ΤΟΠΙΚΑ

Εγκαινιάζεται το νέο μνημείο στο Καζανάκι

εγκαινιάζεται-το-νέο-μνημείο-στο-καζα-839766

Κορυφαία στιγμή στην προσπάθεια διατήρησης της ιστορικής μνήμης σε έναν τόπο μαρτυρίου αποτελούν τα εγκαίνια του ανακατασκευασμένου μνημείου στην περιοχή Καζανάκι, στους πρόποδες του Σαρακηνού στον Βόλο, που διοργανώνονται για μεθαύριο Κυριακή στις 11 το πρωί. Την φιλοτέχνηση του μνημείου ανέλαβε ο εικαστικός ζωγράφος Κώστας Κομνηνός.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, οι συντελεστές της προσπάθειας παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας τα ιστορικά γεγονότα και την μνήμη, που αποτυπώνονται με αδρές πινελιές στο νέο μνημείο.

Μιλώντας κατ’ αρχάς ο Θανάσης Βογιατζής, πρόεδρος του παραρτήματος Βόλου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης του δημοκρατικού στρατού Ελλάδος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από χρόνια. Το μνημείο αποτελεί μαρτυρία μιας μελανής περιόδου της νεώτερης ιστορίας, και αποτυπώνει με την δύναμη του εικαστικού λόγου τα γεγονότα του εμφυλίου και τους δεκάδες εκτελεσμένους.

Τη σημειολογική και συναισθηματική ανάλυση του μνημείου έκανε ο εικαστικός – ζωγράφος Κώστας Κομνηνός, επισημαίνοντας ότι «αυτό το μνημείο, και είναι τιμή μου που ανατέθηκε σε μένα, δεν είναι ένα αριστούργημα, είναι ένα ίχνος. Είναι σχέδια που ξεκίνησαν από μολύβι και μετατράπηκαν σε μεταλλικά». Επτά μεταλλικές φιγούρες στη σειρά, περιγραμματικές, όχι περιγραφικές, ορθώνουν το ανάστημά τους σε φυσικό μέγεθος, κοιτώντας τον θεατή στα μάτια «σαν ήμασταν εμείς που εκτελούσαμε, σαν να ήμασταν αυτοί που θα εκτελεστούν. Οταν σταθείς απέναντι θα δεις λόγω του φωτός ότι αυτοί οι άνθρωποι στεκόταν όρθιοι. Εγώ τους έκανα σκυφτούς, μελαγχολικούς, καθότι ποιός αντέχει την εκτέλεση», είπε ο δημιουργός.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Τσιώνας, μέλος της τομεακής επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ, τόνισε ότι «πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα σημαντικό γεγονός τόσο για την περιοχή μας, όσο και πανελλαδικά. Η ανέγερση του μνημείου εντάσσεται στην διαχρονική προσπάθεια του ΚΚΕ να συμβάλλει στην καταγραφή της ιστορίας της χώρας μας, στην ιστορία των αγώνων του επαναστατικού λαϊκού κινήματος, στην καταγραφή της ιστορικής αλήθειας». Παράλληλα επεσήμανε ότι «με το μνημείο αυτό τιμούμε όλους και όλες που στάθηκαν αλύγιστοι, που έγραψαν με την ζωή τους τις πιο λαμπρές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου