ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν να χαθούν έργα 2,5 εκατ. ευρώ

κινδυνεύουν-να-χαθούν-έργα-25-εκατ-ευρώ-833545

Λόγω έλλειψης επιβλεπόντων μηχανικών στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου – Οικογένεια παρακολουθεί το σπίτι της να καταρρέει

Καμπανάκι κινδύνου από τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου για το ενδεχόμενο απώλειας έργων 2,5 εκατομμυρίων ευρώ λόγω έλλειψης επιβλεπόντων μηχανικών.

Πρόκειται για έργα υποδομών που αφορούν σε επιδιορθώσεις των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες και που σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Αποστόλη Κοντογιώργο, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες ενώ έχουν βγει και ανάδοχοι που έχουν εγκατασταθεί αλλά δεν μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες…

Ο δήμος παρακαλά έναν χρόνο πότε τον μητροπολιτικό δήμο της Μαγνησίας πότε την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον ορισμό επιβλεπόντων μηχανικών, πλην όμως μηχανικοί δεν περισσεύουν καθώς και εκείνοι με τη σειρά τους έχουν έργα σε εξέλιξη που απαιτούν την παρουσία μηχανικών.

Από το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Κοντογιώργος έχει απευθυνθεί με έγγραφο αίτημά του στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) αναζητώντας επιβλέποντες μηχανικούς για συνολικά έξι έργα, μέχρι και σήμερα όμως δεν έχει λάβει απάντηση.

Στον «αέρα» λόγω έλλειψης επιβλεπόντων μηχανικών είναι τα έργα:

1. (ΥΠΟΕΡΓΟ 2) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗ Δ.Ε. ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ (Τ.Κ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ), προϋπολογισμού μελέτης 849.000,00€, (Συμβατική Δαπάνη: 585.474,83€ με ΦΠΑ).

  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, προϋπολογισμού μελέτης 624,38€ με ΦΠΑ (Συμβατική Δαπάνη: 42.648,44 με ΦΠΑ).
  1. (ΥΠΟΕΡΓΟ 3) ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗ Δ.Ε. ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ (Τ.Κ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ), προϋπολογισμού μελέτης000,00€.
  1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗ Δ.Ε. ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΖΑΓΟΡΑΣ ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ (Τ.Κ. ΑΝΗΛΙΟΥ), προϋπολογισμού μελέτης 645.000,00€.

Οικογένεια βλέπει το σπίτι της να καταρρέει

Μεταξύ των έργων που εκκρεμούν και περίπτωση δημοτικού δρόμου που έχει άμεσο αντίκτυπο σε ολόκληρη κατοικία.

Από τον Φεβρουάριο του 2018 οπότε και πρωτοφανείς πλημμύρες έπληξαν τον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου, καταστρέφοντας δρόμους, δίκτυα και έργα υποδομής, μία οικογένεια στην Τσαγκαράδα παρακολουθεί το σπίτι της να καταρρέει χωρίς να μπορεί να κάνει το παραμικρό για να το σώσει! Το σπίτι εξαρτάται άμεσα από την αποκατάσταση του δημοτικού δρόμου, έργο για το οποίο έχει βγει ανάδοχος από τον Αύγουστο του 2019 αλλά δεν μπορεί να ξεκινήσει επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμος επιβλέποντας μηχανικός!

Ο δημοτικός δρόμος που οδηγεί στα τελευταία σπίτια στην Τσαγκαράδα είχε κατολισθήσει τον Φεβρουάριο του 2018 μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Συνεργεία προχώρησαν σε πρόχειρη αποκατάσταση μέχρι από τον Δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, που έκτοτε βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να δημοπρατηθεί έργο οριστικής αποκατάστασης.

Δύο χρόνια μετά στον δρόμο δεν έχει μπει ούτε… πέτρα. Σε κάθε βροχή συνεχίζει να κατολισθαίνει και η χρήση του γίνεται πλέον μόνο με 4Χ4 και πάλι με κίνδυνο για οδηγούς και επιβάτες.

Μαζί με τον δρόμο που κατολισθαίνει, καταρρέει και σπίτι στην περιοχή. Ο ιδιοκτήτης βλέπει την πεζούλα και το τοιχίο να υποχωρούν μέρα με τη μέρα σε κάθε βροχή και ήδη η ζημιά επεκτείνεται και στο ίδιο το σπίτι. Μηχανικοί που επισκέφθηκαν την κατοικία η οποία είναι ταυτόχρονα και επαγγελματικός χώρος αποφάνθηκαν ότι αν δεν αποκατασταθεί ο δρόμος, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν μπορεί να κάνει καμία εργασία υποστύλωσης για να σταματήσει την κατάρρευση.

Αρχισαν μικρά έργα

Μόνο δύο μικρά έργα άρχισαν αυτή την εβδομάδα καθώς ο Δήμος Βόλου διέθεσε επιβλέποντες μηχανικούς στον Δήμο Ζαγοράς –Μουρεσίου.

Πρόκειται για την επισκευή και συντήρηση του νηπιαγωγείου Ζαγοράς και του αύλειου χώρου προϋπολογισμού μελέτης 19.976,95 ευρώ και για τα τεχνικά έργα που αφορούν στην προετοιμασία για την εγκατάσταση των παιχνιδιών στις παιδικές χαρές προϋπολογισμού μελέτης 49.994,93 ευρώ.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Βόλου για τη συνδρομή του», ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου