ΤΟΠΙΚΑ

Στον εισαγγελέα οι μικροπωλητές για την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών ένδυσης

στον-εισαγγελέα-οι-μικροπωλητές-για-τ-839154

Προσωρινό λουκέτο από μεθαύριο Δευτέρα και «μέχρι νεωτέρας» επιβάλλει με απόφασή του ο Δήμος Βόλου στις λαϊκές αγορές ένδυσης και υπόδησης. Αφορμή αποτέλεσε το στήσιμο των πάγκων από 48 μικροπωλητές, που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν τις άδειές τους λόγω χρεών προς τα δημοτικά ταμεία, αλλά «η μπάλα πήρε όλους»… Χωρίς μεροκάματο μένουν από την ερχόμενη εβδομάδα και 51 μικροπωλητές βιομηχανικών ειδών, που έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους και δραστηριοποιούνται νόμιμα στη λαϊκή αγορά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η απόφαση λήφθηκε στον απόηχο της έντασης που επικράτησε στη λαϊκή αγορά της οδού Στρατηγού Μακρυγιάννη όταν την περασμένη Τετάρτη επιχειρήθηκε έλεγχος από κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών της Διεύθυνσης Εμπορίου, της Δημοτικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι έλεγχοι θα γίνονταν προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο 48 μικροπωλητές που δεν ανανέωσαν τις άδειές τους συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται με πάγκους στις λαϊκές αγορές. Προκλήθηκε ένταση με μικροπωλητές να προβάλουν ανθρωπιστικούς λόγους και να ζητούν νέα προθεσμία για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στα ταμεία και να εκδώσουν άδειες.

Από τον Δήμο Βόλου είχε δοθεί προθεσμία έως χθες Παρασκευή προκειμένου οι 48 να απομακρυνθούν από τις λαϊκές, σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε προειδοποίηση για την απόφαση που θα ακολουθούσε.

Σημειώνεται ότι οι 48 μικροπωλητές έχουν συνολικές οφειλές προς τα δημοτικά ταμεία περίπου μισού εκατομμυρίου ευρώ και δεν μπορούν να μπουν σε ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων καθώς η προκαταβολή που απαιτείται είναι πολύ υψηλή και επιπλέον δεν πληρούν την προϋπόθεση της εμφάνισης κέρδους την τελευταία πενταετία.

Χθες, στελέχη της διεύθυνσης Εμπορίου που όμως δεν έκαναν αισθητή την παρουσία τους διαπίστωσαν ότι δεν υπήρξε συμμόρφωση κι ότι μαζί με τους νόμιμους στη λαϊκή αγορά δραστηριοποιούνταν και οι περισσότεροι εκ των 48 που δεν ανανέωσαν τις άδειές τους.

Κύβος ερρίφθη

Αργά το μεσημέρι, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, υπέγραψε απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των λαϊκών ένδυσης και υπόδησης από μεθαύριο Δευτέρα 19 Οκτωβρίου και μέχρι νεωτέρας.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, ελήφθη βάσει νομοθεσίας «λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα στη Λαϊκή Αγορά Βιοµηχανικών Ειδών την Τετάρτη 14-10-2020, ήτοι: α) παρεµπόδιση των αρµόδιων οργάνων ελέγχου, προπηλακισµοί, απειλές από πωλητές άνευ ή µε αναστολή αδείας και β) µη τήρηση µέτρων για τον περιορισµό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19».

Ουσιαστικά σήμερα οι πάγκοι βγαίνουν για τελευταία φορά πριν την εφαρμογή της αναστολής λειτουργίας της λαϊκής, στην οδό Μιαούλη.

Στον εισαγγελέα οι μικροπωλητές

Η ανάρτηση της απόφασης έφερε σε απόγνωση τους μικροπωλητές και ιδίως τους 51 που έχουν ανανεωμένες άδειες και παλεύουν για να φέρουν το μεροκάματο στην οικογένειά τους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών Βιομηχανικών Ειδών «Ο Γόρδιος Δεσμός», Ανδρέα Αϊβαζόγλου, η πράξη συνιστά casus belli.

Ο σύλλογος ήδη από χθες απευθύνθηκε σε νομικό και τη Δευτέρα αναμένεται να προσφύγει στην Εισαγγελία για να προσβάλει την απόφαση.

Παράλληλα ξεκίνησε επαφές με τοπικούς βουλευτές ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μη συμμορφωθεί στην απόφαση. «Υπάρχει η σκέψη να βγάλουμε πάγκους κι ας φέρει και τους πεζοναύτες», είπε ο κ. Αϊβαζόγλου.

Καταγγέλλουν πιλοτικό σχέδιο εκκαθάρισης των λαϊκών

«Δεν μπορεί να λειτουργεί ως αυτοκράτορας. Οι 51 τι φταίμε; Απευθύναμε συστάσεις στους συναδέλφους μας που δεν ανανέωσαν άδειες να μη βγουν στη λαϊκή. Κάποιοι ήρθαν γιατί οι ανάγκες των οικογενειών τους τούς πιέζουν. Ζητάμε συνάντηση για να βρούμε λύση και μαζί μικροπωλητές και κλάδος να πιέσουμε την κεντρική εξουσία για να λυθεί το πρόβλημα και αντ’ αυτού μας κλείνουν όλους; Αυτές οι πράξεις δεν ταιριάζουν σε πολιτικά υπεύθυνους άντρες. Η υπόθεση παίρνει τη μορφή βεντέτας. Είναι σαν να έχει κάτι προσωπικό μαζί μας. Ολοι οι άλλοι δήμοι παλεύουν. Ο δήμος Βόλου βρήκε την εποχή να κάνει εκκαθάριση;» τόνισε ο κ. Αϊβαζόγλου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η απόφαση είναι έωλη. «Δεν έγινε κανένας έλεγχος για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν εφαρμόζονται. Εμείς στήνουμε πάγκους σε αποστάσεις τριών μέτρων, φοράμε μάσκες αλλά ο δήμος δεν ελέγχει τους παράνομους που παρεισφρέουν», πρόσθεσε και κατήγγειλε «πιλοτικό σχέδιο εκκαθάρισης των λαϊκών που ξεκινά από τον Βόλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου