Γεμίζουν με γενόσημα τα φαρμακεία

Τελευταία ενημέρωση: 2012-02-01, 08:49:26
Γεμίζουν με γενόσημα τα φαρμακεία

Ενώ υπάρχει πρόθεση του Υπουργείου για απελευθέρωση τιμών σε φάρμακα

Την ώρα που τα ράφια των φαρμακείων συνεχίζουν να είναι «άδεια» εξαιτίας των συνεχών ελλείψεων, καταφθάνουν συνεχώς νέα σκευάσματα αντίγραφα φαρμάκων, τα λεγόμενα γενόσημα, με τους φαρμακοποιούς και της Μαγνησίας να μην προλαβαίνουν να καταγράφουν καινούργιους κωδικούς.

Αναφορικά με το ωράριο οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας δηλώνουν κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε μεταβολή του, ενώ η απόφασή τους αυτή επικυρώθηκε όχι μία, αλλά δύο φορές σε αντίστοιχες γενικές συνελεύσεις.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

 

Πολλά μέτωπα έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το διάστημα οι φαρμακοποιοί αλλά και οι γιατροί και ασθενείς, καθώς το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστα Ματσιόλη σχεδόν σε καθημερινή βάση ενημερώνονται οι φαρμακοποιοί για καινούργιους κωδικούς γενοσήμων φαρμάκων για όλες τις παθήσεις.

«Υπάρχουν φάρμακα τελείως άγνωστα σε μένα» σχολίασε ο ίδιος χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η πολιτική του Υπουργείου Υγείας που θέλει την αντικατάσταση φαρμάκων, την απελευθέρωση τιμών σε σκευάσματα αλλά και την τροποποίηση του ωραρίου προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ολιγοπώλια θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Η έλλειψη σκευασμάτων πλέον αποτελεί καθημερινότητα για όλα τα φαρμακεία, ενώ φάρμακα για το κοινό κρυολόγημα, αντιπυρετικά, αναλγητικά βρίσκονται στην αρνητική λίστα φαρμάκων, που σημαίνει πως δεν συνταγογραφούνται με αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να καταβάλλει χρήματα για την αγορά τους. Από τα ράφια εξακολουθούν να λείπουν σκευάσματα για νευρολογικής φύσης ασθένειες, για πνευμολογικές παθήσεις και πολλά άλλα σκευάσματα της καθημερινότητας.

Ο κ. Ματσιόλης επεσήμανε πως «πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι και η απελευθέρωση της τιμής σκευασμάτων, πράγμα που θα σημάνει τραγικές συνέπειες στο χώρο της υγείας και θα δημιουργήσει σούπερ - μάρκετ με αρνητικά φυσικά αποτελέσματα, τόσο στο χώρο του φαρμακείου, όσο και στους ασθενείς». Σε σχέση με το ωράριο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει ξεκάθαρη θέση, μιας και το σύνολο των φαρμακοποιών συνεχίζει να λειτουργεί με το ωράριο που ισχύει. Μάλιστα η απόφαση αυτή έχει περάσει δύο φορές από γενική συνέλευση του Συλλόγου.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
2
=