ΤΟΠΙΚΑ

Σε αγώνα δρόμου τα Σπίτια Γαλήνης

σε-αγώνα-δρόμου-τα-σπίτια-γαλήνης-839697

Επίπονες καθημερινές προσπάθειες από τη Μητρόπολη Δημητριάδος για τη διανομή φαγητού σε 1.500 περίπου απόρους

Δύσκολη η συγκυρία για τη λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τους υπευθύνους να επιδίδονται σε καθημερινό αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των 1.500 περίπου μερίδων φαγητού που διανέμονται καθημερινά σε ισάριθμους απόρους. Με την πανδημία σε εξέλιξη, έχει μειωθεί η προσέλευση κυρίως ατόμων μεγάλης ηλικίας στους ναούς, με τις εισφορές που υπάρχουν, είτε χρηματικές, είτε σε τρόφιμα, να έχουν μειωθεί δραματικά.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Για να εξασφαλιστεί η λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης, επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός των ναών, με δεδομένες τις μειωμένες εισφορές του κόσμου, λόγω της πανδημίας. «Από την κηραπωλησία ενισχύουμε τα Σπίτια Γαλήνης, γιατί η συγκεκριμένη περίοδος είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος, π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, προϊστάμενος του ιερού ναού Ανάληψης του Βόλου. Εκκλήσεις για βοήθεια γίνονται κάθε Κυριακή στους πιστούς από τον άμβωνα, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα τρόφιμα για την παρασκευή των 75 μερίδων φαγητού που διανέμονται σε ισάριθμους απόρους, με τις «κρούσεις» σε τοπικές επιχειρήσεις να συνεχίζονται. «Κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι ο χειμώνας, αλλά πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει ο Θεός», είπε.

«Απαιτείται πολύ μεγάλος αγώνας για να γεμίσει το καζάνι», σημείωσε από την πλευρά του, ο π. Κωνσταντίνος Αυγέρης, υπεύθυνος για το Σπίτι Γαλήνης της Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας. Οι λιγοστές εισφορές αξιοποιούνται μέχρι το τελευταίο λεπτό για την προμήθεια των τροφίμων που χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν καθημερινά οι 110 μερίδες φαγητού που διανέμονται από το Σπίτι Γαλήνης του ναού σε άπορες οικογένειες. Με τις προσπάθειες ενημέρωσης του εκκλησιάσματος και των τοπικών επιχειρήσεων να συνεχίζονται, ο π. Κωνσταντίνος υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε την αγάπη και την στήριξη του κόσμου. Να είναι καλά και να βοηθάνε κι εμάς».

Καθημερινός αγώνας δρόμου και στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, με τον προϊστάμενο του ναού π. Χαρίλαο Παπαγεωργίου να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «προσπαθούμε με συνεχείς εκκλήσεις να εξασφαλίζουμε το συσσίτιο αλλά και την λειτουργία πλέον του ναού. Το επόμενο βήμα μετά τις προβληματικές καταστάσεις στα συσσίτια, θα είναι η αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων». Με τις προσπάθειες συνέχισης της λειτουργίας του «Δος ημίν» να είναι συνεχείς, για να σιτίζονται καθημερινά 100 περίπου άτομα, ο π. Χαρίλαος τόνισε ότι ο ναός δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία. «Ακόμη και οι ναοί που έχουν κάποια περιουσιακά στοιχεία, λόγω της κρίσης δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Σε λίγο θα έχουμε θέμα λειτουργικών εξόδων στους ναούς», σημείωσε.

Με διαρκή προσπάθεια καλύπτονται μέχρι στιγμής οι ανάγκες στο Σπίτι Γαλήνης της Μεταμόρφωσης, όπου σιτίζονται καθημερινά 80 άτομα, με τον προϊστάμενο του ναού π. Σεραφείμ Κοντακτσή να υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος βοηθάει όσο μπορεί». Για την εξασφάλιση των τροφίμων, πέρα από τις προσφορές του κόσμου, «όπου μπορούμε κάνουμε έκκληση. Από χρηματικές εισφορές είμαστε όπως όλος οι κόσμος, αλλά με τη βοήθεια του Θεού τα καταφέρνουμε» ανέφερε, προτρέποντας τους πιστούς «να έχουν πάντα κατά νου τις ανάγκες της Μεταμόρφωσης».

Κοινό λίγο ως πολύ το πρόβλημα σε όλους τους ναούς, με τον π. Σταύρο Σωτηρόπουλο, εφημέριο στον ιερό ναό Πέτρου και Παύλου Νέας Ιωνίας, να επισημαίνει ότι «μαγειρεύουμε τρεις φορές την εβδομάδα, Δευτέρα – Τετάρτη και Παρασκευή, καλύπτοντας τις ανάγκες σίτισης 90 περίπου απόρων, ενώ δίνουμε επιπλέον φαγητό, για να καλύπτονται και οι ενδιάμεσες μέρες που δεν γίνεται διανομή». Με συνεχείς εκκλήσεις, επιστολές σε επιχειρήσεις και εργοστάσια, γίνονται προσπάθειες για να υποστηριχθεί η λειτουργία του Σπιτιού Γαλήνης σε μια δύσκολη συγκυρία. «Γενικά είναι δύσκολη η χρονιά και προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε αλλά δόξα τω Θεώ, ο κόσμος δεν μας αφήνει, βοηθάει», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου