ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός στην Παθολογική Κλινική του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου

συναγερμός-στην-παθολογική-κλινική-τ-838803

Μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος σε ασθενή, που νοσηλευόταν επί μέρες στην κλινική – Μαζικά τεστ σε 40 άτομα, ασθενείς στον ίδιο θάλαμο, συνοδούς και υγειονομικούς, υπό τον φόβο διασποράς

Συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ώρες στο νοσοκομείο Βόλου, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος σε 78χρονο ασθενή, που νοσηλευόταν στην Παθολογική Κλινική περίπου δέκα ημέρες με άλλο πρόβλημα υγείας. Η επιβεβαίωση ότι πρόκειται για θετικό κρούσμα «έκοψε» τα πόδια γιατρών, νοσηλευτών και των ανθρώπων του Αχιλλοπουλείου, καθώς το γεγονός ότι ήταν ασυμπτωματικός προκαλεί τον κίνδυνο να έχει γίνει διασπορά του ιού. Η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου ενημέρωσε αμέσως τον ΕΟΔΥ ο οποίος έδωσε εντολή να γίνουν μαζικά τεστ σε όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά έγιναν 40 τεστ, σε ασθενείς που μοιράζονταν τον ίδιον θάλαμο με τον 78χρονο, στους συνοδούς τους και σ’ όλο το υγειονομικό προσωπικό. Τα αποτελέσματα αναμένονταν τα μισά χθες το βράδυ και τα υπόλοιπα σήμερα. Μέχρι να εκδοθούν εξυπακούεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες για αυτοπεριορισμό προληπτικά σ’ όλους όσους υποβλήθηκαν στην εξέταση.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμώξεων Ιωάννης Κόκκορης, όταν ρωτήθηκε από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας πως από εδώ και πέρα όσο θα αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί ασθενείς COVID-19 θα εκδηλώνονται παρόμοια συμβάντα. «Αυτό που έχει σημασία είναι εμείς να κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο δυνατόν σε επίπεδο ατομικής προστασίας και από εκεί και πέρα θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας.

Στο γεγονός πάντως ότι έχουμε ήδη μπει σε μία δύσκολη φάση που χρειάζεται συντονισμό και καθημερινή εξέταση των νέων δεδομένων, συνηγορεί ότι χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση του περιορισμού της διασποράς.

Αγοραστός: Τα κρεβάτια δεν είναι απεριόριστα

Στη σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό υγειονομικών αρχών και ελεγκτικών μηχανισμών μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων στη Λάρισα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού που έγινε στην Περιφέρεια, ο κ. Αγοραστός εμφανίστηκε προβληματισμένος για την αύξηση των κρουσμάτων. Όπως τόνισε η αναδιοργάνωση για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι «μονόδρομος» γιατί έχει αλλάξει η δυναμική εξάπλωσης και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση, στην ιχνηλάτηση και στον έλεγχο «καθώς μας ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων», όπως είπε.

Αυτό που κυρίαρχα ανησυχεί την περιφέρεια και τις υγειονομικές αρχές είναι να μην υπάρξει «μπλακ αουτ» στα νοσοκομεία για αυτό και το βάρος θα δοθεί στον περιορισμό της διασποράς. Ο κ. Αγοραστός έκανε έκκληση σ’ όσους επιβεβαιώνονται ως θετικά κρούσματα να συνδράμουν τον ΕΟΔΥ δίνοντας πραγματικά στοιχεία για τις επαφές τους για να γίνεται σωστά η ιχνηλάτηση.

«Στις ιχνηλατήσεις χρειάζεται η βοήθεια των ανθρώπων λέγοντας την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε μια έξαρση της κατάστασης και απαιτείται το σύστημα δημόσιας υγείας να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί. Γιατί τα νοσοκομεία είναι και για ήπιες μορφές κορoνοϊού και για δύσκολες μορφές που διασωληνώνονται αλλά είναι και για περιπτώσεις νοσηλείας σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Τα κρεβάτια δεν είναι απεριόριστα. Γι’ αυτό με τη μείωση της ροής της διάδοσης αυξάνουμε τη χωρητικότητα των νοσοκομείων. Τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλίας αλλά και το πρώην ΙΚΑ στο Βόλο πρόκειται να λαμβάνουν δείγματα και να κάνουν διαγνωστικά τεστ covid -19 (ίσως και rapid test) μετά τη συνεργασία με το Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Είναι υπόθεση όλων μας να βοηθήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. τους συνανθρώπους και τις οικογένειες μας», ανέφερε.

Τέλος επισήμανε πως η αναστάτωση που προκαλεί ο covid – 19 στις ζωές των ανθρώπων και στις οικονομίες μπορεί να περιοριστεί όταν συνδυάζονται τα μέτρα προστασίας, ο έγκυρος εντοπισμός (ιχνηλάτηση) και η ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων και έκανε έκκληση να τηρούνται α μέτρα προστασίας είναι σύμβολο αλληλεγγύης. «Ουδείς άτρωτος. Μάσκα, απόσταση, καθαριότητα και προσωπική υγιεινή», είπε.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός δήλωσε τα εξής: «Είδαμε με στενοχώρια της τελευταίες μέρες να αυξάνονται τα κρούσματα θετικών στο κορoνοιό ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης μας. Ενώ αυξάνεται ο αριθμός των νοσηλευομένων στις κλίνες covid 19 όπως στις ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί ερέθισμα για να ξεκινήσουν κάποιες διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών για τη τήρηση των μέτρων προστασίας. Τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών και η χρήση μάσκας. Η χρήση μάσκας πρέπει να τηρείται παντού και σε κλειστούς και σε ανοικτούς χώρους. Αυτά πρέπει να τηρηθούν για να μην έχουμε άσχημες καταστάσεις στα νοσοκομεία της πόλης μας».

Παππούς μετέδωσε τον ιό σε εγγονή και κόρη

Xθες το Συντονιστικό Οργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση του COVID-19 ανακοίνωσε στη Μαγνησία τρία νέα κρούσματα στον Βόλο, από τα οποία το ένα που είναι «ορφανό» είχε γίνει γνωστό από την Παρασκευή το απόγευμα, και άλλα δύο που προέκυψαν μετά από ιχνηλάτηση με παλαιότερο κρούσμα. To «ορφανό» κρούσμα αφορά σε ηλικιωμένο που νοσηλεύεται από την περασμένη Πέμπτη στο νοσοκομείο Βόλου σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, μετά την επιβεβαίωση ότι είναι «θετικός» στον ιό. Τα άλλα δύο κρούσματα αφορούν σε μία γυναίκα και την μικρή της κόρη. Και οι δύο τους κόλλησαν τον ιό από τον πατέρα της γυναίκας, ο οποίος επίσης προσβλήθηκε από κορονοϊό από συνάδελφό του. Παππούς, εγγονή και κόρη είναι ασυμπτωματικοί. Η κλινική τους εικόνα είναι καλή.

Αναφορικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία από 16/10/2020 ώρα 14:00 έως 17/10/2020 ώρα 14:00 το Συντονιστικό Όργανο της Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι στην περιοχή της Λάρισας καταγράφηκαν 14 νέα κρούσματα Covid -19. Πέντε αποτελούν επαφές κρούσματος (15/10/2020) και εξετάστηκαν όλα στο Π.Γ.Ν. Λάρισας ,ενώ ακόμη επτά κρούσματα εξετάστηκαν κατόπιν συμπτωματολογίας, πέντε στο Γ.Ν. Λάρισας και δυο σε ιδιωτικά εργαστήρια. Τέλος δύο κρούσματα αποτελούν επαφές κρούσματος άλλης γεωγραφικής περιοχής και εξετάστηκαν στο Γ.Ν. Λάρισας.

Στην περιοχή των Τρικάλων καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα Covid -19. Τέσσερα εξετάστηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια κατόπιν συμπτωμάτων και ένα ακόμη αποτελεί στενή επαφή κρούσματος (15/10/2020) και προέκυψε κατόπιν ιχνηλάτησης. Τέλος στην περιοχή της Καρδίτσας καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα Covid -19. Ένα κρούσμα δεν διαθέτει ενδείξεις επιδημιολογικής σύνδεσης και εξετάστηκε στο Γ.Ν. Λάρισας κατόπιν συμπτωμάτων, ενώ το δεύτερο εξετάστηκε στο Γ.Ν. Καρδίτσας κατόπιν συμπτωματολογίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου