ΤΟΠΙΚΑ

Μοριακός αναλυτής εναντίον… Covid – 19 στο Νοσοκομείο Βόλου

μοριακός-αναλυτής-εναντίον-covid-19-στο-ν-839721

Ειδική επιτροπή θα υποδεικνύει τα επείγοντα περιστατικά, που θα τσεκάρονται στο Νοσοκομείο – « Να μη χάσουμε άλλον πολύτιμο χρόνο, να προλάβουμε τον χειμώνα» προειδοποιεί ο διευθυντής του Βιοχημικού για την προμήθεια νέων αντιδραστηρίων

Η πρώτη «φουρνιά» αντιδραστηρίων για να μπορεί να πάρει μπροστά ο μοριακός αναλυτής στο νοσοκομείο Βόλου έχει ήδη παραληφθεί. Ολος ο συνοδός εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί και το Βιοχημικό Τμήμα του Αχιλλοπούλειου, το «σπίτι» του μοριακού αναλυτή, προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη διενέργεια των πρώτων τεστ. Παράλληλα έχει ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευση του προσωπικού, υπό την καθοδήγηση και την επίβλεψη του διευθυντή του Βιοχημικού Τμήματος, Ph.D. βιοχημικού, Ηλία Τογκουσίδη, που είναι επικεφαλής και επιβλέπων όλης αυτής της προσπάθειας.

Εκτιμάται πως από το Σαββατοκύριακο, το προσωπικό του Τμήματος , επτά βιοχημικοί και 10 τεχνολόγοι παρασκευαστές, θα είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να «ξεψαχνίσουν» τον ιό και να διενεργούν τον έλεγχο στον μοριακό αναλυτή του νοσοκομείου.

Σημειώνεται πως ο πρώτος διαγωνισμός που έγινε για ποσό 21.178 ευρώ, εξασφάλισε στο νοσοκομείο συνολικά 500 αντιδραστήρια, τα οποία θα καλύψουν τις άμεσες ανάγκες ελέγχου COVID-19 σε κατεπείγοντα περιστατικά. Δηλαδή σοβαρά τροχαία, εγκεφαλικά, έκτατα παιδιατρικά περιστατικά και εμπύρετες φλεγμονές που πρέπει να χειρουργηθούν. Για πόσες μέρες θα φτάσουν αυτά τα αντιδραστήρια παραμένει άγνωστο, διότι μπορεί μεν μία μέρα να γίνουν 10 τεστ σε κατεπείγοντα περιστατικά, μπορεί όμως να κριθεί επιβεβλημένο να γίνουν 15 ή 20. Το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για κάθε περιστατικό θα ορίζει ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί και η οποία θα συνεργάζεται με τον κ. Τογκουσίδη για τα τεστ που θα γίνονται.

Να τρέξουμε… για τον χειμώνα

Επειδή όμως τα δύσκολα είναι μπροστά καθώς έρχεται χειμώνας, είναι λογικό ο διευθυντής του Βιοχημικού Τμήματος να είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», θέλοντας να προλάβει τυχόν έκτακτες καταστάσεις που δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν για αυτό και ζητά από τώρα… να προγραμματιστεί ο επόμενος διαγωνισμός για αντιδραστήρια. Ο κ. Τογκουσίδης είναι κατηγορηματικός ως προς αυτό. «Πρέπει να τρέξουμε για τον χειμώνα. Να προγραμματιστεί από τώρα η προμήθεια των νέων αντιδραστηρίων. Η διαδικασία πρέπει να εκκινήσει άμεσα από τη διοίκηση. Αν κινηθούν τάχιστα θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, να βρούμε τις συμφερότερες τιμές και θα συνεχίσουμε. Αν χάσουμε πολύτιμο χρόνο, θα τρέχουμε πάλι τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ο ίδιος στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επαναλαμβάνοντας ότι ο μοριακός αναλυτής εκτός από τον COVID-19 θα είναι χρήσιμος για την ανίχνευση και άλλων ιών.

Τα αποτελέσματα από τον μοριακό αναλυτή του νοσοκομείου θα βγαίνουν αυθημερόν και αυτό θεωρείται ιδιαίτερα θετικό ειδικά για τα πολύ σοβαρά περιστατικά, για τα οποία πολλές φορές η αναμονή φτάνει μέχρι και δύο 24ωρα, λόγω όγκου δουλειάς στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας που εξυπηρετεί όλη τη Θεσσαλία.

«Στόχος μας είναι να στήσουμε μεθοδικά και με μεγάλη προσοχή το όλο σύστημα που θα λειτουργεί ο μοριακός αναλυτής, διότι αφενός έχουμε υποχρέωση να δίνουμε αποτελέσματα με ασφάλεια και υπευθυνότητα όσον αφορά τα ύποπτα κρούσματα και αφετέρου να προστατεύσουμε το προσωπικό μας να μην διακινδυνεύσει από τη διασπορά βιολογικού υλικού», επισήμανε επίσης ο Ηλίας Τογκουσίδης.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι εκτός από την αποστολή διεξαγωγής τεστ COVID-19 που ανέλαβε το Βιοχημικό Τμήμα, θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά και όλες οι υπόλοιπες εξετάσεις, για αυτό και πρόκειται για ένα τμήμα το οποίο θεωρείται από τους σημαντικότερους «βραχίονες» στη λειτουργία των κλινικών.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα δείγματα του Αχιλλοπούλειου υπογραμμίζεται ότι εκείνα που είναι για προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών, όπως επίσης και οι έλεγχοι στο υγειονομικό προσωπικό και σε «ύποπτα» κρούσματα με ήπια συμπτώματα, θα συνεχίσουν να παραπέμπονται στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, με το Αχιλλοπούλειο να επιβαρύνεται ένα κόστος περίπου 30 ευρώ, ανά δείγμα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου