ΤΟΠΙΚΑ

Θαν. Μόρας: Εφαρμογή «πράσινων» πρωτόκολλων στη διαχείριση δομικών αποβλήτων

θαν-μόρας-εφαρμογή-πράσινων-πρωτόκ-834182

Αποτελεσματικές λύσεις για τη διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση των δομικών αποβλήτων που προέρχονται από κατεδαφίσεις και εκσκαφές προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσα από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Condereff.

Βασικός στόχος του προγράμματος, στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεργάζεται με φορείς αυτοδιοίκησης και Οργανισμούς από άλλες 6 ευρωπαϊκές χώρες, είναι η εφαρμογή «πράσινων» πρωτόκολλων στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφή, Κατασκευή και Κατεδάφιση (ΑΕΚΚ) και η μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία μέσω της ανακύκλωσης, που αποτελεί έναν από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Σε ημερίδες που διοργάνωσε η Περιφέρεια σε Βόλο και Λάρισα, εμπειρογνώμονες παρουσίασαν απόψεις και προτάσεις και ενημέρωσαν για το νέο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα.

«Το πρόγραμμα Condereff είναι ένα από τα πολλά, νέα διεθνή προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στα οποία συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για προγράμματα με προστιθέμενη αξία και απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε με «εξυπνότερο» τρόπο τους φυσικούς πόρους, σεβόμαστε το περιβάλλον και χτίζουμε μια οικονομία που δουλεύει για τους πολλούς» δηλώνει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απασχόλησης και Εμπορίου Θανάσης Μόρας.

Και πρόσθεσε πως «Η ενίσχυση του τομέα της Κυκλικής Οικονομίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τόσο για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020, όσο και για την επόμενη περίοδο 2021-2027.

Ήδη ένας μεγάλος αριθμός σημαντικών έργων ωριμάζουν, χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από τους ΦΟΔΣΑ, τους Δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ειδικότερα, στον τομέα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών & Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), η μεγάλη και ολοένα αυξανόμενη παραγωγή φορτίου, επιβάλει την άμεση εφαρμογή οικονομικών λύσεων για τη διαχείριση και την επαναχρησιμοποίησή τους.

Βασική επιδίωξη, είναι ο πολλαπλασιασμός των υποδομών και των μεθόδων ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των αποβλήτων ΑΕΚΚ, που προσφέρουν νέες, «πράσινες» ευκαιρίες ανάπτυξης».

«Σε μια εποχή που η ταχύτητα, ο ρυθμός, ο αυτοματισμός ενεργειών και η απλοποίηση αποτελούν αίτημα της κοινωνίας και προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη, η Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωράει συστηματικά, «επενδύοντας» στην ενίσχυση της Κυκλικής Οικονομίας. Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Αποβλήτων, οδηγεί σε πολιτική σχεδόν μηδενικής παραγωγής απορριμμάτων προς ταφή από το 2025 και μέχρι το 2030. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συνεργαζόμαστε με την ΠΕΔ και τους 3 ΦΟΔΣΑ, ώστε το επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας του 2016 να συνεχιστεί και να προχωρήσουμε σε νέα έργα και δράσεις με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027» προσθέτει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης.

Στο πρόγραμμα Condereff συμμετέχουν:

  • Περιφέρεια Θεσσαλίας
  • Περιφέρεια Lazio (Ιταλία)
  • Πολυτεχνείο της Valencia (Ισπανία)
  • Αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Pardubice (Τσεχία)
  • Επαρχιακή Κυβέρνηση Styria (Αυστρία)
  • Οργανισμός για την Ενέργεια και το Περιβάλλον της Περιφέρειας Auvergne-Rhône-Alpes (Γαλλία)
  • ΕΝΕΑ – Εθνική Υπηρεσία Ιταλίας για Νέες Τεχνολογίες, Ενέργεια και Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ιταλία)
  • ISW – Ινστιτούτο Διαρθρωτικής Πολιτικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Γερμανίας (Γερμανία).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου