ΤΟΠΙΚΑ

SOS εκπέμπουν οι ξενοδόχοι της Μαγνησίας

sos-εκπέμπουν-οι-ξενοδόχοι-της-μαγνησίας-840089

Κατεπείγον αίτημα στον υπουργό Εργασίας για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών

Σε κοινή γραμμή πλεύσης οι ξενοδόχοι μετά το δύσκολο καλοκαίρι της πανδημίας, ένωσαν για μια ακόμη φορά τις δυνάμεις, ζητώντας τη στήριξη της κυβέρνησης, για να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη συγκυρία.

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Μαρτίου 2021 σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάλυψη της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που παρέμεναν σε αναστολή και νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία διάρκειας έως 100 δόσεων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων με επιστολή της στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Τα αιτήματα απηχούν τις θέσεις της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, όπως ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος Γιώργος Ζαφείρης, ενώ επισήμανε ότι «το 2021 δεν αναμένεται να είναι καλύτερη η σεζόν», εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν δύο με τρία χρόνια για να επανέλθουν ο κλάδος και η κοινωνία ευρύτερα σε συνθήκες κανονικότητας. «Πρέπει να μπουν σε σειρά τα αιτήματά μας και να δοθούν λύσεις, γιατί δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια. Οι επιχειρήσεις του τουρισμού βρίσκονται σε οριακό σημείο. Πολλά είναι τα ζητήματα, που καλείται να αντιμετωπίσει το νέο ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση», είπε.

Στην κοινή επιστολή των ξενοδόχων επισημαίνεται ότι: «Η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων, που αποφάσισαν να επαναλειτουργήσουν μετά το lock down, το έπραξαν με ζημία τους. Οι επιχειρήσεις δανείστηκαν για να μπορέσουν να ανοίξουν τις μονάδες τους και όχι μόνο δεν κάλυψαν το λειτουργικό τους κόστος, αλλά έτρεχαν να περιορίσουν τις απώλειές τους, οι οποίες άρχισαν να λαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις εξαιτίας των έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν σε πολλές περιοχές, αλλά και των οριζόντιων περιορισμών οι οποίοι κατά την άποψη μας σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμία λογική (για παράδειγμα περιορισμοί στα συνέδρια) και δεν επιτρέπουν επί της ουσίας στις επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν».

Εκδηλη η αγωνία στον κλάδο, με τον γραμματέα της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γρηγόρη Κοντορίζο να επισημαίνει από την πλευρά του: «Πάγιο αίτημά μας, συν τα προαναφερθέντα, η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, οι επιδοτήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, οι ρυθμίσεις οφειλών για το χρονικό διάστημα που δημιουργήθηκαν στο 2020, φθάνοντας μέχρι τις 100 δόσεις και η μείωση του ΦΠΑ».

Κοινά τα αιτήματα, κοινές οι θέσεις των μελών του ξενοδοχειακού κλάδου, με τον κ. Κοντορίζο να υπογραμμίζει ότι «ο ρυθμός λειτουργίας των ξενοδοχείων εξαρτάται αν θα παραταθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας ή όχι των εργαζομένων. Είναι κάτι που μας προβληματίζει, δεν έχουμε πάρει απάντηση ακόμη για την επέκταση του μέτρου ώς το τέλος του 2020, τουλάχιστον για την αναστολή των εργαζομένων».

Ζητούμενο είναι να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοικτές και να προσφέρουν θέσεις εργασίας, με το πανελλήνιο θεσμικό όργανο των ξενοδόχων να επισημαίνει στον υπουργό Εργασίας την ανάγκη «κάλυψης της αναλογίας της άδειας και του επιδόματος αδείας των εργαζομένων για τη χρονική περίοδο που αυτοί παρέμεναν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις προσέλαβαν προσωπικό το οποίο δεν εργάστηκε ούτε μια ημέρα. Ούτε μπορούν, ούτε είναι και δίκαιο να επιβαρυνθούν με την δαπάνη των αδειών των εργαζομένων αυτών» υπογραμμίζεται στην κοινή επιστολή.

ΓΛ. ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου