Κ. Γουργουλιάνης: Ασθενείς παραμελούν την υγεία τους

Τελευταία ενημέρωση: 2020-10-17, 17:38:14
Κ. Γουργουλιάνης: Ασθενείς παραμελούν την υγεία τους

Από την καραντίνα και μετά η κίνηση στις κλινικές είναι στο ναδίρ λόγω… κορονοϊού 

Μεγάλη μείωση των περιστατικών, που προσέρχονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τον διευθυντή της κλινικής, καθηγητή Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη. Η πανδημία του νέου κορονοϊού φαίνεται να αποτρέπει τους ασθενείς να επισκέπτονται δομές υγείας, με τον κ. Γουργουλιάνη να μην κρύβει την ανησυχία του για ενδεχόμενη επιδείνωση της υγείας τους.

Βάσει δεδομένων προηγούμενων ετών αυτή την περίοδο στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα υπήρχε πληρότητα σε 26 - 40 κρεβάτια. «Αυτή την περίοδο που μιλάμε έχουμε δέκα κρεβάτια με ασθενείς με σοβαρές ασθένειες», ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Η μείωση των ασθενών δεν αφορά μόνο στην Πνευμονολογική, αλλά έχει παρατηρηθεί σχεδόν στο σύνολο των κλινικών του συστήματος υγείας. «Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η χρήση της μάσκας που επιβλήθηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού μείωσε τις ιώσεις και άρα τις παροξύνσεις ασθενών με άσθμα ή ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) που είχε ως αποτέλεσμα να απευθύνονται στις κλινικές», εξήγησε ο κ. Γουργουλιάνης.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, ασθενείς αποφεύγουν να επισκέπτονται νοσοκομεία υπό τον φόβο μήπως κολλήσουν κορονοϊό, δεδομένης της ήδη επιβαρυμένης υγείας τους. «Είναι όμως και η διαδικασία που απαιτείται δυσκολότερη για να έχει κάποιος πρόσβαση στις κλινικές. Πριν το ραντεβού επιβάλλεται να υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού και να μεταβεί εφόσον λάβει τα αποτελέσματα. Αυτό είναι και δαπανηρό αν γίνει σε ιδιωτικό κέντρο, αλλά και χρονοβόρο αν χρειαστεί να προσέλθει στο νοσοκομείο μία φορά για το τεστ και μία για το ραντεβού του», εξηγεί ο καθηγητής.

Οπως ανέφερε ο ίδιος στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Ημέρες Πνευμονολογίας» μετά την καραντίνα η ιατρική κοινότητα ήρθε αντιμέτωπη με πιο βαριά περιστατικά. «Με ανησυχεί στον βαθμό που χρόνια ασθενείς παραμελούν την υγεία τους και αναγκάζονται να έρχονται στις κλινικές, όταν πλέον είναι απολύτως αναγκαίο», αναφέρει.

Συνεχίζονται οι «Ημέρες Πνευμονολογίας»

Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο 17 Οκτωβρίου με συνεδριάσεις από τις 8:30 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Περιστατικά που αντιμετωπίστηκαν σε πνευμονολογικές κλινικές της χώρας, δορυφορικά συμπόσια και διαλέξεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα των εργασιών τις οποίες οι σύνεδροι μπορούν να παρακολουθήσουν τόσο διά ζώσης (με περιορισμένη συμμετοχή), όσο και διαδικτυακά.

Οι εργασίες των 21ων «Ημερών Πνευμονολογίας» ολοκληρώνονται αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους με θέμα τον εγκλεισμό στην αρχική φάση της πανδημίας σε σκηνοθεσία Νίκου Μακρή και σενάριο Σοφίας Γουργουλιάνη και θα παρουσιαστεί από τον Γιάννη Λαμπρόπουλο το e-book με κείμενα και έργα ζωγραφικής εμπνευσμένων από την πανδημία. Σε όλους τους συγγραφείς και καλλιτέχνες θα απονεμηθούν έπαινοι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=