ΤΟΠΙΚΑ

Λουκέτα έφερε η πανδημία σε αρτοποιεία στη Μαγνησία– Απόγνωση στον κλάδο

λουκέτα-έφερε-η-πανδημία-σε-αρτοποιεί-837057

Εκλεισαν πέντε φούρνοι και δεκαπέντε πρατήρια στην περιοχή της Μαγνησίας μετά την καραντίνα

Σοβαρό πλήγμα έχει προκαλέσει σε όλους τους κλάδους η υγειονομική κρίση του κορονοϊού, οδηγώντας σε λουκέτο πέντε αρτοποιεία και δεκαπέντε, περίπου, πρατήρια άρτου στην περιοχή της Μαγνησίας. Δραματική μείωση σημειώνεται, παράλληλα, στην καθημερινή κίνηση, με τον μέσο όρο της θερινής περιόδου να αγγίζει το 30%, ενώ 60% μείωση σημειώθηκε και στη χονδρική.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ζοφερή η εικόνα που μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας, Κώστας Τσουράπας, υπογραμμίζοντας ότι «μετά την οικονομική κρίση, ήρθε η υγειονομική κρίση και μας αποτέλειωσε. Είναι δραματική η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο και είμαστε ακόμη στην αρχή της πανδημίας».

Εμφανώς προβληματισμένος ο πρόεδρος, επισήμανε ότι «είναι πολύ δύσκολο να συντηρηθεί ένα κατάστημα όταν υπάρχουν ενοίκια και λοιπές λειτουργικές υποχρεώσεις. Οταν νοικιάζεις μαγαζί και έχεις να πληρώσεις και εισφορές, δεν θα αντέξεις».

Σοβαρό πλήγμα έχει επιφέρει στον κλάδο η πανδημία, με τον πρόεδρο να υπογραμμίζει ότι έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολος ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης. «Πολλοί συνάδελφοι μου λένε ότι δεν εισπράττουν το ανάλογο ποσό σε σύγκριση με τα χρήματα που δαπανούν για τα λειτουργικά τους έξοδα. Οι καθημερινές εισπράξεις είναι πολύ μικρότερες από το κόστος του αλεύρου, το πετρελαίου, του ρεύματος που καταναλώνουν. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν ακόμη και τα βασικά».

Κοινά τα προβλήματα για το σύνολο του κλάδου, με την μείωση της χονδρικής πώλησης, να είναι ευθέως ανάλογη με την μείωση της τουριστικής κίνησης, που επηρέασε τόσο τον ξενοδοχειακό κλάδο, όσο και την εστίαση. Με σημείο αιχμής την πανδημία και την μειωμένη επισκεψιμότητα στη Μαγνησία, ο κλάδος των αρτοποιών καλείται να διέλθει και πάλι συμπληγάδες, συνεχίζοντας τον γενναίο αγώνα επιβίωσης.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να επισπευστούν και να διευρυνθούν, προκειμένου να ωφεληθούν περισσότερες επιχειρήσεις, ενώ δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι «με υπομονή και προσπάθεια, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου