ΤΟΠΙΚΑ

57χρονη Βολιώτισσα ζει με τον εφιάλτη του πλειστηριασμού

57χρονη-βολιώτισσα-ζει-με-τον-εφιάλτη-το-837966

Κανένα νομικό πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας στην παρούσα φάση, ενώ τρέχουν οι πλειστηριασμοί των τραπεζών

Ενα και μοναδικό σπίτι έχει στην κατοχή της με την οικογένειά της, μάλιστα εξ αδιαιρέτου, και κινδυνεύει να το χάσει. Βολιώτισσα ηλικίας 57 ετών κοιμάται και ξυπνά με το άγχος του πλειστηριασμού. Το ακίνητό της ανέβηκε στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών τον Σεπτέμβριο και δεν εκποιήθηκε καθαρά για λόγους τύχης.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η υπερχρεωμένη μιλά σήμερα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και λύνει τη σιωπή της. Αυτό το ακίνητο είναι η μοναδική της ελπίδα για το αύριο. Να έχει το δικό της κεραμίδι για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Δεν έχει ελπίδες για να περιμένει κάποια σύνταξη, το ίδιο και ο σύζυγός της. Τα παιδιά κάποια στιγμή θα αποκατασταθούν και θα φύγουν οι ίδιοι όμως βλέπουν τον χρόνο να μετράει σε βάρος τους.

Το ζευγάρι μένει στο ενοίκιο το οποίο εξασφαλίζει με πολύ μεγάλη δυσκολία, καθώς δεν υπάρχει σταθερή εργασία. Αυτό το παλιό σπίτι έκτασης 70 τετραγωνικών μέτρων θα αποτελούσε τη στέγη του όταν φτιαχνόταν. Οταν θα εξαντλούταν οι δυνάμεις του και δεν θα μπορούσε να εργάζεται ευκαιριακά όπως συμβαίνει σήμερα, θα ήταν μία διασφάλιση, σκεφτόταν πάντοτε.

Εντούτοις οι τράπεζες θέλουν να το εκποιήσουν για ποσό συνολικής οφειλής μόλις 40.000 ευρώ. Η 57χρονη είναι άνεργη από το 2010 όταν ναυάγησε η μικρή επιχείρηση που είχε και ο σύζυγός της ακόμη περισσότερα χρόνια, καθώς μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο που απασχολούταν με μόνιμη και σταθερή εργασία επί σειρά ετών. Από τότε δεν υπήρξε επαγγελματική αποκατάσταση.

Ολα αυτά τα χρόνια η οφειλέτης παλεύει για να καλύπτει τις υποχρεώσεις κάνοντας όποιες δουλειές παρουσιάζονται μπροστά της. Ο σύζυγός της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Ετσι η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ξέφυγε από κάθε έλεγχο και οι τράπεζες άρχισαν τις ειδοποιήσεις.

Η υπερχρεωμένη ζήτησε να ρυθμίσει τις οφειλές όμως οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό. Η Τράπεζα με την πιο μεγάλη οφειλή, ύψους 30.000 ευρώ, ήθελε προκαταβολή 10.000 ευρώ για να κάνει δόσεις. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούσαν να βρεθούν, ενώ χάνονταν πολύτιμος χρόνος για τη ρύθμιση των οφειλών της.

Τον Φεβρουάριο του 2019 ο νόμος Κατσέλη έληξε, ενώ το κατασχετήριο του ακινήτου κοινοποιήθηκε την οικογένεια πριν από ένα χρόνο. Η δεύτερη λύση που υπήρχε με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών χάθηκε όταν έληξε η ισχύς του νόμου στις 31 Ιουλίου πριν ακόμη η 57χρονη προσανατολιστεί για να ζητήσει νομική βοήθεια.

Μόνη διέξοδο θα μπορούσε να της δώσει το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ όμως -όπως ενημερώθηκε- δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις, αφού η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζει υπάρχει από την προ κορονοϊού εποχή.

Η οικογένεια είναι σαστισμένη. Δεν ξέρει τι να κάνει. «Ζούμε με τον φόβο ότι έχουμε πλειστηριασμό», εξομολογείται η ίδια, καθώς το ακίνητο μπορεί από στιγμή σε στιγμή να ανεβεί και πάλι στην πλατφόρμα και τότε μπορεί να μη σταθεί το ίδιο τυχερή όπως την πρώτη φορά που δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

Κανένα νομικό πλαίσιο

Στην παρουσία χρονική στιγμή δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει την κύρια κατοικία. Η δικηγόρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας Κωνσταντίνα Ευσταθίου λέει ότι ο νόμος που θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες με κόκκινα δάνεια, ο νέος πτωχευτικός κώδικας, θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/21. «Δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία όπως με τον νόμο Κατσέλη 3869/10 και τον νόμο 4605/19 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας», σημειώνει.

Η ίδια ενημερώνει ότι τρέχει μόνο το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που αφορά σε κόκκινα δάνεια πληγέντων του κορονοϊού.

«Βέβαια πάντοτε υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών εξωδικαστικά με τις Τράπεζες, η οποία όμως δεν έχει πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα», προσθέτει.

Τρέχουν οι πλειστηριασμοί

Την ίδια στιγμή τα προγράμματα πλειστηριασμών τρέχουν. Μέχρι το τέλος του έτους έχουν κοινοποιηθεί αρκετοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Μόνο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών των Τραπεζών υπάρχουν κοινοποιημένοι τουλάχιστον 5 που αφορούν σε διαμερίσματα στη Μαγνησία. Κάποια από αυτά είναι μεγάλης έκτασης πολλών τετραγωνικών μέτρων, κάποια άλλα μικρά 57 τετραγωνικών μέτρων, 85 τετραγωνικών μέτρων. Οι τιμές εκκίνησης ξεκινούν από 37.000 ευρώ και φθάνουν τα μεγαλύτερα 313 τετραγωνικών μέτρων σε 172.000 ευρώ. Ακόμη έχουν ανακοινωθεί αρκετά προγράμματα που θα τρέξουν το 2021.

Σε εκποίηση επαγγελματικοί χώροι

Σε διαδικασία εκποίησης βρίσκονται ταυτόχρονα αρκετοί επαγγελματικοί χώρου, όπως γραφεία, βιοτεχνικά κτίρια, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βοηθητικοί χώροι, κτίρια μεικτής χρήσης, τόσο ενός του 2020 όσο και το 2021.

Η γεωγραφική κατανομή των ακινήτων αφορά σε όλη τη Μαγνησία, τον Βόλο, το Πήλιο, τις Σποράδες, όλες τις περιοχές. Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι, καθώς δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον παρά τις χαμηλές τιμές εκποίησης ακινήτων που μπορεί να έχουν πολλαπλάσια αξία από αυτή που ορίζουν οι Τράπεζες. Οι δημοπρασίες επαναλαμβάνονται σε καινούργιες ημερομηνίες. Αν στο διάστημα αυτό επιτευχθεί κάποια λύση μεταξύ των Τραπεζών και των οφειλετών, τότε οι πλειστηριασμοί ματαιώνονται και τα ακίνητα βγαίνουν από την πλατφόρμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου