι εδώ «αόρατος, ύπουλος» και επικίνδυνος. Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα είναι λογικό να προβληματίζει τους ειδικούς. Η τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης από τους νέους είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αυτή η πληθυσμιακή ομάδα είναι συνηθέστερα ασυμπτωματική ή ολιγοσυμπτωματική. Την ίδια ώρα όμως οι νέοι είναι ικανοί να μεταδώσουν τον ιό σε επίνοσα άτομα. Επομένως, θα πρέπει να ανταποκριθούν με αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις των περιστάσεων», επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Ηλίας Καραμέτος.

Θεραπευτικά πρωτόκολλα μέσω τηλεδιάσκεψης

«Στην αρχή πλέαμε σε αχαρτογράφητα νερά» λέει ο εκτελών χρέη διευθυντή στην Β’ Παθολογική Χαράλαμπος Μάνδρος, αναφερόμενος στο ξεκίνημα της πανδημίας, σχετικά με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που έπρεπε να ακολουθήσουν. «Η γνώση μας μέσα σε αυτούς τους μήνες έχει εμπλουτιστεί με πολλά νέα στοιχεία για τη συμπεριφορά αλλά και τη διαχείριση του ιού. Και ο τρόπος με τον οποίο πλέον διεξάγεται η έρευνα μάς έχει βοηθήσει να πάμε αρκετά βήματα μπροστά σε μικρό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς φαίνεται ότι έχει εισχωρήσει για τα καλά στην κοινωνία. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και υπευθυνότητα απ’ όλους», λέει.

Σε καθημερινή βάση πλέον οι γιατροί που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της υγείας ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται στο Αχιλλοπούλειο συμμετέχουν σ’ ένα είδους τηλεδιάσκεψη με τους συναδέλφους τους λοιμωξιολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, προκειμένου να γίνει αμφίδρομη ενημέρωση για την πορεία όλων των ασθενών αφενός και αφετέρου να αποφασιστούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα ακολουθηθούν σε κάθε άτομα, ανάλογα με τη συμπτωματολογία και την πορεία της υγείας του.

Δοκιμάζονται οι αντοχές

Η αύξηση κρουσμάτων και η έξαρση της πανδημίας δοκιμάζει τις αντοχές και στο Αχιλλοπούλειο. Η υποστελέχωση, το γεγονός ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές υπολείπονται των επιπλέον αναγκών που έχει προκαλέσει η ένταση του δεύτερου κύματος, οδήγησαν ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία να αναζητήσουν λύσεις «εκ των έσω», οι οποίες προέβλεπαν μετατροπή κλινικών και κλινικές κορονοϊού και μονάδα λοιμωδών και επιστράτευση όλου του ιατρικού προσωπικού των δύο Παθολογικών κυρίως Κλινικών στον «πόλεμο» με τον κορονοϊό.

Επειδή όμως αυτό δεν είναι αρκετό, αναγκαία είναι και άλλα χέρια. Ετσι ενεργότερο ρόλο αναλαμβάνει επίσης η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στο δυναμικό που δίνει την μάχη με τον ιό στην πρώτη γραμμή, συνυπολογίζονται πλέον και οι γιατροί της ΜΕΘ που θα συνδράμουν στο πρόγραμμα εφημεριών ετοιμότητας. Σε διάταξη μάχης εξετάζεται να βρεθούν άμεσα οι νοσοκομειακοί γιατροί άλλων κλινικών, από τους οποίους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί άμεσα να ριχτούν με αυταπάρνηση, όπως οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους όλους αυτούς τους μήνες, στη μάχη της πανδημίας.

Καμπανάκι από την ΟΕΝΓΕ

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών διαβλέποντας πως το επόμενο διάστημα το ΕΣΥ θα δεχθεί ασφυκτική πίεση σ’ όλα τα επίπεδα, αν τα κρούσματα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, έχει ζητήσει να επισπευστούν οι προσλήψεις επιπλέον γιατρών και νοσηλευτών. . “Δεν θα ανεχτούμε να γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας εξαιτίας της εντατικοποίησης και της εξουθένωσης», έχει προειδοποιήσει χτυπώντας καμπανάκι ότι η υπερεφημέρευση θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ αυτά που επιχειρείται να λύσει. Επισημαίνει επίσης προς αυτή την κατεύθυνση ότι τα κενά θα πρέπει να καλυφτούν με νέες προσλήψεις και ότι οι μετακινήσει προσωπικού αποτελούν «μπαλώματα» με αμφιβόλου αποτελεσματικότητας λύσεις. «Για κάθε 1 κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβάνονται τουλάχιστον 4 νοσηλευτές και 1 γιατρός. Όχι όπως γίνεται στα περισσότερα νοσοκομεία», προσθέτει προς αυτή την κατεύθυνση η δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των νοσοκομειακών γιατρών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου