ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία από την ΑΑΔΕ για επιχειρήσεις της Μαγνησίας

ψυχρολουσία-από-την-ααδε-για-επιχειρή-839693

Βεβαιώθηκαν πρόστιμα από 100 έως 800 ευρώ – Στα «κεραμίδια» λογιστές και επαγγελματίες

Μοιράζει «εγκεφαλικά» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, μαζί με τα ραβασάκια που παραλαμβάνουν, με πρόστιμα από 100 έως και 800 ευρώ για το φορολογικό έτος 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα που έχει φτάσει στα χέρια των οικονομικών αρχών μόνο στη Μαγνησία, αφορά 7.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες εγγεγραμμένους στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας και 26.000 στη ΔΟΥ Βόλου, οι οποίοι αν δεν έχουν λάβει, θα γίνει αυτό τις επόμενες μέρες, ειδοποιητήριο με το ανάλογο πρόστιμο, που εκπρόθεσμες υποβολές «Καταστάσεων Πελατών Προμηθευτών και Συναλλαγών» (ΜΥΦ), των οποίων οι υποβολές αρχικά είχε αποφασιστεί να ολοκληρωθούν την 20 Ιανουαρίου 2016. Όμως το ηλεκτρονικό σύστημα «έμπαζε» από παντού. Υπήρχαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα. Άλλες υποβολές δηλώσεων αναγνωρίζονταν ως εμπρόθεσμες και άλλες όχι. Ετσι, μετά την επίσημη λήξη της υποβολής υπήρξε διαβεβαίωση από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, που κοινοποιήθηκε σε όλα τα φοροτεχνικά γραφεία, χωρίς να διαψευσθεί ποτέ, για σιωπηρή παράταση.

Η παράταση όμως αυτή, ως φαίνεται δεν επικυρώθηκε με υπουργική απόφαση, ούτε δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και τώρα οι επιχειρήσεις τρέχουν και δεν φτάνουν.

Τα ειδοποιητήρια μάλιστα στέλνονται σωρηδόν, αφού μετά τις 31-12-2020 η ΑΑΔΕΔ δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τίποτα, λόγω παραγραφής.

«Εδώ και λίγες ημέρες, έχει προκύψει ένα μείζον θέμα που έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων σε χιλιάδες επιχειρήσεις σ’ όλη την Ελλάδα και μάλιστα σε μία εποχή που η οικονομία δοκιμάζεται από την πανδημία, όπως και οι επιχειρήσεις από τα αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας. Δυστυχώς επειδή δεν επικυρώθηκε ποτέ με απόφαση του υπουργείου η «σιωπηρή παράταση» που είχε δοθεί τέλος Ιανουαρίου του 2016 για τις ΜΥΦ του 2014, όλες οι υποβολές θεωρούνται εκπρόθεσμες. Πρέπει αυτή η κατάφωρη αδικία σε βάρος πολλών επιχειρήσεων να διορθωθεί άμεσα», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Μιλτιάδης Π. Χαραλάμπους, οικονομολόγος- φοροτεχνικός α’ τάξης.

«Η άρνηση των αρμόδιων φορέων από 2016 έως και σήμερα να λύσουν το πρόβλημα αυτό επιβαρύνει με άδικο κόστος τις επιχειρήσεις για «ηλεκτρονικές υποβολές πληροφοριακού χαρακτήρα» και μόνο», πρόσθεσε επίσης.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου