ΤΟΠΙΚΑ

57 νέα έργα στον Δήμο Βόλου

57-νέα-έργα-στον-δήμο-βόλου-836153

Στα 89.641.417,21 ευρώ ανέρχεται το ύψος των παρεμβάσεων για παλιά και νέα έργα – Αυξημένος κατά δύο εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου

Οι δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι, που πρόκειται να κατασκευαστούν στην Αναπαύσεως με Μαιάνδρου και στην Πολυμέρη με Σταδίου, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νέων έργων που προωθεί ο Δήμος Βόλου το 2021. Το τεχνικό πρόγραμμα για το νέο έτος είναι αυξημένο κατά 1,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει 57 νέα έργα και 83 συνεχιζόμενα από προηγούμενες χρονιές.

Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός έρχονται επί τάπητος στη σημερινή επιτροπή διαβούλευσης που πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά εξ αποστάσεως και μάλιστα δια περιφοράς. Φορείς της πόλης και 16 πολίτες που έχουν αναδειχθεί ως μέλη της επιτροπής μετά από κλήρωση θα κληθούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί των σχεδίων προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος του Δήμου Βόλου, όχι δια ζώσης αλλά στέλνοντας ηλεκτρονικώς τις παρατηρήσεις τους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected], σήμερα από τη μία έως τις δύο το μεσημέρι. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαραίτητη απαρτία, η αποστολή της έκφρασης γνώμης μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο, και αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου τις ίδιες ώρες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του τεχνικού προγράμματος για το 2021 που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση προβλέπονται παρεμβάσεις συνολικού ύψους 89.641.417,21 ευρώ, είναι δηλαδή αυξημένο κατά 1,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί έργα ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 7.310.600 ευρώ, του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» προϋπολογισμού 2.538.000 ευρώ αλλά και του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» προϋπολογισμού 1.106.356 ευρώ.

Από το σύνολο του τεχνικού προγράμματος τα 67.602.940,18 ευρώ αφορούν σε συνολικά 57 νέα έργα και μελέτες που προγραμματίζονται για μέσα στο νέο έτος. Προβλέπεται προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως σε έκταση του οποίου δρομολογείται η κατασκευή του Μουσείου της Αργούς. Το ίδιο το Μουσείο της Αργούς είναι επίσης ενταγμένο στον σχεδιασμό.

Μέσα στο 2021 αναμένεται να ξεκινήσει και η κατασκευή της Ολοκληρωμένης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων όπως και η κατασκευή του κεντρικού πράσινου σημείου του Δήμου Βόλου, παρεμβάσεις μέσα από τις οποίες ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) θα αναβαθμιστεί σε ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολείμματος) μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης.

Δύο νέοι κυκλικοί κόμβοι στην Αναπαύσως- Μαιάνδρου και στην Πολυμέρη- Σταδίου, η μετατροπή της Γαμβέτα σε ήπιας κυκλοφορίας, η σύνδεση του οικισμού του Αγίου Στεφάνου με την Ε.Ο. Βόλου- Λαμίας μέσω ανισόπεδου κόμβου αλλά και η ανάπλαση της περιοχής των Παλαιών, συμπεριλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο των 57 νέων έργων.

Στο νέο τεχνικό πρόγραμμα έχει ενταχθεί και η γέφυρα στο Αλυγαρόρεμα στην Αθηνών, η κατασκευή δύο μεταλλικών πεζογεφυρών στον Κραυσίνδωνα, η ανάπλαση της πλατείας Γερμανικών και η δημιουργία παιδικής χαράς προσβάσιμης από όλους, η συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών και η αναπαλαίωση της οικείας Αδαμόπουλου προκειμένου να λειτουργήσει ως Κέντρο Μελετών Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο.

Μέσα στο 2021 θα συνεχιστούν 83 έργα που έχουν ξεκινήσει και είναι προϋπολογισμένης δαπάνης εργασιών 15.274697,05 ευρώ.

Αυξημένος ο προϋπολογισμός

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί και προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου για το 2021 που είναι αυξημένος κατά δύο εκατ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Αρη Σαββάκη, ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 118.986.000 ευρώ και μεταξύ άλλων προβλέπει δαπάνες καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού 19 εκατ. ευρώ, πολιτισμού και αθλητισμού 9 εκατ. ευρώ, για το πράσινο 2,5 εκατ. ευρώ και για κοινωνική πολιτική 1,5 εκατ. ευρώ.

Τα τέλη σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού παραμένουν αμετάβλητα για το 2021.

Μεθαύριο συνεδριάζει η εκτελεστική για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα και έως τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να υποβληθεί στο παρατηρητήριο προς έγκριση. Το παρατηρητήριο αναμένεται να απαντήσει εντός 15 ημερών και ο τελικός προγραμματισμός θα εισαχθεί προς ψήφιση στο νέο δημοτικό συμβούλιο, προκειμένου πριν το τέλος του 2020 ο Δήμος Βόλου να είναι έτοιμος να λειτουργήσει από την πρώτη ημέρα του 2021.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου