ΤΟΠΙΚΑ

Χατζηχριστοδούλου: Ο συγχρωτισμός τροφοδοτεί τη διασπορά

χατζηχριστοδούλου-ο-συγχρωτισμός-τρ-836999

Μήνυμα στους νέους να τηρούν τα μέτρα συστηματικά και όχι κατά περίπτωση

Στον καθοριστικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η συμπεριφορά των νέων στην προσπάθεια της Πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας να περιοριστεί η διασπορά του ιού, επενδύει πλέον ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ο γνωστός καθηγητής μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προσπαθεί κυρίως να αγγίξει στο φιλότιμο των νέων παιδιών και κάνει έκκληση για απόλυτη συμμόρφωση με τις οδηγίες ατομικής προστασίας και τήρησης των μέτρων περιορισμού, υπογραμμίζοντας πως ο συγχρωτισμός είναι ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος αυτή την περίοδο, καθώς τροφοδοτεί την υπερμετάδοση.

«Το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον κορονοϊό έχουν ήπια συμπτώματα δεν σημαίνει ότι είναι στο απυρόβλητο. Υπάρχουν και νέα παιδιά, τα οποία πέρασαν δύσκολα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος. Να τηρούν τα μέτρα συστηματικά, όχι κατά περίπτωση. Δεν είναι δυνατόν να υπερτερεί η διασκέδαση από την προστασία των ίδιων και των δικών τους ανθρώπων από τον κορονοϊό», τονίζει παρατηρώντας πως μέχρι σήμερα υπάρχει ένα κομμάτι της νεολαίας που επιμένει να υποτιμά τον κίνδυνο, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα συγχρωτισμού, τα οποία φυσικά ενθαρρύνουν τη διασπορά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου το σημαντικότερο πρόβλημα στην παρούσα πανδημία είναι η αντοχή του συστήματος υγείας αφενός, αφετέρου να πειστούν οι πολίτες ότι είναι μονόδρομος η αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού.

Επίσης όπως τονίζει το σενάριο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού, σ’ όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του ιού, όσο προχωράμε προς τον χειμώνα και ο ιός παραμένει απειλητικός, όχι μόνο απασχολεί τους επιστήμονες, αλλά ενδεχομένως να υλοποιηθεί. Και προσθέτει: «Σίγουρα όσο πλησιάζουμε προς τον χειμώνα με τον συγχρωτισμό θα υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα για αυτό και έχουμε και κάποια μέτρα να χρησιμοποιήσουμε ακόμα, όπως είναι η μάσκα παντού και στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους. Υπάρχουν ακόμη βήματα να γίνουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «προσέχουμε τον εαυτό μας για να μην κινδυνεύσουμε εμείς και οι δικοί μας άνθρωποι» και το «κινδυνεύουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας κι αν τους αγαπάτε πραγματικά πρέπει να προσέχετε» που αποτέλεσαν συνθήματα «Ευαγγέλιο» στην πρώτη φάση της πανδημίας και στην καραντίνα, πρέπει να επανέλθουν. «Θα πρέπει και πάλι να το τονίσουμε περισσότερο αυτό στους νέους. Να το επικοινωνήσουμε ξανά, για να συνειδητοποιήσουν ότι με τη συμπεριφορά τους μπορούν να συμβάλλουν να νικήσουμε τον «εχθρό».

«Ολες οι προσπάθειες που γίνονται έχουν σκοπό τη λεγόμενη επιπέδωση της καμπύλης. Πιστεύω ότι σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά απ’ ό,τι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Το σύστημα υγείας έχει ενισχυθεί, όμως οι δυνατότητές του είναι πάντοτε πεπερασμένες. Για τον λόγο αυτό έχουμε μη φαρμακευτικά μέτρα δημόσιας υγείας, τα οποία βοηθούν να έχουμε περιορισμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας να εφαρμοστούν όσα μέτρα έχουν ληφθεί», καταλήγει ο καθηγητής.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου