ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση καρδιαγγειακών 8% – 12% μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού

μείωση-καρδιαγγειακών-8-12-μετά-την-εφα-839665

Μόνη λύση η διασφάλιση περιβάλλοντος 100% ελεύθερο καπνού τονίστηκε στις «Ημέρες Πνευμονολογίας» από την καθηγήτρια Χρύσα Χατζόγλου

«Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Τα συστήματα εξαερισμού όσο σύγχρονα κι αν είναι δεν εμποδίζουν τη μεταφορά του καπνού και επομένως μόνη λύση είναι η εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος 100% ελεύθερο καπνού», διαμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» η καθηγήτρια φυσιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, Χρύσα Χατζόγλου.

Κατά το κλείσιμο των χθεσινών εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η κ. Χατζόγλου απηύθυνε ομιλία για τον αντικαπνιστικό Νόμο υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με εκτεταμένη Νομοθεσία που όμως είναι στα… χαρτιά. «Σιγά- σιγά έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό Νόμο», επεσήμανε και αναφέρθηκε στη Νομοθεσία που υπάρχει στην χώρα ήδη από το 1856 (βασιλικό διάταγμα), στη συνέχεια το 1952 αλλά και στην πρώτη αντικαπνιστική εκστρατεία που έγινε στη χώρα το 1978.

Σύμφωνα με την κ. Χατζόγλου η οποία επικαλέστηκε διεθνείς μελέτες οι αντικαπνιστικοί Νόμοι συμβάλλουν στη βελτίωση της νοσηρότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και στη βελτίωση της θνησιμότητας από την ίδια αιτία κατά 8% έως 12%.

Υπογράμμισε επίσης ότι συμβάλλουν τόσο στη διακοπή του καπνίσματος από ήδη καπνιστές όσο και στον επιπολασμό του, μολονότι υπάρχει μία τάση αυξητική στον επιπολασμό του ηλεκτρονικού τσιγάρου έναντι του συμβατικού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η καθηγήτρια φυσιολογίας υπογράμμισε τη σημασία της δημόσιας υποστήριξης του αντικαπνιστικού Νόμου προκειμένου να πετύχει η εφαρμογή του και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την καπνοβιομηχανία αλλά και από επιχειρήσεις εστίασης που σύνδεσαν τη διακοπή του καπνίσματος με μείωση της πελατείας και των τζίρων τους. «Η διακοπή του καπνίσματος βάσει μελετών δεν είναι επιβλαβής για τις επιχειρήσεις εστίασης. Καμία μελέτη δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα θυμάστε την αγγελία: ζητείται όμορφη τραγουδίστρια με ασύρματο μικρόφωνο για να τραγουδά έξω από νυχτερινό κέντρο για τους καπνιστές», αστειεύτηκε με αφορμή αναρτήσεις που έγιναν viral όταν το 2019 επιβλήθηκε καθολική διακοπή του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου