ΤΟΠΙΚΑ

«Στενάζει» η τοπική αγορά

στενάζει-η-τοπική-αγορά-836485

Προσδοκίες για τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε ένδυση και υπόδηση

Σε στενό κλοιό παραμένει η εμπορική αγορά, με την έλλειψη ρευστότητας και την υποτονική κίνηση να ενισχύουν την αγωνία των εμπόρων. Αρνητικό παραμένει το πρόσημο, με τις ελπίδες για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος σε ένδυση και υπόδηση να εναποτίθενται στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η καλοκαιρία των προηγούμενων ημερών δεν ευνοούσε τις αγορές των εποχιακών ειδών στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης. Σίγουρα, η πτώση της θερμοκρασίας και οι χειμερινές καιρικές συνθήκες θα στρέψουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον στα συγκεκριμένα είδη, οπότε θα τονωθούν και οι επιχειρήσεις» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Απόστολος Οντόπουλος, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Προφανές είναι ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγούμενων ημερών δεν ευνοούσαν την πώληση φθινοπωρινών ειδών, με τον πρόεδρο να κάνει λίγο για «υποτονική κίνηση στην αγορά», χαρακτηρίζοντας «δύσκολο μήνα» τον Οκτώβριο.

Σημείο αιχμής για την τοπική αγορά οι πάγιες υποχρεώσεις των νοικοκυριών, που «αποδυναμώνουν» οικονομικά τους καταναλωτές. Με τον ΕΝΦΙΑ, τα σχολικά και το ζήτημα της θέρμανσης να απασχολούν πολλές οικογένειες, είναι αναμενόμενη η περιορισμένη εμπορική κίνηση στην αγορά.

«Με τις πάγιες υποχρεώσεις των νοικοκυριών να είναι αυξημένες και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορονοϊό και την ψυχολογία που έχει ο καταναλωτής γενικότερα, δεν διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν να υπάρχει σχετική κίνηση στην αγορά» είπε ο πρόεδρος. Παράλληλα τόνισε ότι «αυτή την περίοδο ο κόσμος κινείται πάντα πιο διστακτικά. Δεν είναι κάτι περίεργο, απλά φέτος παρατηρείται σε πιο έντονο βαθμό. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει αναθέρμανση του ενδιαφέροντος τώρα που κρυώνει ο καιρός. Αυτό λέει, τουλάχιστον, η λογική».

Με το ζήτημα της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τα μέτρα στήριξης να παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του νέου διοικητικού συμβουλίου του τοπικού εμπορικού συλλόγου, ο πρόεδρος εκτιμά ότι «δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενιαίο μοντέλο κριτηρίων για όλη την Ελλάδα στο πρόγραμμα «Ανάσα». Θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής στον σχεδιασμό, ώστε να βοηθηθούν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου