ΤΟΠΙΚΑ

Κινητοποιήσεων συνέχεια από τους δικηγόρους του Βόλου

κινητοποιήσεων-συνέχεια-από-τους-δικ-839677

Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου στην αποχή σε υποθέσεις κακουργημάτων – Η πληρωμή γίνεται με καθυστέρηση 2 χρόνων

Απόφαση συνέχισης της αποχής από τις παραστάσεις υπεράσπισης στα κακουργήματα έλαβε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις δύο και πλέον χρόνων που παρατηρούνται για τις αποζημιώσεις των δικηγόρων.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της αποχής έως τις 31 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Στρατηγόπουλος ενημέρωσε ότι τότε θα αποφασισθεί εάν θα διευρυνθεί και περαιτέρω το πεδίο της αναστολής από την έκδοση γραμματίων προείσπραξης για τις παραστάσεις και σε άλλα αντικείμενα.

Παρά τη διαμαρτυρία των δικηγόρων, η οποία αποφασίστηκε στο πλαίσιο απόφασης της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Στο διάστημα της κινητοποίησης από την 1η Οκτωβρίου αναβλήθηκαν τουλάχιστον 20 δίκες το Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας επί συνόλου 90.

Το 20%-25% των υποθέσεων, δηλαδή, δεν εκδικάζεται και αναβάλλεται.

Ο α’ αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τριαντάφυλλος Εμμανουηλίδης είπε ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να πληρώνει έγκαιρα τη νομική βοήθεια. «Δεν μπορεί να περιμένει ο δικηγόρος εφόσον έχει κάνει παράσταση να πληρωθεί μετά από δύο χρόνια. Είναι εντελώς παράλογο.

Θα περίμενε κανείς μία αναμονή ενός διαστήματος ενός – δύο μηνών, όχι δύο χρόνων», τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι εξευτελιστικό για έναν νομικό.

Επισημαίνεται ότι οι δικηγόροι προπληρώνουν για την παράσταση υπεράσπισης. Τα διπλότυπα για τις παραστάσεις μπορεί να ξεκινούν από 700-800 ευρώ και να φθάνουν και να ξεπερνούν το ποσό των 1.400 ευρώ αν αυτές γίνονται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Η καταβολή των αμοιβών πλήττει καίρια τους δικηγόρους που χειρίζονται σχετικές υποθέσεις και εν τέλει υπονομεύουν τον ίδιο τον θεσμό της νομικής βοήθειας, σύμφωνα με τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

Κ.Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου