ΤΟΠΙΚΑ

Φιάσκο αποδείχθηκε η υπόθεση «λαθρεμπορίας χρυσού»

φιάσκο-αποδείχθηκε-η-υπόθεση-λαθρεμ-837017

Απαλλακτική πρόταση για τον Ριχάρδο και τους 62 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και Βολιώτης – Ο εισαγγελέας κατέληξε ότι δεν υπήρχε εγκληματική οργάνωση

Ενα βήμα πριν από την πλήρη απαλλαγή βρίσκεται ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος και οι 62 συγκατηγορούμενοί του ανάμεσά τους και Βολιώτης μετά την πρόταση του εισαγγελέα Ι. Πιέρρου προς το δικαστικό συμβούλιο.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί εκ νέου την απαλλαγή του Ριχάρδου -ο οποίος είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2018- και των άλλων εμπλεκομένων στην πολυδιαφημισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού, καθώς τα μετέπειτα στοιχεία της έρευνας έδειξαν προς πρόκειται για φορολογικές παραβάσεις και όχι για οργανωμένο κύκλωμα.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr συμπληρωματική ανάκριση ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, χωρίς η ανακρίτρια να λάβει συμπληρωματικές απολογίες από τους κατηγορούμενους. Και αυτό γιατί ελήφθη υπόψιν το απαντητικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων της ΑΑΔΕ βάσει του οποίου δεν υφίσταται το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

«Αν ο κάτοχος χρυσού δεν διαθέτει φορολογικά στοιχεία για τη νόμιμη κατοχή του χρυσού, δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία, αλλά συντρέχει εν προκειμένω φορολογική παράβαση. Οι συγκεκριμένες κατασχέσεις δεν έχουν ως νομιμοποιητική βάση το αδίκημα της λαθρεμπορίας, αλλά φορολογικές παραβάσεις» ήταν το διά ταύτα της απάντησης της ΑΑΔΕ.

Ο εισαγγελέας, αφού μελέτησε όλο το υλικό της δικογραφίας, υπέβαλε πολυσέλιδη πρόταση προς το αρμόδιο συμβούλιο, στην οποία αναφέρει ότι:

«Δεν προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής απάντων των κατηγορουμένων για:

-Εγκληματική οργάνωση

-Ξέπλυμα μαύρου χρήματος

-Λαθρεμπορίας εκ της οποίας οι διαφυγόντες δασμοί-φόροι υπερβαίνουν τις 150 χιλιάδες ευρώ

-Πλαστογραφία μετά χρήσεως, πράξεις που φέρονται να τέλεσαν από το 2009 έως τα τέλη Νοεμβρίου 2018 και κατά συνέπεια το συμβούλιό σας πρέπει μα αποφανθεί να μην γίνει κατηγορία σε βάρος τους».

Επιπλέον ο εισαγγελέας – μεταξύ άλλων- ζητεί να αποδοθούν οι εγγυήσεις, να αρθούν οι δεσμεύσεις των τραπεζικών λογαριασμών του Ριχάρδου και των άλλων εμπλεκομένων και να τους αποδοθούν τα κατασχεθέντα αντικείμενα πλην ενός αρχαίου μνημείου και κάποιων ρολογιών που προέρχονται από κλοπές.

Πλέον την τελική απόφαση για το εάν θα απαλλαγούν ο γνωστός ενεχυροδανειστής και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι ή εάν θα παραπεμφθούν σε δίκη θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου